Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Fortsättningsansökan till SLF-projekt V0930028: Milk genomics – genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Status: Avslutat
Projektnummer: H1230001
Kategori: Forskningsprogram | Mjölk
Ansökningsår: 2012
Datum för slutrapport: 20 maj 2014
Huvudsökande: Marie Paulsson
Organisation: Lunds Universitet
E-postadress: marie.paulsson@food.lth.se
Telefon: 046-2229630
Medsökande: Anders Andrén
Medsökande: Helena Lindmark Månsson
Beviljade medel: 860 000 SEK

This is a continuation application for year 4 in the PhD-project "Milk genomics – genetic influence on milk composition and technological properties in Swedish and Danish milk" (SLF-project V0930028). The aim of this project is to explore relations between cow genetics and variations in milk composition and technological/nutritional properties. The overall aim is to identify bovine genetic markers to direct towards optimal milk quality through breeding. In this final project (year 4), the calcium content (free/bound) in milk in relation to the size of casein micelles in milk from individual cows with known genetic setup analyzed with a high density chip (SLF-project V1130006) will be studied. The project will provide new information on how to optimize the size of and calcium content in the casein micelles through breeding, which is of great importance for the nutritional and technological properties during production of cheese and fermented products.

Denna fortsättningsansökan gäller år 4 på det SLF-finansierade doktorandprojektet "Milk genomics – genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk" (V0930028). Projektet har som övergripande mål att koppla samman den genetiska uppsättningen med variationer i mjölkens sammansättning och teknologiska/näringsmässiga egenskaper. Huvudsyftet är att identifiera genmarkörer hos kor med potential att genom avel styra mot en mjölkråvara med önskade kvalitetsegenskaper. I delprojektet (år 4) kommer kalciuminnehåll (fritt/bundet) i relation till storlek på kaseinmicellerna i mjölk från individuella kor med känd genuppsättning analyserad med högdensitetschip (SLF-projekt V1130006) att studeras. Projektet ger ny information om hur man genom avel kan optimera storlek på och kalciuminnehåll i mjölkens kaseinmiceller, vilket har stor betydelse för mjölkens näringsmässiga samt teknologiska egenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter.

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med detta fortsättningsprojekt var att i mjölk från individuella SRB-kor med känd genuppsättning komplettera bilden av mjölkens sammansättning genom att studera kalciuminnehåll, både fritt i serumfasen och bundet i kaseinmicellerna, i relation till storleken på kaseinmicellerna i mjölk och i förlängningen i relation till mjölkens löpe- och syrainducerade koaguleringsegenskaper. Resultaten visade att proteinhalt, koncentrationen av fritt och totalt kalcium samt kaseinmicellstorlek var de viktigaste faktorerna för att förklara variationer i koaguleringsegenskaper. Projektet har även visat att det finns mindre kalcium i mjölk som inte koagulerar. Vidare har projektet identifierat potentiella genetiska markörer för mjölkens kaseinmiceller, vilket skulle kunna användas inom avelsarbetet för att optimera mjölkens koaguleringsegenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter. Detta skulle gynna lönsamheten för både mjölkproducenter och mejeriindustrin.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Mjölkens sammansättning av proteiner, laktos och fett samt dess mineraler, främst kalcium och fosfor, är av stor betydelse för mjölkens näringsinnehåll och dess teknologiska egenskaper vid tillverkning av till exempel ost och yoghurt. Sammansättningen beror både på miljön och kons gener, vilket gör att sammansättningen kan skilja sig både mellan olika koraser och mellan individer inom samma ras. Milk genomics syftar till forskning om gener som kontrollerar och påverkar mjölkproduktionen hos ett däggdjur och i förlängningen sammansättningen och teknologiska egenskaper av mjölk och olika mejeriprodukter. En bättre förståelse för hur det bovina genomet påverkar nämnda faktorer kan leda till en förbättrad avel av mjölkkor.

Syfte med studien
Syftet med detta fortsättningsprojekt var att i mjölk från individuella SRB-kor med känd genuppsättning (SLF-projekt V0930028) komplettera bilden av mjölkens sammansättning genom att studera kalciuminnehåll, både fritt och bundet i kaseinmicellerna, i relation till storleken på kaseinmicellerna i mjölk och i förlängningen i relation till mjölkens koaguleringsegenskaper för löpegeler, viktiga vid osttillverkning, och syrageler, betydelsefulla för tillverkning av fermenterade produkter.

