Sverigeförsöken 2023 – växtnäring
SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 I fjärde delen av vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat Växtnäring.
Varje år publiceras en försöksrapport från de omfattande fältförsöken Sverigeförsöken, som basfinansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning.
2023 var ett utmanande år med en kombination av torka och stora regnmängder, vilket också återspeglas i resultaten från årets försöksbok. Men de svåra förhållandena har också gett försöksverksamheten möjlighet att testa olika produkter och strategier under de förhållanden där de kan ge störst mervärde för lantbrukarna.
Här djupdyker vi i resultaten av försök med växtnäring från 2023.
Delad kvävegiva eller inte vid gödsling av råg?
Resultaten från årets försök visar på en fortsatt utmaning inom jordbruket när det kommer till träffsäkerheten för skörderelaterad gödsling i råg. Med resultat från försöken 2021–2023, kommer verktyg för optimering av kvävenivån i det enskilda fältet utvärderas under 2024.
En delad kvävegiva till råg gav inga större effekter på skörden, vilket visar att en kompletterande kvävegiva vid stråskjutning är möjlig om det finns ett behov. Det är särskilt viktigt att undvika för mycket gödsling i råg, då detta kan leda till allvarliga konsekvenser som liggsäd. Det i sin tur kan ge betydande skördeförluster och försämrad kvalitet. Ytterligare fördjupning finns att läsa här L3-2316.
Kväveoptimum i havre – Lilla Böslid stack ut
De senaste försöken visar att kväveoptimum för havre låg mellan 60 och 80 kg N i tre av de fyra försöken. Försöken L3-2317 ligger från Landskrona i Skåne upp till Mälardalen. Dock visar det halländska försöket en avvikelse med betydligt högre kväveoptimum på cirka 140 kg N, trots liknande skörd.
Den stora variationen i optimum tros huvudsakligen bero på skillnader i markens egen kväveleverans. Den stora variationen i kväveoptimum mellan försöksplatserna pekar på behovet att utveckla verktyg för optimering av kvävenivån i det enskilda havrefältet.
Ingen större signifikans med biostimulanter i höstvete
Biostimulanter är ett samlingsbegrepp för olika naturligt förekommande substanser som ska göra grödan mer effektiv, framförallt under klimatisk stress. Syftet med serien är att undersöka om tillförsel av olika biostimulanter och/eller mikronäringsämnen kan påverka skörden för höstvete.
Kväve i tre gödslingsnivåer kunde av företagen kombineras med biostimulantprodukter. Försöken L3-2318 visade inte någon potential under de två försöken år 2023, inte heller för 2021 och 2022. Försöksunderlaget var begränsat och man kan inte med denna serie säga under vilka förutsättningar en biostimulant är lönsamt. Försöksserien kommer till växtsäsongen 2024 att byta gröda till vårkorn.
Kalium till höstvete och vårkorn gav blandade resultat
Analyserna av serien kaliumgödsling till höstvete L3-4039 respektive till kaliumgödsling till vårkorn L3-4040 visar blandade resultat gällande skördeökningar. Markens egenskaper har stor betydelse och en fördjupad analys behövs för att bättre förstå dess effekt på skörden.
Slutligen, försöksserien gödsling till matpotatis L3-4070 visade på betydelsen av olika näringsämnen för skal- och kokkvalitet samt knölavkastning för matpotatis. Sammantaget kan man säga att en holistisk förståelse för växtnäringens roll för att optimera skördarna och kvaliteten på grödorna är viktig. Försöksserien ligger 2022–2024 och slutrapporteras efter skörd 2024.
Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!
På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket
Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.
Läs merBoka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala
Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.
Läs mer