Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Agroväst Nöt- och lammköttsprogram

Status: Avslutat
Projektnummer: R-16-62-606
Kategori: Regional R&D-collaboration
Ansökningsår: 2016
Datum för slutrapport: 23 februari 2017
Huvudsökande: Mats Emilson
Organisation: Agroväst Livsmedel AB
E-postadress: mats.emilson@agrovast.se
Telefon: 0706-700300
Medsökande: Katarina Arvidsson Segerkvist
Beviljade medel: 250 000 SEK

The overall aim of the Agroväst Beef and Lamb Program is to improve the resource-efficiency and profitability of the Swedish beef and lamb production. Specific objectives of the different projects are
• to study the effect of tall fescue and timothy grass silage harvested at different maturity stages on digestibility and protein utilization in cattle
• to quantify the higher weight gain, feed utilization and muscle deposition in dairy/beef crossbred calves in two production systems including grazing semi natural grasslands, compared to pure-bred dairy calves
• to develop a novel method for animal health monitoring for grazing cattle. It will be based on a system for unmanned automatic precision weighing.
• of the project is to increase knowledge about the factors influencing eating quality of Swedish lamb
• to evaluate the effect of roasting on protein utilization and total digestibility of faba beans and rape seed when fed to ruminants

Det övergripande syftet med Agrovästs nöt- och lammköttsprogram är att förbättra resursutnyttjandet och lönsamheten inom svensk nöt- och lammköttsproduktion. De specifika målen av de olika projekten är:
• att studera effekten av rörsvingel- och timotejensilage skördade vid olika mognadsstadier på fodrens smältbarhet och proteinutnyttjande hos nötkreatur
• mäta mjölk/köttraskorsningskalvens ökade tillväxt, foderomvandlingsförmåga, muskelansättning och fettansättning, i två olika produktionsmodeller som inkluderar bete på naturbetesmark, jämfört med den renrasiga mjölkraskalven
• utprova en ny teknik för automatisk viktuppföljning på bete baserad på en matematisk tillväxtmodell
• att öka kunskapen om vad som påverkar ätkvaliteten av svenskt lammkött
• att utvärdera rostningens inverkan på proteinutnyttjandet samt den totala smältbarheten i åkerböna och rapsfrö när de utfodras till idisslare

Merparten av medlen inom Agroväst nöt- och lammköttsprogram användes som delfinansiering i fyra större forskningsprojekt på Götala nöt- och lammköttscentrum, vilka i huvudsak rörde utfodrings- och produktionsfrågor för nöt- och lammköttsuppfödning. Styrgruppen inom nöt- och lammköttsprogrammet hade under 2016 tre möten och bestod av representanter från producentföreningar, myndigheter och av forskare från SLU. Projekten var följande;
- Automatiska vägningar och selektiv avmaskning av nötkreatur på bete
- Foderutnyttjande av rörsvingel och timotej hos nötkreatur med baggar som modelldjur
- Köttkvalitet hos lamm
- Nötköttsproduktion baserad på mjölk/köttraskorsningsstutar
Då inga fårprojekt var aktuella under 2015 tillföll alla pengar forskningsprojekt med nötkreatur det året, vilket nu justerats till fårens fördel under 2016.

Automatiska vägningar och selektiv avmaskning av nötkreatur på bete
Målet med projektet är att utveckla en automatisk metod för djurhälsoövervakning på bete, där larm erhålls för avvikande djur. Projektet fokuserar primärt på detektion av parasitangrepp hos kalvar, men metoden kan även vidareutvecklas för andra sjukdomar som nedsätter djurens tillväxt. Inom projektet har ny teknik utprovats för automatisk viktuppföljning på bete baserad på en matematisk tillväxtmodell som kan användas för detektion av parasitinfektion hos kalvar. Metoden leder till ökad djurhälsa och produktivitet vid betesdrift. I maj 2016 släpptes 63 stutar ut på bete. Djuren var uppdelade i två grupper där en grupp fått en dos parasiter oralt precis innan betessläpp och en grupp avmaskats och fortsatte avmaskas regelbundet under hela betesperioden. I varje fålla fanns två automatiska vågstationer som djuren var tvungna att passera för att få tillgång till vatten. Projektet har finansierats av SLU EkoForsk och Agroväst.

Foderutnyttjande av rörsvingel och timotej hos nötkreatur med baggar som modelldjur
Syftet med detta projekt är att studera effekt av rörsvingel- och timotejensilage skördade vid olika mognadsstadier i första skörd på fodrens smältbarhet och proteinutnyttjande hos nötkreatur med unga baggar som modelldjur. Försöket startade i november 2015 och pågick t.o.m. mars månad 2016. Ensilagen skördades på Nötcenter Viken och har även använts i ett utfodringsförsök till mjölkkor där. Fyra försöksfoder utfodrades till åtta baggar under fyra perioder, så att alla baggar fick samtliga behandlingar. Genom totaluppsamling av träck från baggarna kunde vi bestämma smältbarheten av både fiber och protein. Projektet bidrar också med kunskap om idisslarnas konsumtionskapacitet av de olika ensilagen och genom totaluppsamling av urin från baggarna kan vi estimera idisslarnas proteinförsörjning från de olika grovfodren. Projektet finansierades av Nötkreatursstiftelsen Skaraborg och Agroväst.

Vad påverkar köttkvaliteten hos lamm?
Huvudsyftet med projektet är att höja lönsamheten för svensk lammproduktion genom att öka kunskapen om vad som påverkar köttkvaliteten (ätkvaliteten och näringsinnehållet) av svenskt lammkött. Här har fyra olika produktionsmodeller jämförts: uppfödning på naturbete, åkermarksbete, åkermarksbete + 0,3 kg kraftfoder samt uppfödning på stall med ensilage och 0,8 kg kraftfoder. Totalt har åttio bagglamm, fördelade på de fyra olika behandlingarna, ingått i projektet. Tillväxten har följts och vid slakt har pH och temperatur följts under de första 24 timmarna. Köttprov har tagits för analys av skärmotstånd, färg, vattenhållande förmåga och sensorik. Projektet har finansierats av Stiftelsen Svensk Fårforskning och Agroväst.

Nötköttsproduktion baserad på mjölk/köttraskorsningsstutar
Vi vill med denna studie mäta mjölk/köttraskorsningskalvens ökade tillväxt, foderomvandlingsförmåga, muskelansättning och fettansättning, i två olika produktionsmodeller som inkluderar bete på naturbetesmark, jämfört med den renrasiga mjölkraskalven. I projektet föds 64 stutar upp med start sommaren 2015. Djuren är inköpta från en mjölkproducent och består av 32 mjölkraskalvar samt 32 mjölk/charolaiskorsningskalvar. Stutarna föds upp från avvänjning vid 2-3 månaders ålder fram till slakt. Stutarna utfodras under stallperioderna med fullfoder. Inför stallperiod 2 delas djuren upp i två utfodringsintensiteter. Djurens foderkonsumtion registreras och fodrets näringsinnehåll analyseras löpande. Under betesperioderna hålls stutarna på naturbetesmarker. I samband med slakt registreras slaktvikt, slaktutbyte, formklass och fettklass. Därefter görs lönsamhetsberäkningar för de två raserna och de två slaktåldrarna utifrån försöksresultaten och med prisuppgifter från datahandboken Agriwise. Projektet är finansierat av Nötkreatursstiftelsen Skaraborg och Agroväst.

Resultatförmedling under 2016
Se PDF-bilagan med verksamhetsberättelsen från Agroväst nöt- och lammköttsprogram.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Ingen hov ingen häst? - En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Lena Holm, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev