Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sverige söker bonde - Unga lantbrukares framtida strategier i en föränderlig näring

Status: Avslutat
Projektnummer: H0946336
Kategori: Forskningsprogram | Företagande
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 29 oktober 2015
Huvudsökande: Susanne Stenbacka
Organisation: Uppsala universitet
E-postadress: susanne.stenbacka@kultgeog.uu.se
Telefon: 018 4717957
Beviljade medel: 1 860 000 SEK

Projektet handlar om framtida generationer av lantbrukare och belyser de strategier som utvecklas för att nå hållbarhet inom företaget från ett genusperspektiv. Unga lantbruksstudenter betonar betydelsen av att balansera det känslomässiga och det ekonomiska. Vidare betonas nätverk och kontinuerligt lärande, både lokalt och internationellt. Den ökande diversifieringen inom lantbruket innehåller drag av traditionella genusrelationer men också förändring. Ett ökat intresse för lokal och småskalig produktion innebär nya möjligheter som bidrar till att både bevara och förändra mäns och kvinnors praktiker och roller. Både män och kvinnor betonar vikten av självbestämmande och samarbete samt ekonomiska och sociala mål. Exernt övertagande av lantbruk kan betyda såväl förändring som kontinuitet. Den som lämnar företaget är en viktig person och mentor oavsett om efterträdaren kommer från familjen eller utanför denna.

Antalet lantbruk i Sverige minskar i snabb takt, varje vecka är det omkring 30 lantbrukare som avslutar sin verksamhet. Mycket tyder på att Sverige i framtiden kan få en betydande roll som livsmedelsproducent. Dessutom förväntas företagare inom de gröna näringarna bidra till förnybara energikällor liksom produktion av varierade landskap och upplevelser. I projektet ”Sverige söker bonde” fokuseras på vilka strategier och planer som utvecklas med målet att skapa ett livskraftigt företag. Vi undersöker hur gymnasieelever vid ett naturbruksgymnasium och unga lantbrukare ser på sina roller nu och i framtiden. Metoden består i fokusgruppsintervjuer med gymnasieelever och dialogseminarier där elever och unga lantbrukare träffats för att diskutera aspekter av generationsskifte, entreprenörskap och jämställdhet/genusrelationer. Vi har också genomfört intervjuer med lantbrukare, enskilt eller i par.
Lantbrukarrollen är både entreprenören men också förvaltaren av ett arv – sociala, ekonomiska och kulturella faktorer bidrar till att forma dessa roller. Gymnasielever som ser sig själva som blivande lantbrukare uttrycker en medvetenhet om nödvändigheten av att kombinera de traditioner och den företagshistoria som förknippas med gården med affärsinriktade strategier som förmår hantera den aktuella ekonomiska och politiska realiteten. Men det egna intresset väger också tungt – de elever som medverkat i vår studie har tydliga planer för framtiden och dessa planer är sammanvävda med ett genuint intresse för en specifik del i lantbruksnäringen såsom kor och mjölkproduktion, fårhållning eller köttproduktion. Närvaron av den tidigare generationen är betydelsefull eftersom den ger stöd och bekräftelse – men den kan också utgöra ett hinder genom att direkt eller indirekt försvåra förnyelse. Möjligheten att ta ansvar för delar av företaget, att bli lyssnad på och rådfrågad, stärker den unga övertagaren. Att kunna påverka gårdens inriktning påverkar motivationen. En övertagandeprocess som sätts igång sent eller som kännetecknas av små möjligheter till påverkan kan dock upplevas som problematiskt och försvårar övertagandet.
Genusrelationer, socialt betingade förväntningar och normer har betydelse för hur strategier formas i relation till kontinuitet och företagande. Såväl unga elever som unga lantbrukare uttrycker en medvetenhet om att kvinnor och män möts av skilda förväntningar och att det påverkar handlingsutrymmet framför allt för kvinnor. Den pågående omstruktureringen av branschen består bland annat i att fler företag blir multifunktionella och att både stor- och småskalig livsmedelsproduktion efterfrågas, liksom att besöksnäringen växer. Det gör att fler och varierade kompetenser eftersöks vilket öppnar för att kvinnor i ökad utsträckning kan söka sig till näringen. Det betyder också att möjligheter för män med skilda intressen förbättras. Branscher som interagerar med lantbruket, såsom bank- och rådgivningsverksamhet och veterinärer är delaktiga i att förändra synen på mäns och kvinnors roller. Flera kvinnor i dessa branscher i kombination med ett ökad multifunktionalitet påverkar utvecklingen av jämställdhet i en positiv riktning.
Gårdsövertagande har länge betraktats som något som sker inom familjen, alternativt att huset utbjuds till försäljning medan en näraliggande gård tar över eller arrenderar markerna. I vår studie lyfter vi fram också andra typer av övertagande och vad det betyder för gårdens kontinuitet. Tidigare kunskap har betonat att företagande inom familjen förknippas med tradition medan en ny företagare förknippas med innovation. Våra resultat visar att barn som övertar en gård också bidrar till innovation genom att lägga till nya verksamheter och förändra de etablerade. Vi ser också att övertagande utanför familjen kan innebära tradition och kontinuitet eftersom den tidigare lantbrukaren ses som en viktig mentor och som är delaktig i planering och beslut.

 

Antal träffar i projektbanken: 1580

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

Uppskatta vallens avkastning och näringsinnehåll genom spektral teknik
Margareta Emanuelson, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-62-989 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The objective is to develop remote sensing methods to estimate forage nutrition and yield in the field in Northern Sweden. Field and lab measurements on grass-legume mixtures will be conducted from June 2018 to December 2019. At sampling time, drones flight with multispectral cameras, …

Läs mer

Från unghäst till atlet -förändringar över tid av rörelsesymmetrin hos trav- och ridhästar.
Marie Rhodin, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-16-47-178 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Many horses in training show motion asymmetries, but it is not known if these are due to pain caused by training; or due to individual biological variations. The aim of this project is to initiate three cohort studies where changes in motion symmetry will be monitored over time in riding horses and …

Läs mer

Blodtilførselen til vekstbrusken i glideleddene, med relevans for utviklingssykdommer og spatt
Kristin Olstad, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Projektnummer: H-16-47-192 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

The current project has a basic science and a clinical relevance part. The main project aim is to describe the blood supply to the growth cartilage of the small tarsal bones in young Icelandic Horses. Similar studies of the blood supply to long bones that ossify from three separate centers have …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Golvunderlagets inverkan på kornas gång
Hans von Wachenfelt, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1430018 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2014

A primary reason for unhealthy legs and claws are unsuitable floor properties in dairy houses,
which may result in slippery floors and slip injuries to cows and mastitis.
The hygiene of a floor surface and floor properties affect the cow claw/floor interaction and gait.
The aim is to determine an …

Läs mer

Riskfaktorer för sjuklighet hos kalvar i den specialiserade köttproduktionen samt möjligheter till profylax.
Stefan Alenius, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1350026 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

Pneumonia is the most prevalent disease in Swedish feedlot cattle herds, causing mortality as well as affecting weight gain, rearing time and economy. Viral infections, including bovine respiratory syncytial virus (BRSV) and bovine coronavirus (BCV) as major actors, cause respiratory disease. …

Läs mer

Vad betyder "lean" för lantbruksföretagen?
Hans Andersson, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: H1346088 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

The competitiveness of Swedish agriculture is discussed extensively in media. Lean is a managerial strategy that developed in post-war Japan. Studies of manufacturing and service companies show better capacity utilization, quality control and ability to follow price signals. The issue is if lean …

Läs mer

Selektiv avmaskning mot blodmask – risker och möjligheter
Eva Tydén, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-15-47-097 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Development of resistance to anthelmintics is a threat to equine welfare. As with antibiotics, restrictive use with anthelmintics in order to retain the effect is essential. Current recommendation for deworming is targeted selective treatment to individuals shedding a certain amount of parasite …

Läs mer

Hösilage"intolerans" hos häst?
Cecilia Müller, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-15-47-063 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

The purpose is to examine haylage 'intolerance' in horses, which is expressed as diarrhoeic faeces in some horses when they are fed haylage (sometimes also when fed hay). A typical appearance is two-phase faeces - one solid and one liquid. It is not known why or how this condition appears, and it …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress