Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Pågående |
Projektnummer: | R-18-26-134 |
Kategori: | Strategic program | Integrated milk production |
Ansökningsår: | 2018 |
Datum för slutrapport: | 30 juni 2024 |
Huvudsökande: | Christel Cederberg |
Organisation: | Chalmers Tekniska Högskola AB |
E-postadress: | christel.cederberg@chalmers.se |
Telefon: | +46731465433 |
Medsökande: | Elisabet Nadeau |
Medsökande: | Göran Berndes |
Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of environmental impacts to be used for holistic environmental evaluations of agri-food systems. This is done through analyzing and developing frameworks (data, methods and impact indicators) for environmental sustainability evaluation of agri-food systems, testing the frameworks in an innovative agricultural system including grass-based biorefineries and associated feed and dairy production, and making recommendations on the use of the assessment frameworks. A project stakeholder group consisting of representatives from agri-food industry, farmers´ and advisory organisations, regional and national boards and agencies and NGO:s is included in the research activities, e.g. through workshops.
Matproduktionen behöver ökas hållbart. Detta är en stor utmaning och det behövs metoder för att utvärdera miljöpåverkan från jordbruks- och matproduktion liksom de åtgärder som föreslås för att minska påverkan. Projektet undersöker metodiker för att mäta flera miljöaspekter för att få en totalbild av jordbrukets och matens miljöprestanda. Vi gör en genomgång av litteraturen om ramverk för miljöutvärdering (dvs data, metoder och påverkansindikatorer), analyserar och utvecklar dessa ramverk vidare genom att testa dem på ett innovativt jordbrukssystem där gräs och klöver processas i ett bioraffinaderi till bioenergi, högkvalitativt proteinfoder och en fiberråvara som kan användas som foder eller i ett längre perspektiv som råvara för nya biomaterial. Analyserna kommer resultera i rekommendationer för hur ramverk och metodiker för miljöutvärdering kan användas för att beskriva matens hållbarhet. En intressentgrupp knyts till projektet och deltar i forskningen bl a via workshoppar.
Projektnummer: O-20-20-475 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
This interdisciplinary project examines how Swedish dairy farmers, given different types of policy instruments, are affected by the ongoing structural transformation in the primary production. The study will improve our understanding about how the ongoing structural change affects profitability in …
Läs merProjektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: H-21-47-631 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
While the equine sector in Sweden and Norway provides leisure activities, entertainment and employment for many people of all ages, these come with associated negative effects. Studies of the environmental impacts caused by the sector show that nutrient leakage from manure piles, paddocks and …
Läs merProjektnummer: O-21-20-626 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
In modern large-scale pig production, first-rate hygienic conditions are necessary to avoid outbreaks of diseases and promote and maintain a good biosecurity, However, evaluation of pen hygiene is highly subjective. The project aims to adapt and evaluate a new method for the standardised measure of …
Läs merProjektnummer: H-21-47-653 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The aim of the project is to characterize genomic diversity and inbreeding, within and between Nordic native horse breeds, with special focus on the Norwegian and Swedish breeds. For this we will use whole genome sequencing of individual and pooled DNA samples. Genomic characterization is an …
Läs merProjektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: JTI-21-83-613 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
For a sustainable food production, the plant nutrients in the food we consume need to be redirected back to agricultural land. Ammonia sanitization is rather new but simple and scalable technology to sanitize waste fractions and have been implemented for decentralized reuse of source separated …
Läs merProjektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …
Läs mer