Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Mer protein och minskat ogrästryck genom samodling av majs och åkerböna i ekologisk odling

Status: Avslutat
Projektnummer: H0960135
Kategori: Research program | Field trial and method development
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 28 juni 2013
Huvudsökande: Eva Stoltz
Organisation: HS Konsult AB
E-postadress: eva.stoltz@hush.se
Telefon: 019 603 27 21
Beviljade medel: 950 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Samodling av majs och åkerböna jämfördes med grödorna odlade i renbestånd i tre fältförsök under 2010-2011. Resultaten visar att den totala skörden blir 10-21 % högre jämfört med grödorna i renbestånd. Proteinhalten i fodret ökade från 63 till 107 g/kg och smältbarheten av organiska substansen var lika hög (88-89 %) i foder från samodling jämfört med majsfoder. Åkerbönan gynnades av samodling med högre plantor och minskat sjukdomsindex av bladfläckar med 45 % jämfört med plantor i renbestånd. Ensilagekvalitén påverkades inte av inblandning av åkerböna i majsfodret, men tillsatsmedel (syra eller bakteriepreparat ) förbättrade kvaliteten och rekommenderas till samtliga grönfoder. Samodling kan vara en strategi för att minska kväveläckage då halten mineralkväve i jorden minskade med i genomsnitt 10 kg/ha jämfört med grödorna i renbestånd.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Titel
Mer protein och minskat ogrästryck genom samodling av majs och åkerböna i ekologisk odling

Syfte med studien
Var att undersöka hur samodling av majs och åkerböna påverkar avkastning, ogräs- och sjukdomstryck, gödslingsbehov och näringsinnehåll samt hygienisk kvalitet och lagringsstabilitet hos den ensilerade grödan jämfört med grödorna odlade var för sig i renbestånd i ekologisk produktion.

Resultat
I två av de tre försöken var skörden högre (10-21 %) i samodlingen jämfört med om grödorna odlats var för sig. Plantantalet var 13 % lägre för majs och 67 % lägre för åkerböna i samodlingen jämfört med i renbestånd. Åkerbönan gynnades i samodlingen, plantorna var ca 10 cm högre och angreppen av bladfläckar var 45 % lägre jämfört med åkerböna i renbestånd. Förekomsten av ogräs var något lägre i majs/åkerbönsledet jämfört med renbestånd av majs men var något högre än leden med renbestånd av åkerböna. Proteinskörden var högst i samodlingen men inte signifikant högre än renbestånd av åkerböna. Proteinhalten i grönfodret av majs var 63 g/kg, av majs/åkerböna 107 g/kg och av åkerböna 202 g/kg. Kvalitén var likvärdig i ensilage av majs, majs/åkerböna och åkerböna. Tillsatsmedel förbättrade kvalitén i ensilaget i samtliga grödor. Samodling av majs/åkerböna minskade halten mineralkväve i jorden efter skörd med i genomsnitt 10 kg/ha.

Metod
Tre fältförsök utfördes i området runt Kristianstad, ett under 2010 och två under 2011.

Det var fem olika behandlingar och mängden kväve (N) är angivet som kg/ha: a) majs i renbestånd, 120 N b) majs i renbestånd,6 0 N c) majs + åkerböna, 60 N, d) åkerböna i renbestånd, 0 N, e) åkerböna i renbestånd, 60 N. Majssorten Isberi (SvL) såddes med precisionssåmaskin, på 4-5 cm sådjup. Utsädesmängden av majs var ca 85 000 grobara frön/ha (ca 8,5 frön/m2) och radavståndet 75 cm i samtliga behandlingar. I behandlingar med samodlade grödor såddes en rad åkerböna (Aurora) in mitt emellan majsraderna med utsädesmängen 350 000 grobara frön/ha (35 frön/m2). I renbestånd av åkerböna var radavståndet 12 cm och utsädesmängden 70 000 grobara frön/ha (70 frön/m2). Kväve tillfördes som nötflytgödsel.

Försöken ogräsreglerades genom blindharvning, ogräsharvningar och radhackningar.

Ensilagets kvalité jämfördes och effekten av olika tillsatsmedel undersöktes. De utvalda tillsatsmedlen var de ekologiskt godkända bakteriepreparaten Kofasil Lac innehållande homofermentativa mjölksyrabakterier till åkerböna, Kofasil S innehållande heterofermentativa mjölksyrabakterier till majs och Kofasil Duo med en blandning av homo- och heterofermentativa mjölksyrabakterier till samodlingsledet (Addcon Europe GmbH) samt ett ekologiskt godkänt kemiskt preparat Promyr XR 630 (Perstorp AB) .
Halten mineralkväve i jorden efter skörd analyserades i profilen 0-60 cm.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Vi har visat flera positiva effekter av samodling av maj och åkerböna. Skörden var högre och mineralkväve i jorden var lägre efter skörd av samodlad majs och åkerböna jämfört med grödorna i renbestånd. Samodlingen resulterade i högre proteinhalt i fodret och minskad mängd ogräs jämfört med enbart majsfoder. Samodlad åkerböna hade lägre angrepp av bladfläckar än i renbestånd. Ensilagekvaliteten var relativt bra i samtliga grödor men tillsatsmedel förbättrade kvaliteten.

Vi rekommenderar samodling av majs och åkerböna för att utnyttja marken effektivare och höja proteinhalten i fodret. Tillsatsmedel vid ensilering rekommenderas. Samodling kan vara en strategi för att minska kväveläckage från jordbruksmark.

Effekten av samodling av åkerböna med andra grödor i varannan rad för att se om åkerbönan gynnas på samma sätt som vid samodling med majs behöver undersökas.

 

Antal träffar i projektbanken: 1646

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Blad som sporfällor för förbättrade prognostiseringsmetoder
Anna Berlin

Projektnummer: O-16-20-767 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Knowledge of disease development in wheat is a prerequisite for good advice on economically and environmentally
adapted control strategies. This project is based on knowledge from a previous SLF project about molecular detection
and spore traps, which showed that the different spore traps catch …

Läs mer

Mot ett miljövänligt svenskt lantbruk
Magdalena Bieroza

Projektnummer: O-16-23-749 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Swedish farmers, advisors, authorities and researchers are working together towards the same goal of Zero Eutrophication by reducing losses of nutrients and sediment from agricultural land to streams, lakes and the Baltic Sea. The Focus on Phosphorus project was carried out to test measures of …

Läs mer

Finding key parameters for improved forage utilization and lowered methane emissions in dairy cows
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-16-23-762 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

The aim of this project is to investigate individual differences in the rate of passage of feed, feed efficiency, microbial flora and methane production in cows with different ability to consume large proportion of roughage.
Our previous studies show that methane production differs between cows …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgondagens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Stallbackskulturer i cyberrymden
Susanna Hedenborg, Malmö högskola

Projektnummer: H-17-47-290 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

The purpose of the project is to analyse stable cultures in cyberspace in Sweden and Norway. In recent years, questions about the welfare of horses have been debated in social media and norms for horse-keeping are created on Internet. In this project, these norms are conceptualised as stable …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress