Elektronisk näsa ska mäta lökens lagringsduglighet
Lars Mogren, forskare på SLU Biosystem och teknologi, har i ett projekt undersökt möjligheten att hitta analyserbara indikatorer på lång lagringsduglighet för lök redan vid skörd.
Målet var att ge odlaren tillgång till lättanvända analysverktyg baserade på vetenskapliga resultat. Ett exempel var att mäta hårdheten med penetrometer men det räcker inte utan behöver kombineras med ytterligare någon faktor.
– Ett mer analysmässigt sätt är att mäta sockerhalten genom lökvätska, reagens och en provsticka för att bedöma värdet. Det är fullt möjligt men även det har visat sig klurigt på gårdsnivå, säger Lars Mogren.
I en fortsättning på projektet arbetar Lars Mogren och kollegor vidare med de olika dofter löken avger under lagringen. Det är lukter som kommer vid angrepp av till exempel svamp eller bakterier. Dofter som med ”en elektronisk näsa” skulle kunna ge en signal om att lagringstiden är begränsad.
Denna artikel är tidigare publicerad i tidningen Lantmannen.
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer