Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse
finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Milk genomics - genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Status: Avslutat
Projektnummer: V0930028
Kategori: Forskningsprogram | Mjölk
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 1 augusti 2012
Huvudsökande: Marie Paulsson
Organisation: Lunds Universitet
E-postadress: marie.paulsson@food.lth.se
Telefon: 046-2229630
Beviljade medel: 3 000 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Målet med projektet är att utveckla och värdera kunskap inom milk genomics om genernas betydelse för variationer i mjölkens sammansättning och teknologiska/näringsmässiga egenskaper. Mjölk och blodprover från Svensk röd och vit boskap studerades på individnivå i jämförelse med Dansk Holstein och Dansk Jersey med avseende på genetisk uppsättning, mjölksammansättning och teknologiska egenskaper. Resultaten visade att proteinprofil och löpekoagulering påverkades av genetiska proteinvarianter, vilka även varierar inom och mellan raser. För första gången har en genome wide association scan (GWAS) utförts med avseende på koaguleringsförmåga. De nya QTL som identifierades innehåller bland annat gener som kan påverka glykosylering och fosforylering av kaseiner, vilket kan förklara kopplingen till mjölkens koaguleringsförmåga. Projektet visar att genmarkörer kan identifieras med potential att styra aveln mot en framtida mjölkråvara med önskade kvalitetsegenskaper.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Milk genomics - genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Mjölkens sammansättning påverkar inte bara mjölkens näringsinnehåll utan också mjölkens egenskaper vid tillverkning av till exempel ost och yoghurt. Sammansättningen beror både på miljön och kons gener, vilket gör att sammansättningen kan skilja sig både mellan olika koraser och mellan individer inom samma ras. Inom forskningsområdet Milk genomics studeras de gener som kontrollerar och påverkar mjölkproduktionen och i förlängningen sammansättning och egenskaper av mjölk och olika mejeriprodukter. En bättre förståelse för hur kons gener påverkar detta kan leda till en förbättrad avel av mjölkkor.

Syfte med studien
Genom att studera de gener som påverkar olika beståndsdelar och egenskaper i mjölken är det möjligt att styra och förbättra mjölkens näringsinnehåll och egenskaper vid tillverkning av mejeriprodukter genom avelsarbetet. Syftet med studien är att undersöka kornas gener i förhållande till mjölkens kvalitet, speciellt vid osttillverkning, och hitta gener som kan användas i aveln för att förbättra mjölkråvaran.

Resultat
Resultaten från studien visar på tydliga skillnader i mjölksammansättning och teknologiska egenskaper mellan individuella kor från samma ras och även mellan olika raser. Med teknologiska egenskaper menas egenskaper vid tillverkning av olika mejeriprodukter, till exempel ost och yoghurt. Skillnaderna beror till stor del av kornas gener.

Kasein, som är ett utav mjölkens proteiner, kan delas upp i mindre komponenter som skiljer i sammansättning från ko till ko. Dessa komponenter kallas för a-kasein, ß-kasein och ?-kasein, som i sin tur finns i flera olika genetiska varianter. Studien har visat att de olika genetiska varianterna påverkar både fördelningen av de olika proteinkomponenterna och hur väl lämpad mjölken är för att göra ost. Vissa typer av mjölk har i studien visats koagulera långsamt, vilket är en nackdel inom osttillverkning. Genom att ta ett blodprov på en kviga/ko eller tjur kan man ta reda på vilken genetisk variant den kommer att ge i mjölken eller föra vidare till sin avkomma. Denna kunskap gör att kor kan avlas fram för att ge den bästa ystmjölken. Kunskapen om genetiska varianter har funnits ett tag, men detta är första gången en större studie är gjord på Svensk röd och vit boskap som relaterar till mjölkens egenskaper vid osttillverkning.

Det är inte bara proteingenerna som påverkar koaguleringsegenskaper vid ystning. I studien har man även undersökt hela kons arvsanlag för att hitta nya gener som kan användas inom avelsarbetet. Resultaten visar att även andra gener påverkar de studerade egenskaperna. Till exempel styr vissa gener hur proteinerna är uppbyggda, medan några gener påverkar mindre beståndsdelar i mjölken. Förutom dessa har studien även hittat många nya gener som är viktiga för osttillverkningen, men som man ännu inte vet hur de påverkar mjölken och dessa egenskaper.

Metod
I studien undersöktes den genetiska uppsättningen och mjölk från totalt 1200 kor från raserna Svensk röd och vit boskap, Dansk Holstein och Dansk Jersey. Totalt 60 vanliga mjölkgårdar har besökts i Sverige och Danmark för att samla in mjölk och blodprover till studien. I mjölk från dessa kor bestämdes variationen i innehåll av utvalda beståndsdelar liksom variationen i mjölkens teknologiska och näringsmässiga egenskaper. Parametrar som studerades är bland annat proteinprofil med olika kaseiner och vassleproteiner, fettprofil med fettsyrasammansättning och fria fettsyror, kolhydrater (laktos), metaboliter (nedbrytningsprodukter) samt vitamin E. De egenskaper hos mjölken som bestämdes var bland annat mjölkens koagulering vid osttillverkning och storleken på fettkulor och kaseinmiceller. Dessa resultat relaterades till information om kornas gener och på så sätt kunde viktiga gener för mjölkens sammansättning, teknologiska och hälsobefrämjande egenskaper hittas.

Slutsats och råd till näringen
Sammanfattningsvis har studien gett en bild av den genetiska variationen hos de största mjölkkoraserna i Sverige och Danmark och visat på tydliga skillnader i mjölksammansättning och teknologiska egenskaper mellan individuella kor från samma ras, och även mellan olika raser, som till stor del kan förklaras av denna genetiska variation. Detta innebär att den mest fördelaktiga genuppsättningen kan användas för direkt urval av avelstjurar och kvigor/kor för att styra mjölkens sammansättning och näringsinnehåll till bästa kvalitet och egenskaper.

En tredjedel av den svenska invägda mjölken går till osttillverkning där tillverkningstid och ostutbyte är viktiga parameterar. Ett problem för mejeriindustrin är dåligt koagulerande mjölk och särskilt om andelen skulle öka. Den nya information som kommit fram i studien visar på vilka gener och genetiska proteinvarianter som aveln bör styra mot för att undvika detta problem. Med specifika gener för mjölkens näringsinnehåll och teknologiska egenskaper kan tjurar/kor/kvigor väljas ut, vilket ger möjlighet att producera mjölktyper med ett förväntat mervärde som gynnar lantbrukarnas lönsamhet och mejeriföretagens produktion.

 

Antal träffar i projektbanken: 1527

Från unghäst till atlet -förändringar över tid av rörelsesymmetrin hos trav- och ridhästar.
Marie Rhodin, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-16-47-178 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Many horses in training show motion asymmetries, but it is not known if these are due to pain caused by training; or due to individual biological variations. The aim of this project is to initiate three cohort studies where changes in motion symmetry will be monitored over time in riding horses and …

Läs mer

Ridundervisningens pedagogiska praktik; lärande, interaktion och kommunikation om ryttarkänsla
Anna Bergh, SLU

Projektnummer: H-15-47-054 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

The aim of the project is to study how instructors at Swedish riding schools instruct and communicate "the riding feeling". The focus is on communication, pupil´s learning and the interaction between instructor, pupil and horse. The "riding feeling" is a tacit knowledge and refers to the rider’s …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning: samspelet mellan ryttare, ridlärare och häst (Delstudie 2: ryttare-ridlärare)
Charlotte Lundgren, Linköpings universitet

Projektnummer: H1347083 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

In this second subproject we focus the analyses of the material collected during the first subproject project "Improving teaching methods in riding education: the interplay between rider, riding instructor and horse", funded by the The Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research,on the …

Läs mer

Registreringar från automatiska mjölkningssystem som informationskälla i genomisk avelsvärdering
Freddy Fikse, SLU

Projektnummer: V1330048 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

Genomic selection is revolutionizing animal breeding, since selection is based on the joint genetic merit of all SNP alleles across the genome. Lack of accurate and frequent data, however, forms the most important barrier to realize the full potential of genomic selection. There is on the other …

Läs mer

Ökad lönsamhet med nya avelsverktyg i mjölkkobesättningarna
Anna Näsholm, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Projektnummer: V1330025 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

The aim is to study the possibility to improve profitability on herd level in Swedish milk production by using sexed semen and genotyping heifers in the dairy herds and combine this with planned crossbreeding and use of beef semen. For this purpose we will estimate genetic progress and do economic …

Läs mer

Golvunderlagets inverkan på kornas gång
Hans von Wachenfelt, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1430018 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2014

A primary reason for unhealthy legs and claws are unsuitable floor properties in dairy houses,
which may result in slippery floors and slip injuries to cows and mastitis.
The hygiene of a floor surface and floor properties affect the cow claw/floor interaction and gait.
The aim is to determine an …

Läs mer

Kartläggning av prestationsegenskaper, genetisk variation och hälsa hos kallblodstravaren
Gabriella Lindgren, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU

Projektnummer: H-15-47-075 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

This SLU - NMBU collaborative study seeks to improve the performance, health and welfare of the Norwegian/ Swedish Coldblooded trotter. Experts in Equine clinical veterinary medicine, performance evaluation and genetic testing will analyze the genome of this horse breed for: 1) race performance …

Läs mer

Riskfaktorer för sjuklighet hos kalvar i den specialiserade köttproduktionen samt möjligheter till profylax.
Stefan Alenius, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1350026 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

Pneumonia is the most prevalent disease in Swedish feedlot cattle herds, causing mortality as well as affecting weight gain, rearing time and economy. Viral infections, including bovine respiratory syncytial virus (BRSV) and bovine coronavirus (BCV) as major actors, cause respiratory disease. …

Läs mer

Smågrisdödlighet- en parallell jämförelse mellan två boxsystem i kombination med optimala skötselrutiner
Anne-Charlotte Olsson, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Projektnummer: V1450008 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2014

Piglet mortality in Swedish pig herds is too high and if the sow should be completely loose or fixed a short time in connection with farrowing, is an important issue.
However, to perform internationally publishable studies of piglet mortality, parallel studies in the same herd, are required. These …

Läs mer

God skötsel av skyddszoner för effektivare växtnäringsretention
Ararso Etana, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Projektnummer: H1333159 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

We are currently evaluating the effectiveness of grass buffer strips (GBS-eff) for nutrient retention. Today, there are no obligations to cut or remove the grass on GBS which may lead to phosphorus (P) saturation. In the on-going field experiments we are testing if removal (harvesting) the grass …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress