Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Vitamin E- och beta-karotenstatus hos kor, råmjölk och spädkalvar på gårdar med hög eller låg kalvdödlighet

Status: Avslutat
Projektnummer: V0930002
Kategori: Forskningsprogram | Mjölk
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 10 januari 2013
Huvudsökande: Karin Persson Waller
Organisation: Statens Veterinärmedicinska Anstalt
E-postadress: Karin.Persson-Waller@sva.se
Telefon: 018-67 46 72
Beviljade medel: 550 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med projektet var att få mer kunskap om samband mellan mjölkraskalvens nivå av vitamin E/ß-karoten, vitaminnivåer i råmjölk och vitaminnivåer hos nykalvade kor i besättningar med hög och låg kalvdödlighet.
Resultaten tyder på att hög koncentration av vitamin E hos spädkalven har samband med lägre kalvdödlighet. Kalvens viktigaste vitaminkälla är råmjölken. I studien sågs samband mellan råmjölkens vitamininnehåll och dess fett- och totalproteinhalt samt mellan vitaminnivå och totalproteinhalt i kalvens blod. Detta tyder på att mätning av fett- eller totalproteinhalt i råmjölk ger en god uppskattning av vitamininnehållet. En enkel metod för att mäta råmjölkens fetthalt saknas men totalprotein kan enkelt mätas med hjälp av t ex kolostrometer. Enligt andra studier har kons vitaminstatus stor betydelse för råmjölkens vitamininnehåll. Enligt denna studie var vitamininnehållet i det full/blandfoder som gavs till högdräktiga kor en viktig faktor för den nykalvade kons vitaminstatus.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Titel
Vitamin E- och ß-karotenstatus hos kor, råmjölk och spädkalvar på gårdar med hög eller låg kalvdödlighet

Syfte med studien
Huvudsyftet var att få mer kunskap om samband mellan mjölkraskalvens vitaminstatus, vitaminnivåer i råmjölk och vitaminnivåer hos nykalvade kor i besättningar med hög och låg kalvdödlighet. Förhoppningen var att denna kunskap ska kunna leda till minskad kalvdödlighet.

Resultat
Resultaten tyder på att hög blodkoncentration av vitamin E hos spädkalven har samband med minskad kalvdödlighet. Kalvens viktigaste vitaminkälla är råmjölken. I studien sågs en stark koppling mellan råmjölkens vitamininnehåll och dess fett- och totalproteinhalt. Likaså sågs en stark koppling mellan vitaminnivå och totalproteinhalt i blodprov från spädkalv.

Studien visade också att ett högt vitamininnehåll i det full/blandfoder som gavs till högdräktiga kor hade positiv effekt på den nykalvade kons vitaminstatus. Enligt andra studier har kons vitaminstatus betydelse för råmjölkens vitamininnehåll.

För både vitamin E och ß-karoten sågs rasskillnader i koblod och råmjölk. Nykalvade SRB-kor hade mer vitamin i blodet än nykalvade Holstein-kor men förhållandet i råmjölken var det omvända för de båda raserna. Orsakerna till dessa rasskillnader behöver undersökas närmre.

Antalet kor i besättningen påverkade också resultaten. I råmjölk ökade halten vitamin E med stigande besättningsstorlek medan halten ß-karoten i kalvblod minskade med ökande besättningsstorlek. Troligen beror detta på att skötselrutinerna ändras med ökande besättningsstorlek.

Bakgrund och Metod
Dödligheten bland unga kalvar i mjölkproducerande besättningar kan vara hög i mjölkbesättningar. I tidigare svenska studier om kalvdödlighet framkom att bra råmjölksrutiner är en av de viktigaste skötselrutinerna för att minska kalvdödligheten men också att låga nivåer av vitamin E och ß-karoten hos spädkalvar hade samband med ökad kalvdödlighet. Kalvar föds med mycket låga vitaminnivåer i blodet och deras vitaminbehov måste säkerställas genom att de får tillräckligt med vitaminer via råmjölken.

I denna studie ingick 19 mjölkkobesättningar med minst 120 kor från sydvästra Sverige. Nio gårdar hade hög kalvdödlighet och 10 gårdar hade låg kalvdödlighet. Varje gård besöktes 3-5 gånger under en tremånadersperiod i början av 2010. Blodprov togs från cirka 10 kor och 10 kalvar per gård under första veckan efter kalvning respektive födsel. Foderprov togs vid varje besök. Djurägarna tog råmjölksprov från nykalvade kor inom 6 timmar efter kalvning. Proverna analyserades för vitaminer, totalprotein, fetthalt mm. Information om gårdens utfodrings- och skötselrutiner samlades också in.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Resultaten i denna studie, i kombination med resultat från tidigare undersökningar, tyder på att det för kalvens överlevnad är viktigt att nyfödda kalvar får i sig tillräckligt med vitamin E.

Spädkalvens viktigaste vitaminkälla är råmjölken. Studien visar att råmjölkens fett- eller totalproteinhalt ger en god uppskattning av råmjölkens vitamininnehåll. En enkel praktisk metod för att mäta råmjölkens fetthalt saknas men råmjölkens totalproteinhalt kan enkelt mätas på gården med hjälp av kolostrometer eller Brix-instrument. Råmjölk av god kvalitet avseende totalprotein har i de flesta fall även tillräckligt högt vitamininnehåll.

Enligt andra undersökningar har kons vitaminstatus stor betydelse för råmjölkens vitamininnehåll. Resultaten från denna studien visar att vitaminnivåerna hos nykalvade kor kan förbättras om de under högdräktighet och runt kalvning utfodras med full/blandfoder med högt vitamininnehåll.

 

Antal träffar i projektbanken: 1615

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Kostnadseffektiva system för skörd av slybränslen
Daniel Nilsson

Projektnummer: O-17-21-988 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Energi & biomassa

During recent decades the area with brushwood has increased in the Swedish rural landscape. A study has shown that the annual harvest of brushwood for fuel purposes could amount to about 6 TWh. Some advantages with the utilization of brushwood as fuel are that the growth areas do not compete with …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress