Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Pågående |
Projektnummer: | R-18-26-136 |
Kategori: | Strategic program | Integrated milk production |
Ansökningsår: | 2018 |
Huvudsökande: | Pernilla Tidåker |
Organisation: | SLU |
E-postadress: | pernilla.tidaker@slu.se |
Telefon: | 018-671869 |
Medsökande: | Torun Hammar |
Medsökande: | Elin Röös |
Sustainable dairy systems must strive for practices that reduce the negative impacts and enhance the positive impacts, and find measures to track changes in relation to different goals. The aim of this project is to investigate how indicators and tools for ecosystem services and biodiversity can be applied to dairy production on different levels and be used for steering towards sustainability. The goals are to develop a set of indicators and tools with special emphasis on carbon sequestration, biodiversity related to grazing of semi-natural grasslands and habitats and land use. The project will further evaluate the indicators on different levels (farm/regional/national). In addition, the project will propose criteria, measures and policy instruments for enhancing ecosystem services and biodiversity. By emphasising ecosystem services, important but often forgotten aspects of farming can be highlighted and used for strengthening the communication of added values in the dairy sector.
Hållbar mjölkproduktion måste sträva efter att reducera den negativa miljöpåverkan och förstärka den positiva påverkan och hitta sätt att följa förändringar över tid i relation till olika mål. Det övergripande syftet med projektet är att undersöka hur indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biologisk mångfald kan tillämpas på mjölkproduktionen på olika nivåer och styra mot ökad hållbarhet. Målet är att utveckla indikatorer och verktyg med tyngdvikt på kolinlagring, markanvändning och biologisk mångfald kopplad till betesmarker och småbiotoper på gården. Indikatorerna ska kunna användas på gårdsnivå, företagsnivå och för regional och nationell utvärdering. Dessutom kommer projektet att föreslå kriterier, åtgärder och policyinstrument för att stärka ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Genom att lyfta ekosystemtjänster kan viktiga – men ofta bortglömda – aspekter av mjölkproduktionen synliggöras, vilket kan användas för att lyfta mervärden i den externa kommunikationen.
Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …
Läs merProjektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019
The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …
Läs merProjektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …
Läs merProjektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …
Läs merProjektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …
Läs merProjektnummer: O-18-23-141 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Humus is an important indicator of soil quality and soil organic carbon (SOC) sequestration is a cost-effective measure to reduce the climatic impact of food production systems. The national soil-monitoring program (SMP) show an upward trend in SOC during the past 20 years, mostly attributed to an …
Läs merProjektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …
Läs mer