Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sockerbetans etablering som funktion av markens såbäddsegenskaper

Status: Avslutat
Projektnummer: H1144183
Kategori: Research program | Sugar
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 16 juli 2015
Huvudsökande: Johan Arvidsson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: johan.arvidsson@mv.slu.se
Telefon: 018-67 11 72
Beviljade medel: 850 000 SEK

Under 2012-2014 gjorde en stickprovsundersökning i 76 betfält i Skåne, med huvudsakligt syfte att studera uppkomst som funktion av såbäddsegenskaper och jordart. Såbäddarna och såddens utförande var oftast av hög kvalité, och uppkomsten i medeltal god. Sambanden mellan såbäddsegenskaper och både uppkomsthastighet och slutlig uppkomst var oftast låga, men uppkomsten försämrades av grund (<2 cm) och djup (<3 cm) sådd. Mängden växttillgängligt vatten för groning var ofta kritiskt låg, men utan tydlig koppling till jordart, vilket hade förväntats. Vattenhaltsförändringar i såbotten efter sådd skedde långsamt, och visar att såbäddarna utgjorde ett gott avdunstningsskydd. En modellstudie visade att vattenhalten hade stor inverkan på uppkomsthastigheten, vilket inte kunde visas i fält. Temperatursumma för 50 % uppkomst varierade dock stort och uppkomsten var ofta sen jämfört med ideala förhållanden. Detta pekar på en avkastningspotential av att förbättra förhållandena för etablering.

Etableringen är kritisk i all växtodling, och särskilt i sockerbetor, där luckor i beståndet ofrånkomligen kommer att leda till sänkt skörd. Sådd och såbäddsberedning bör utföras på ett sådant sätt att betorna kommer upp även om det inte kommer nederbörd efter sådd. Detta innebär att såbädden ska utgöra ett bra skydd mot avdunstning (tillräckligt djup och med små aggregat). Fröet ska sås tillräckligt djupt för att innehålla tillräckligt med vatten för groning. Man måste samtidigt undvika alltför djup sådd eftersom fröet är litet och har ett litet näringsinnehåll.

Inom detta projekt gjorde vi under 2012-2014 en stickprovsundersökning i 76 betfält i Skåne, där vi studerade såbäddsegenskaper och grödans uppkomst. Frågor som vi ville studera var framförallt : Hur är såbäddsegenskaperna, framförallt aggregatstorleksfördelning och mängd växttillgängligt vatten i såbotten, kopplade till markens jordart? Hur är grödans uppkomst beroende av såbädds- och markegenskaper? Uppfyller såbäddar i sockerbetsodlingen generellt krav för att ge god uppkomst? Hur ser upptorkningsförloppet i såbädden ut efter sådd? Skiljer sig korn och sockerbetor åt i hur mycket vatten som krävs för groning?

Resultaten visade att såbäddarna och såddens utförande generellt var av hög kvalité i den gjorda undersökningen. Andelen aggregat >5 mm var i genomsnitt 24%, vilket är lågt och innebar att såbädden utgjorde ett gott avdunstningsskydd. Frötäckningen var i medeltal 2,8 cm vilket kan ses som ett nära optimalt sådjup. I medeltal var uppkomsten god med 90 500 plantor/ha.

Den mest kritiska faktorn var mängden växttillgängligt vatten i såbotten där kärnorna placeras. Den var i medeltal ca 9 %, strax över den gräns på 6 % som brukar anges för groning. Det innebär att vattenhalten i många fall var nära 6 % eller lägre.

Samband mellan jordart (lerhalt) och såbäddsegenskaper var betydligt lägre än förväntat. Eftersom vattnet är mindre växttillgängligt på lerjordar förväntades sämre groningsförhållanden och sämre uppkomst på styvare jordar. Några starka sådana samband kunde vi inte se i undersökningen, även om uppkomsten i medeltal var något lägre på styvare jordar.

Det var också svårt att se några tydliga samband mellan slutligt antal uppkomna plantor och såbäddens egenskaper, även om uppkomsten försämrades av både grund och djup sådd (<2 cm eller >3 cm). Slutligt antal plantor blev t.ex. inte högre vid högre vattenhalter i såbädden. Det gick heller inte att se att uppkomsten tog längre tid i torrare såbäddar. I ett särskilt experiment med ”tillverkade” såbäddar med olika vattenhalter gick det också att se att uppkomsten tog betydligt längre tid vid lägre vattenhalt

Resultaten i detta experiment pekade också på att sockerbetor är känsligare än korn avseende nödvändig vattenhalt for groning.

Resultaten pekar på att jordbrukarna i regel lyckats väl i utformningen av såbädden och såddens utförande, och skapat goda avdunstningsskydd och en bra fröplacering. I några fall har uppkomsten försämrats av för grund sådd. Mängden växttillgängligt vatten för groning är dock ofta kritisk, både på lättare och styvare jordar. I såbädden finns sällan tillräckligt med vatten för groning, vilket innebär att en god placering av fröet i god kontakt med såbotten är mycket viktig. Bearbetningsdjupet måste också vara tillräckligt för att komma till ett djup med tillräcklig fukt i marken. Undersökningen visar tydligt att jordbrukarna generellt utfört sådd och såbäddsberedning på ett bra sätt och fått en god uppkomst. Den stora variationen i antal daggrader som krävs för groning visar dock att uppkomsten ofta är försenad jämfört med ideala förhållanden, och att det därför finns en avkastningspotential i att förbättra förhållandena för etablering.

 

Antal träffar i projektbanken: 1615

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Kostnadseffektiva system för skörd av slybränslen
Daniel Nilsson

Projektnummer: O-17-21-988 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Energi & biomassa

During recent decades the area with brushwood has increased in the Swedish rural landscape. A study has shown that the annual harvest of brushwood for fuel purposes could amount to about 6 TWh. Some advantages with the utilization of brushwood as fuel are that the growth areas do not compete with …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress