Fr%C3%A5ga Forskaren 1

Fråga forskaren: ​Ökat intresse för raps som proteingröda för livsmedel

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Senast handlade frågan om att rapsproteiner ser ut att ha en nyckelroll i den alltmer populära växtbaserade kosten och det menar forskarna ökar efterfrågan på raps framöver.

En fråga från lantbrukaren Kristina kom till oss: "Jag har hört att rapsen verkar kunna få nya användningsområden för proteinproduktion och att efterfrågan på raps kan tänkas öka framöver, stämmer detta?"

Forskningschef Mattias Norrby vände sig till Lunds universitet och doktor Karolina Östbring från Institutionen för livsmedelsteknik som tillsammans med professor Frank Lipnizki från membrangruppen vid Institutionen för kemiteknik  samt Johan Thuvander som tillsammans forskat på ämnet.

Läs deras svar hos ATL! 

Nyheter
Mingel Foto Cajsa Lithell Mjolkveckan24 10

Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt

Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.

Läs mer
Unga Bonder Majsfalt Spegelvänd Istock 1181480279

FRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens

Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.

Läs mer
Falt Host Istock 1415784088

FRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk

Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.

Läs mer