Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Akrylamid i spannmålsbaserade livsmedel – en effekt av odlingsteknik och sortval ?

Status: Avslutat
Projektnummer: H0733488
Kategori: Research program | Crop production
Ansökningsår: 2007
Datum för slutrapport: 20 november 2013
Huvudsökande: Anders Jonsson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: anders.jonsson@slu.se
Telefon: 0511-67129
Beviljade medel: 530 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Akrylamid är neurotoxisk, stör reproduktionen och klassas som trolig cancerogen för människa. Några gränsvärden finns ännu ej i EU för livsmedel. Tyskland har infört ett sk aktionsvärde på 1000 µg/kg. I livsmedel bildas akrylamid av aminosyran asparagin och reducerande socker. I spannmål anses asparagin vara den begränsande faktorn. Målet var att visa på variationen i bildningsförmågan i råg, och att göra en studie av effekten av svavelgödsling.
Halten av asparagin i råg korrelerade väl mot förmågan att bilda akrylamid vid upphettning av rågmjöl. N/S-kvoten vara en osäker indikator. Förmågan att bilda höga halter akrylamid reducerades avsevärt med S-gödsling. Materialet är för lite för att upptäcka stabila sortskillnader. Behövs metodik för att bestämma akrylamidbildnings förmåga i enskilda partier. Resultaten pekar på en möjlighet att totalhalten fria aminosyror skulle kunna användas som indikator på förhöjd risk för akrylamidbildning.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Sedan 2005 har man haft fokus på akrylamid i våra livsmedel, eftersom den har klassats som en trolig cancerogen för människa. Den bildas när livsmedel upphettas under stekning, bakning och fritering. Akrylamid bildas främst från aminosyran asparagin och reducerande sockerarter, som t ex fruktos och glukos.
Asparagin och reducerande sockerarter är naturliga komponenter i våra livsmedel, och arbeten att hitta sätt att hålla halterna låga pågår på många industrier, myndigheter och forskningsinstitut världen över. En fråga som diskuteras är om det går att sänka potentialen för akrylamid skall bildas i livsmedel redan vid odlingen av råvaran ute på fältet.
Vi har i spannmål från odlingsförsök påvisat bildning av akrylamid vid efterföljande uppvärmning i såväl råg som i vete. I England har man noterat att spannmål med hög S/N kvot (erhålls vid svavel brist), har en förhöjd bildningsförmåga av akrylamid. Vi har i vårt försök under svenska odlingsförhållanden undersökt detta samband och sett att potentialen att bilda akrylamid var starkt relaterad till halten fri asparagin. Fri asparagin i sin tur är relaterad till totalhalten fria aminosyror, som i sin tur verkar påverkas av odlingsomständigheterna, bland annat gödslingen. I vårt fältförsök visade det sig att tillförseln av 20 S kg/ha sänkte halten bildad akrylamid i 5 av 6 sort/behandlingar. Detta innebär att lantbrukaren redan på sina fält skulle kunna påverka potentialen för akrylamidbildning genom att säkerställa en god tillgång av svavel i marken. I våra undersökning av sortskillnader noterade vi att samma sort visade en avsevärda skillnad i förmåga att bilda akrylamid i mjöl från olika försöksplatser och likaledes att olika sorter odlade på samma plats gav olika halter bildad akrylamid.
Att analysera potential för akrylamidbildning i ett spannmålsparti är en dyrbart. Därför önskvärt att hitta billigare helst snabba metoder som kan användas för att välja ut spannmålspartier bättre lämpade för exempelvis knäckebröd. En möjlighet är att utnyttja sambandet mellan N/S-kvot och bildning av akrylamid och en andra sambandet med halten sk fria aminosyror. De största förhoppningarna ställs till ett samband med fria aminosyror eftersom förmågan att till akrylamidbildning är starkt relaterad till halten asparagin i spannmål och asparagin ingår i gruppen kemiska föreningar som bestäms med metoder för fria aminosyror. Våra resultat tyder på att det kan vara värt att fortsätta undersöka möjligheterna att hitta förenklade analysmetoder eftersom halten av akrylamid variera avsevärt mellan spannmålspartier.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev