Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Tilläggsansökan till SLF-projekt V0930028: Milk genomics – genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Status: Avslutat
Projektnummer: V1130006
Kategori: Forskningsprogram | Mjölk
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 20 maj 2014
Huvudsökande: Marie Paulsson
Organisation: Lunds Universitet
E-postadress: marie.paulsson@food.lth.se
Telefon: 046-2229630
Beviljade medel: 1 000 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med projektet var att genotypa kor av rasen Svensk Röd och Vit boskap med ett högdensitetschip med 777 000 DNA-markörer för att koppla samman genuppsättningen med variationer i mjölkens sammansättning och koaguleringsegenskaper för löpe- och syrageler. Resultaten visade höga arvbarheter för mjölkens koaguleringsförmåga och genetiska korrelationer med mjölkens sammansättning. För första gången har en GWAS utförts med avseende på koaguleringsförmåga i både löpe- och syrageler. De nya QTL som identifierades innehåller bland annat potentiella markörer inom kaseingenerna och genen som kodar för ß-laktoglobulin, men även gener som kan påverka glykosylering och proteolys av mjölkproteiner. Detta ger möjligheter i nationella avelsprogram att både direkt och indirekt förbättra mjölkens koaguleringsegenskaper för tillverkning av ost och syrade produkter, vilket möjliggör produktion av mjölktyper med ett förväntat mervärde som gynnar lantbrukarnas lönsamhet och mejeriföretagens produktion.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Tillverkningen av ost och yoghurt påverkas en rad faktorer, bland annat mjölkens sammansättning men även kornas gener. Inom milk genomics studeras sambanden mellan gener och mjölkens kvalitet. Genom att identifiera gener som kontrollerar mjölkens egenskaper ges möjlighet inom avelsarbetet att välja ut kor som producerar mjölk med önskad sammansättning och processegenskaper och mjölk som gynnar konsumenternas hälsa. Genomisk selektion är en ny teknik inom avelsarbetet för att öka säkerheten vid urvalet av de bästa avelsdjuren. En bättre förståelse för hur kons gener påverkar detta kan leda till en förbättrad avel av mjölkkor.

Syfte med studien
Syftet med projektet var att utnyttja den senaste tekniken inom genomisk selektion för att genotypa de svenska kor som studeras i det svensk-danska milk genomics initiativet (SLF-projekt V0930028), Svensk Röd och Vit Boskap (SRB), för att koppla samman genuppsättningen med variationer i mjölkens sammansättning och koaguleringsegenskaper för löpe- och syrageler. Detta har ökat sannolikheten för att hitta fler och starkare samband mellan markörer och mjölkkvalitetsegenskaper samt gett en mer informativ och detaljerad genotypning av korna jämfört med användandet av ett chip med lägre antal markörer. Ett annat syfte med projektet var att kunna genotypa de svenska korna med samma antal markörer som de danska korna, för en direkt jämförelse av den genetiska variationen hos mjölkkor i Sverige och Danmark.

Resultat
Resultaten från projektet visar på tydliga samband mellan kons genuppsättning och mjölkens sammansättning och koaguleringsförmåga. Detta ger möjligheter för att genom avel styra mot en framtida mjölkråvara med önskade kvalitetsegenskaper för ost- och yoghurtprodukter.

Resultaten visade höga arvbarheter för mjölkens koaguleringsförmåga och genetiska samband med mjölkens sammansättning. Den höga arvbarheten för icke-koagulerad mjölk tyder på att denna egenskap skulle kunna tas bort genom avel. Vidare visar de gynnsamma genetiska sambanden mellan koaguleringsegenskaper för ost och yoghurt att båda dessa egenskaper kan förbättras samtidigt i avelsarbetet. Resultaten visade även på ogynnsamma genetiska samband mellan icke-koagulerande mjölk och proteinhalt samt syra-inducerad koagulering med mjölkavkastning. Resultaten tyder på att det är möjligt i nationella avelsprogram att förbättra mjölk som används för tillverkning av ost och syrade produkter, antingen direkt eller indirekt.

I projektet har man även undersökt hela kons arvsanlag för att hitta nya gener som kan användas inom avelsarbetet för att förbättra mjölkens koaguleringsförmåga. De nya områdena på kons arvsanlag som hittades finns bland annat inom kaseingenerna och genen som kodar för proteinet ß-laktoglobulin. Även gener som styr hur proteinerna är uppbyggda och gener som påverkar påverkar mindre beståndsdelar i mjölken hittades. En stor del av variationen i koaguleringsförmåga kan förklaras med de genområden som har hittats för löpe- och syrageler, vilket visar att ett selektivt avelsarbete på koagulerings- och kvalitetsegenskaper är möjligt.

