Sanerar fröburen smitta utan kemiska produkter
Mariann Wikström, forskare på Agro Plantarum, har i projektet ”Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning” undersökt möjligheten att använda icke-kemiska metoder för att sanera fröburen smitta och minska de negativa effekterna av jordburen smitta.
Projektet har fokuserat på ärt, spenat, rödbeta och lök. Ett av de viktigaste resultaten är att både ThermoSeed och biologiska produkter kan ha lika bra eller bättre effekt än kemiska produkter mot fröburen ärtfläcksjuka, orsakad av svamp.
– Vid behandling med ThermoSeed är det en balansgång mellan att ta död på smittan och att inte skada fröna, säger Mariann Wikström.
Som en del i projektet har holländska forskare utvecklat en DNA-baserad metod för att detektera smitta av svamp på utsäde genom så kallad LAMP-metod.
R-19-25-287: Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Denna artikel är tidigare publicerad i tidningen Lantmannen.
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer