Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Agrovästs Nöt- och Lammköttsprogram

Status: Avslutat
Projektnummer: R-15-62-368
Kategori: Regional R&D-collaboration
Ansökningsår: 2015
Datum för slutrapport: 22 februari 2016
Huvudsökande: Mats Emilson
Organisation: Agroväst Livsmedel AB
E-postadress: mats.emilson@agrovast.se
Telefon: 0706-700300
Medsökande: Katarina Arvidsson Segerkvist
Beviljade medel: 250 000 SEK

Agroväst is since 1992 one of the driving forces within the Swedish agriculture in terms of the Triple Helix. With well developed forms of collaboration between different stakeholders, we conduct extensive research and development programs

The overall aim of the Agroväst Beef and Lamb Program is to improve the resource-efficiency and profitability of the Swedish beef and lamb production. Specific objectives of the different projects are
• to study an innovative broom scraper improving the hygienic function of fully slatted flooring for growing cattle related to manure contamination.
• to compare feeding a mix of grass/clover silage and straw with separate feeding of alternating grass/clover silage and straw to beef cows during pregnancy
• to develop a novel method for animal health monitoring for grazing cattle. It will be based on a system for unmanned automatic precision weighing.
• of the project is to increase knowledge about the factors influencing eating quality of Swedish lamb

Agroväst är sedan 1992 en av de drivande krafterna inom svenskt lantbruk när det gäller Triple Helix, det vill säga att förena Forskning, Samhälle och Näringsliv, och däri ligger vår unika styrka. Forskning – Utveckling – Innovation är ledorden vi arbetar med. I väl utvecklade former för samverkan mellan olika intressenter bedriver vi omfattande FoU-program.

Det övergripande syftet med Agrovästs nöt- och lammköttsprogram är att förbättra resursutnyttjandet och lönsamheten inom svensk nöt- och lammköttsproduktion. De specifika målen av de olika projekten är:

• att undersöka om en innovativ borstskrapa ger renare djur och därmed ökad djurvälfärd för ungnöt hållna på spaltgolv
• att jämföra mixat foder av ensilage och halm med separat utfodring av ensilage och om vartannat till dikor under dräktigheten
• utprova en ny teknik för automatisk viktuppföljning på bete baserad på en matematisk tillväxtmodell
• att öka kunskapen om vad som påverkar ätkvaliteten av svenskt lammkött

Det övergripande syftet med Agrovästs nöt- och lammköttsprogram är att förbättra resursutnyttjandet och lönsamheten inom svensk nöt- och lammköttsproduktion. De specifika målen av de olika projekten är:
• att studera effekten av rörsvingel- och timotejensilage skördade vid olika mognadsstadier på fodrens smältbarhet och proteinutnyttjande hos nötkreatur
• mäta mjölk/köttraskorsningskalvens ökade tillväxt, foderomvandlingsförmåga, muskelansättning och fettansättning, i två olika produktionsmodeller som inkluderar bete på naturbetesmark, jämfört med den renrasiga mjölkraskalven
• utprova en ny teknik för automatisk viktuppföljning på bete baserad på en matematisk tillväxtmodell
• att öka kunskapen om vad som påverkar ätkvaliteten av svenskt lammkött
• att utvärdera rostningens inverkan på proteinutnyttjandet samt den totala smältbarheten i åkerböna och rapsfrö när de utfodras till idisslare