Metod
I projektet användes mjölk- och blodprover från drygt 400 kor av rasen SRB där proverna samlades in på 20 gårdar i södra Sverige. Korna genotypades med ett högdensitetschip med 777 000 markörer. Genetiska analyser har utförts med genom-överskridande associationsstudier (GWAS) samt har arvbarheter och genetiska samband beräknats. Mjölken har undersökts för dess förmåga att koagulera vid tillverkning av ost och yoghurt samt dess sammansättning i form av bland annat protein-, kasein-, fett- och laktoshalt. Dessa resultat har kopplats samman med information om kornas gener och på så sätt kunde viktiga gener för mjölkens sammansättning och koaguleringsegenskaper hittas.

Slutsats och råd till näringen
Sammanfattningsvis har projektet visat på tydliga samband mellan kons gener och mjölkens koaguleringsförmåga, både vid tillverkning av ost och yoghurt. Detta innebär att den mest fördelaktiga uppsättningen av kornas gener kan användas för att välja ut avelstjurar och kvigor/kor för att styra mjölkens sammansättning och koagulering till bästa kvalitet och egenskaper. En övervägande del av den svenska invägda mjölken går till ost- och yoghurttillverkning, där tillverkningstid, koagelstyrka och utbyte är viktiga parameterar. Ett problem för mejeriindustrin är dåligt koagulerande mjölk och särskilt om andelen skulle öka. Den nya information som kommit fram i projektet visar på att det är möjligt att avla bort denna defekt samt vilka gener som aveln bör styra mot för förbättra mjölkens koagulering vid osttillverkning. Med specifika gener för mjölkens teknologiska egenskaper kan tjurar/kor/kvigor väljas ut, vilket ger möjlighet att producera mjölktyper med ett förväntat mervärde som gynnar lantbrukarnas lönsamhet och mejeriföretagens produktion.

 

Antal träffar i projektbanken: 1580

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

Från unghäst till atlet -förändringar över tid av rörelsesymmetrin hos trav- och ridhästar.
Marie Rhodin, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-16-47-178 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Many horses in training show motion asymmetries, but it is not known if these are due to pain caused by training; or due to individual biological variations. The aim of this project is to initiate three cohort studies where changes in motion symmetry will be monitored over time in riding horses and …

Läs mer

Blodtilførselen til vekstbrusken i glideleddene, med relevans for utviklingssykdommer og spatt
Kristin Olstad, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Projektnummer: H-16-47-192 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

The current project has a basic science and a clinical relevance part. The main project aim is to describe the blood supply to the growth cartilage of the small tarsal bones in young Icelandic Horses. Similar studies of the blood supply to long bones that ossify from three separate centers have …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Golvunderlagets inverkan på kornas gång
Hans von Wachenfelt, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1430018 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2014

A primary reason for unhealthy legs and claws are unsuitable floor properties in dairy houses,
which may result in slippery floors and slip injuries to cows and mastitis.
The hygiene of a floor surface and floor properties affect the cow claw/floor interaction and gait.
The aim is to determine an …

Läs mer

Riskfaktorer för sjuklighet hos kalvar i den specialiserade köttproduktionen samt möjligheter till profylax.
Stefan Alenius, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: V1350026 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

Pneumonia is the most prevalent disease in Swedish feedlot cattle herds, causing mortality as well as affecting weight gain, rearing time and economy. Viral infections, including bovine respiratory syncytial virus (BRSV) and bovine coronavirus (BCV) as major actors, cause respiratory disease. …

Läs mer

Vad betyder "lean" för lantbruksföretagen?
Hans Andersson, Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

Projektnummer: H1346088 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2013

The competitiveness of Swedish agriculture is discussed extensively in media. Lean is a managerial strategy that developed in post-war Japan. Studies of manufacturing and service companies show better capacity utilization, quality control and ability to follow price signals. The issue is if lean …

Läs mer

Selektiv avmaskning mot blodmask – risker och möjligheter
Eva Tydén, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-15-47-097 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Development of resistance to anthelmintics is a threat to equine welfare. As with antibiotics, restrictive use with anthelmintics in order to retain the effect is essential. Current recommendation for deworming is targeted selective treatment to individuals shedding a certain amount of parasite …

Läs mer

Hösilage"intolerans" hos häst?
Cecilia Müller, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-15-47-063 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

The purpose is to examine haylage 'intolerance' in horses, which is expressed as diarrhoeic faeces in some horses when they are fed haylage (sometimes also when fed hay). A typical appearance is two-phase faeces - one solid and one liquid. It is not known why or how this condition appears, and it …

Läs mer

Ridundervisningens pedagogiska praktik; lärande, interaktion och kommunikation om ryttarkänsla
Anna Bergh, SLU

Projektnummer: H-15-47-054 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

The aim of the project is to study how instructors at Swedish riding schools instruct and communicate "the riding feeling". The focus is on communication, pupil´s learning and the interaction between instructor, pupil and horse. The "riding feeling" is a tacit knowledge and refers to the rider’s …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress