Höstkorn 20231115 Lars Persson O 20 20 472

Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp

Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.

Forskningsprojektet som är finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning består av teamet Lars Persson, Agri Science, Mariann Wikström Agro Plantarum och Jamshid Fatehi, Lantmännen Bioagri, som publicerat artikeln i Journal of Fungi. De har upptäckt en ny art av Aphanomyces, en jordlevande algsvamp. Fyndet kan göra att man kan förklara orsaken till gulnande fält av vår- och höstkorn och i förlängningen hitta effektiva motåtgärder.

– Publiceringen i Journal of fungi var mycket viktig. Mariann Wikström observerade angreppen för många år sedan och vi har nu fått det vetenskapligt bekräftat att patogenen är ny och den har även fått status av en ny art. De molekylära analyserna utförda av Jamshid Fatehi har varit helt nödvändiga för detta, säger Lars Persson.

Forskarteamet Jamshid Fatehi, Lars Persson och Mariann Wikström
Forskarteamet Jamshid Fatehi, Lars Persson och Mariann Wikström.

Den rotrötesjukdom hos korn som patogenen ger upphov till har varit känd de senaste åren, då den upptäckts vid fältundersökningar i Sverige och Danmark. Den har visat sig som gulnande blad, bruna koleoptiler och missfärgning av rötterna på korn. Forskarna har fördjupat sig i dessa sjukdomar på spannmålens rötter, som inte är lika kända som spannmålens bladsjukdomar, men som kan ha stor påverkan på skörderesultaten. 

Stor påverkan på skörd

– Algsvamparna angriper rötterna och gör att de inte kan ta upp vatten och näring och därför gulnar kornplantorna. Det kan ha stor påverkan på skörden. Vi har sett exempel där man har fått 1,5 ton vårkorn per hektar i smittade fält mot normalt 5 ton i området vid normalt väder och ingen infektion, berättar Lars Persson.

Angripna kornplantor.
Angripna kornplantor.

Angriper rotsystemet hos korn

Algsvampen angriper rotsystemet i framför allt korn. Inom projektet vill forskarna ta reda på hur skadlig svampen är på några vanligt förekommande grödor, så som korn och vete och vidare testa om det går att motverka svampen.  

– Man måste fundera över växtföljden och vad det kan ha för konsekvenser. Spenat, korn och sockerbetor har vi kommit fram till är värdväxter. Ytterligare undersökningar behöver göras för att få en fullständig bild av de nya rönen. Gamla sanningar som att gulnande fält beror på syrebrist, kan behöva ifrågasättas, säger Lars Persson.

För framtida forskning finns det enligt Lars Persson ett antal nya frågeställningar att arbeta vidare med, så som vilka grödor är som värdväxter och vad man kan göra för att minska eller undvika angrepp. Även effekten av förebyggande grundåtgärder som kalkning och dränering, samt skillnader mellan spannmålssorter behöver undersökas vidare.  

Om forskningsprojektet

Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling, O-20-20-472, Lars Persson, Mariann Wikström och Jamshid Fatehi. Slutrapporteras i höst.
 

Nyheter
Mingel Foto Cajsa Lithell Mjolkveckan24 10

Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt

Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.

Läs mer
Unga Bonder Majsfalt Spegelvänd Istock 1181480279

FRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens

Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.

Läs mer
Falt Host Istock 1415784088

FRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk

Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.

Läs mer