Utfodring av ensilage och halm mixat respektive separat utfodrat under dräktigheten
Lönsamheten i dikalvsproduktionen är låg. Den största kostnaden är foder, följt av kostnader för rekrytering, arbete och byggnader. Dikon har ett lågt näringsbehov. Deras konsumtionsförmåga däremot är stor varför det är viktigt att de utfodras med ett foder med lågt energi- och högt fiberinnehåll. Mer än en tredjedel av alla dikogårdar är ekologiska och då krävs enligt reglerna att djuren har fri tillgång till foder. Även vid utfodring av sent skördad vall går korna upp i hull och blir lätt för feta, vilket ger höga kostnader, en onödig miljöbelastning och även kan leda till kalvningssvårigheter och sämre dräktighet. Det tycks således att om dikor ska utfodras med traditionellt vallensilage behöver det utfodras i kombination med halm. Syftet med det här projektet är att jämföra mixat foder av ensilage och halm med separat utfodring ensilage i tre dagar och halm i fyra dagar under dräktigheten för att studera konsumtion, vikt- och hullutveckling samt ekonomiskt utfall av de båda utfodringsstrategierna. Försöket är avslutat och fodret har analyserats. Beräkningar och sammanställningar av resultaten kommer under mars 2016.
Automatiska vägningar och selektiv avmaskning av nötkreatur på bete
Målet med projektet är att utveckla en automatisk metod för djurhälsoövervakning på bete, där larm erhålls för avvikande djur. Metoden leder till ökad djurhälsa och produktivitet vid betesdrift. Visionärt sett skulle en sådan metod kunna komplettera manuell tillsyn av djur och på så vis underlätta för fortsatt eller eventuellt utökad betesdrift på små och avlägset belägna betesmarker. Projektet fokuserar primärt på detektion av parasitangrepp hos kalvar, men metoden kan även vidareutvecklas för andra sjukdomar som nedsätter djurens tillväxt. För att uppnå detta har en ny teknik för automatisk viktuppföljning utprovats på bete. Den baseras på en matematisk tillväxtmodell som kan användas för detektion av parasitinfektion hos kalvar. Vid larm om parasiter vidtas riktad selektiv behandling där angripna individer avmaskas, vilket är i enlighet med reglerna för ekologisk produktion. För att utprova och säkerställa att tekniken fungerade, släpptes 15 kvigor ut på bete med vågburar och justeringar av tekniken är utförda. Inför betessäsongen 2016 har 64 stutar köpts in, 32 av ren mjölkras och 32 korsningar.
Ökad kunskap om svensk lammköttskvalitet
Huvudsyftet är att öka kunskapen om vad som påverkar köttkvaliteten av svenskt lammkött. Därmed skapas förutsättningar för en ökad konkurrenskraft och lönsamhet för svenska fårägare. Svenskt lammkött har hög preferens hos konsument gällande djuromsorg och naturvård, för detta erhålls ett visst mervärde. Detta mervärde är dock inte tillräckligt stort för att ge den stimulans som näringen behöver för att utvecklas i samma positiva takt som lammköttskonsumtionen gör. I dagsläget importeras mer än 70 % av lammköttet som konsumeras i Sverige. En förutsättning för att svenskt lammkött ska kunna konkurrera med importerat lammkött, som allmänt är en mer homogen produkt, är att vi producerar kött som ger konsumenten en god smakupplevelse. Under 2015 genomfördes dels en omfattande litteraturstudie dels en intervjuundersökning med 20 slakterier som slaktar lamm. Tillsammans med Svenskt kött och Svenska fåravelsförbundet anordnades under hösten en workshop med näringen, också denna med fokus på köttkvalitet hos lamm. Något som framkom både i intervjuerna med slakterierna och under workshopen var att förbättringar måste genomföras för att erhålla ett bättre och en mer jämn kvalitet på det svenska lammköttet. Under arbetet med litteraturstudien framkom det att det är av största vikt att djuren är i positiv tillväxt vid slakt, detta för att lägga grunden till ett mört och saftigt kött. Resultaten från aktiviteterna kommer att ligga till grund för ett produktionsförsök under 2016.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Ingen hov ingen häst? - En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Lena Holm, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Hestesektoren i Norge og Sverige: Betydning for miljø, økonomi og lokalsamfunnet
Bjørn Egil Flø, Norsk institutt for bioøkonomi

Projektnummer: H-18-47-403 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

This project will study the social, cultural and economic impact of the equine sector on local development. Furthermore, ti will study the land and resource use of the equine sector and how it co-exist and collaborate with other sector and other land use locally. The starting point for social and …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev