Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sverige söker bonde - Unga lantbrukares framtida strategier i en föränderlig näring

Status: Avslutat
Projektnummer: H0946336
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 29 oktober 2015
Huvudsökande: Susanne Stenbacka
Organisation: Uppsala universitet
E-postadress: susanne.stenbacka@kultgeog.uu.se
Telefon: 018 4717957
Beviljade medel: 1 860 000 SEK

Projektet handlar om framtida generationer av lantbrukare och belyser de strategier som utvecklas för att nå hållbarhet inom företaget från ett genusperspektiv. Unga lantbruksstudenter betonar betydelsen av att balansera det känslomässiga och det ekonomiska. Vidare betonas nätverk och kontinuerligt lärande, både lokalt och internationellt. Den ökande diversifieringen inom lantbruket innehåller drag av traditionella genusrelationer men också förändring. Ett ökat intresse för lokal och småskalig produktion innebär nya möjligheter som bidrar till att både bevara och förändra mäns och kvinnors praktiker och roller. Både män och kvinnor betonar vikten av självbestämmande och samarbete samt ekonomiska och sociala mål. Exernt övertagande av lantbruk kan betyda såväl förändring som kontinuitet. Den som lämnar företaget är en viktig person och mentor oavsett om efterträdaren kommer från familjen eller utanför denna.

Antalet lantbruk i Sverige minskar i snabb takt, varje vecka är det omkring 30 lantbrukare som avslutar sin verksamhet. Mycket tyder på att Sverige i framtiden kan få en betydande roll som livsmedelsproducent. Dessutom förväntas företagare inom de gröna näringarna bidra till förnybara energikällor liksom produktion av varierade landskap och upplevelser. I projektet ”Sverige söker bonde” fokuseras på vilka strategier och planer som utvecklas med målet att skapa ett livskraftigt företag. Vi undersöker hur gymnasieelever vid ett naturbruksgymnasium och unga lantbrukare ser på sina roller nu och i framtiden. Metoden består i fokusgruppsintervjuer med gymnasieelever och dialogseminarier där elever och unga lantbrukare träffats för att diskutera aspekter av generationsskifte, entreprenörskap och jämställdhet/genusrelationer. Vi har också genomfört intervjuer med lantbrukare, enskilt eller i par.
Lantbrukarrollen är både entreprenören men också förvaltaren av ett arv – sociala, ekonomiska och kulturella faktorer bidrar till att forma dessa roller. Gymnasielever som ser sig själva som blivande lantbrukare uttrycker en medvetenhet om nödvändigheten av att kombinera de traditioner och den företagshistoria som förknippas med gården med affärsinriktade strategier som förmår hantera den aktuella ekonomiska och politiska realiteten. Men det egna intresset väger också tungt – de elever som medverkat i vår studie har tydliga planer för framtiden och dessa planer är sammanvävda med ett genuint intresse för en specifik del i lantbruksnäringen såsom kor och mjölkproduktion, fårhållning eller köttproduktion. Närvaron av den tidigare generationen är betydelsefull eftersom den ger stöd och bekräftelse – men den kan också utgöra ett hinder genom att direkt eller indirekt försvåra förnyelse. Möjligheten att ta ansvar för delar av företaget, att bli lyssnad på och rådfrågad, stärker den unga övertagaren. Att kunna påverka gårdens inriktning påverkar motivationen. En övertagandeprocess som sätts igång sent eller som kännetecknas av små möjligheter till påverkan kan dock upplevas som problematiskt och försvårar övertagandet.
Genusrelationer, socialt betingade förväntningar och normer har betydelse för hur strategier formas i relation till kontinuitet och företagande. Såväl unga elever som unga lantbrukare uttrycker en medvetenhet om att kvinnor och män möts av skilda förväntningar och att det påverkar handlingsutrymmet framför allt för kvinnor. Den pågående omstruktureringen av branschen består bland annat i att fler företag blir multifunktionella och att både stor- och småskalig livsmedelsproduktion efterfrågas, liksom att besöksnäringen växer. Det gör att fler och varierade kompetenser eftersöks vilket öppnar för att kvinnor i ökad utsträckning kan söka sig till näringen. Det betyder också att möjligheter för män med skilda intressen förbättras. Branscher som interagerar med lantbruket, såsom bank- och rådgivningsverksamhet och veterinärer är delaktiga i att förändra synen på mäns och kvinnors roller. Flera kvinnor i dessa branscher i kombination med ett ökad multifunktionalitet påverkar utvecklingen av jämställdhet i en positiv riktning.
Gårdsövertagande har länge betraktats som något som sker inom familjen, alternativt att huset utbjuds till försäljning medan en näraliggande gård tar över eller arrenderar markerna. I vår studie lyfter vi fram också andra typer av övertagande och vad det betyder för gårdens kontinuitet. Tidigare kunskap har betonat att företagande inom familjen förknippas med tradition medan en ny företagare förknippas med innovation. Våra resultat visar att barn som övertar en gård också bidrar till innovation genom att lägga till nya verksamheter och förändra de etablerade. Vi ser också att övertagande utanför familjen kan innebära tradition och kontinuitet eftersom den tidigare lantbrukaren ses som en viktig mentor och som är delaktig i planering och beslut.

 

Antal träffar i projektbanken: 1615

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Kostnadseffektiva system för skörd av slybränslen
Daniel Nilsson

Projektnummer: O-17-21-988 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Energi & biomassa

During recent decades the area with brushwood has increased in the Swedish rural landscape. A study has shown that the annual harvest of brushwood for fuel purposes could amount to about 6 TWh. Some advantages with the utilization of brushwood as fuel are that the growth areas do not compete with …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress