Hastar Grovfoder

Fråga forskaren: ​Vallfoderstrategi för hästar med olika behov

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Månadens fråga handlar om vall och hur kan man tänka kring  grovfoder till hästar med olika behov och en foderstat utan kraftfoder.

Frågan löd: "Med stigande kraftfoderpriser så ser vi över våra foderstater till hästarna på gården. Vad är de viktigaste aspekterna för att kunna klara sig på enbart grovfoder och vilka vallfröblandningar rekommenderas för att få ett passande innehåll (gärna oavsett skördeomgång). Vi har tre shettisar och två ridhästar som tävlas och tränas samt säljer hö till ett travstall. Vi har möjlighet att så olika vallfröblandningar på olika åkrar för olika behov. Ibland får vi lite lågt proteininnehåll i vallfodret, hur löser vi det? Hälsningar Per och Karin"

Forskningschef Mattias Norrby kontaktade Cecilia Müller som är docent i fodervetenskap inriktning häst vid SLU. Läs hennes svar på hur man kan tänka kring vallodling och foderstater i ATL

Nyheter
Madrid DSC 3689

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå

En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer. 

Läs mer
Sugga Smagrisar Lampa Istock 1304836262

Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar

Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.

Läs mer
Potatis Självplock Istock 1599724659

Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling 

Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel. 

Läs mer