Resultat
Resultaten från projekten visar på samband mellan genuppsättning och mjölkens kaseinmiceller och vidare med mjölkens löpe- och syrainducerade koaguleringsegenskaper hos SRB-kor. Kalcium är en viktig källa för näringsinnehållet i mjölk och projektet visade variation i mjölkens kalciuminnehåll, både fritt och bundet i kaseinmicellerna. Det är därför en viktig parameter att ta hänsyn till vid mjölkproduktion.

Projektet visade att proteinhalt, koncentrationen av fritt och totalt kalcium samt kaseinmicellstorlek var de viktigaste faktorerna för att förklara variationer i koaguleringsegenskaper vid osttillverkning. Inom SLF-projekt V0930028 visade det sig att kor med de sammansatta ß-?-kasein genotyperna A1A2/AA, A1A2/AB, A1A2/BE, A1A1/AA och A1A1/AE ger mjölk med bättre koaguleringsegenskaper än kor med den vanligaste genotypen A1A2/AE samt A2A2/AA. Dock hittades det i detta fortsättningsprojekt (SLF-projekt H1230001) inga samband mellan fritt/totalt kalcium och genetiska proteinvarianter, medan sammansatta kaseingenotyper hade effekt på kaseinmicellstorlek.

Inom SLF-projekt V0930028 identifierades en frekvens på 18% av mjölken som inte koagulerade inom 40 minuter efter tillsats av löpe. I detta fortsättningsprojekt (SLF-projekt H1230001) visade resultaten att icke-koagulerande mjölk var mer vanligt hos förstakalvare än kor i andra laktation. Dessutom hade icke-koagulerande mjölk mindre fritt och totalt kalcium än mjölk som koagulerade. Det lägre kalciuminnehållet i icke-koagulerande mjölk är ett problem eftersom skillnaden är fyra gånger så stor som mängden kalcium som normalt tillsätts vid osttillverkning.

Sammanfattningsvis har projektet visat att mjölkens kalciuminnehåll, både fritt och bundet i kaseinmicellerna, har stor betydelse för mjölkens koaguleringsförmåga i löpe- och syrageler. Vidare har projektet identifierat potentiella genetiska markörer för mjölkens kaseinmiceller, vilket skulle kunna användas inom avelsarbetet för att optimera mjölkens koaguleringsegenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter och därigenom gynna lönsamheten för både mjölkproducenter och mejeriindustrin.

Metod
I projektet användes mjölk- och blodprover från drygt 400 kor av rasen SRB där proverna hade samlats in på 20 gårdar i södra Sverige. Mjölken har analyserats för dess innehåll av fritt och totalt kalcium och kaseinmicellstorlek samt dess förmåga att koagulera vid tillverkning av ost och yoghurt. Dessa resultat har kopplats samman med information om kornas gener och på så sätt kunde samband mellan kons gener, mjölkens kalciuminnehåll, storlek på kaseinmiceller och koaguleringsegenskaper studeras.

Slutsats och råd till näringen
Sammanfattningsvis har projektet bidragit med ökad kunskap om hur kalciuminnehållet påverkar kaseinmicellstorlek och koaguleringsegenskaper i mjölk. Resultaten visade att proteinhalt, koncentrationen av fritt och totalt kalcium samt kaseinmicellstorlek var de viktigaste faktorerna för att förklara variationer i koaguleringsegenskaper. Projektet har även visat att det finns mindre kalcium i mjölk som inte koagulerar. Denna skillnad är så pass stor att det inte går att tillsätta kalcium till de mängder som krävs för att få en bättre koagulering på mejeriet vid osttillverkning. Eftersom kalciuminnehållet visade sig ha en betydande inverkan på dessa egenskaper, samtidigt som kalcium är ett av de viktigaste näringsämnena i mjölk, är det en viktig parameter att ta hänsyn till vid mjölkproduktion. Vidare har projektet identifierat potentiella genetiska markörer för mjölkens kaseinmiceller, vilket skulle kunna användas inom avelsarbetet för att optimera mjölkens koaguleringsegenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter. Detta skulle gynna lönsamheten för både mjölkproducenter och mejeriindustrin.

 

Antal träffar i projektbanken: 1527

Från unghäst till atlet -förändringar över tid av rörelsesymmetrin hos trav- och ridhästar.
Marie Rhodin, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-16-47-178 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Many horses in training show motion asymmetries, but it is not known if these are due to pain caused by training; or due to individual biological variations. The aim of this project is to initiate three cohort studies where changes in motion symmetry will be monitored over time in riding horses and …

Läs mer

Selektiv avmaskning mot blodmask – risker och möjligheter
Eva Tydén, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-15-47-097 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Development of resistance to anthelmintics is a threat to equine welfare. As with antibiotics, restrictive use with anthelmintics in order to retain the effect is essential. Current recommendation for deworming is targeted selective treatment to individuals shedding a certain amount of parasite …

Läs mer

Ridundervisningens pedagogiska praktik; lärande, interaktion och kommunikation om ryttarkänsla
Anna Bergh, SLU

Projektnummer: H-15-47-054 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

The aim of the project is to study how instructors at Swedish riding schools instruct and communicate "the riding feeling". The focus is on communication, pupil´s learning and the interaction between instructor, pupil and horse. The "riding feeling" is a tacit knowledge and refers to the rider’s …

Läs mer

Kassationer vid slakt i svensk slaktkycklingproduktion - finns möjliga vägar till förbättringar?
Helena Wall, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-15-43-372 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Swedish meat-type chicken production is successful as regards maintaining a high production standard
with a very low use of antibiotics and an overall good health status. However, despite this, concerns are
raised among people in the sector regarding that condemnations at slaughter seem to be at …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning: samspelet mellan ryttare, ridlärare och häst (Delstudie 2: ryttare-ridlärare)
Charlotte Lundgren, Linköpings universitet

Projektnummer: H1347083 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

In this second subproject we focus the analyses of the material collected during the first subproject project "Improving teaching methods in riding education: the interplay between rider, riding instructor and horse", funded by the The Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research,on the …

Läs mer

Ökad lönsamhet med nya avelsverktyg i mjölkkobesättningarna
Anna Näsholm, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Projektnummer: V1330025 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

The aim is to study the possibility to improve profitability on herd level in Swedish milk production by using sexed semen and genotyping heifers in the dairy herds and combine this with planned crossbreeding and use of beef semen. For this purpose we will estimate genetic progress and do economic …

Läs mer

Golvunderlagets inverkan på kornas gång
Hans von Wachenfelt, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1430018 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2014

A primary reason for unhealthy legs and claws are unsuitable floor properties in dairy houses,
which may result in slippery floors and slip injuries to cows and mastitis.
The hygiene of a floor surface and floor properties affect the cow claw/floor interaction and gait.
The aim is to determine an …

Läs mer

Registreringar från automatiska mjölkningssystem som informationskälla i genomisk avelsvärdering
Freddy Fikse, SLU

Projektnummer: V1330048 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

Genomic selection is revolutionizing animal breeding, since selection is based on the joint genetic merit of all SNP alleles across the genome. Lack of accurate and frequent data, however, forms the most important barrier to realize the full potential of genomic selection. There is on the other …

Läs mer

Kartläggning av prestationsegenskaper, genetisk variation och hälsa hos kallblodstravaren
Gabriella Lindgren, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU

Projektnummer: H-15-47-075 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

This SLU - NMBU collaborative study seeks to improve the performance, health and welfare of the Norwegian/ Swedish Coldblooded trotter. Experts in Equine clinical veterinary medicine, performance evaluation and genetic testing will analyze the genome of this horse breed for: 1) race performance …

Läs mer

Riskfaktorer för sjuklighet hos kalvar i den specialiserade köttproduktionen samt möjligheter till profylax.
Stefan Alenius, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1350026 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

Pneumonia is the most prevalent disease in Swedish feedlot cattle herds, causing mortality as well as affecting weight gain, rearing time and economy. Viral infections, including bovine respiratory syncytial virus (BRSV) and bovine coronavirus (BCV) as major actors, cause respiratory disease. …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress