Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Digitaliserad grisproduktion: Hur långt har vi kommit och hur går vi vidare?

Status: Avslutat
Projektnummer: R-18-62-991
Kategori: Regional R&D-collaboration
Ansökningsår: 2018
Datum för slutrapport: 11 juni 2019
Huvudsökande: Lisa Blix Germundsson
Organisation: Sveriges Lantbruksuniversitet
E-postadress: lisa.germundsson@slu.se
Telefon: 040415253
Medsökande: Maria Vilain Rörvang
Medsökande: Oleksiy Guzhva
Beviljade medel: 250 000 SEK

Project aims: - Provide information and improve knowledge about influence of management strategies in pig production systems on farmers’ daily work efficiency.
- Provide information and improve knowledge about data-related infrastructure on farm-level and opportunities for data-exchange between different parties; farmers, researchers, advisors, veterinarians.
- Make first steps in development towards a farmer-oriented smartphone application for easier production management.
To fulfil project aims, we will survey daily workflow, data-related routines and actual need for digitalization among farmers, advisors and veterinarians. Selected pig farmers will be followed in their daily work to collect detailed information, mapping specific needs of pig farmers and making a first attempt at designing a mobile application for data management and presentation.
The pig production in Skåne represents roughly one-third of all pig production in Sweden, nearly 400.000 pigs of 1.3 million in total.

Projektmål: - Ge information och förbättra kunskapen om hur managementstrategier i produktionssystem för gris påverkar lantbrukares dagliga arbetseffektivitet.
- Ge information och förbättra kunskapen om datarelaterad infrastruktur på gårdsnivå samt möjligheter till datautbyte mellan olika parter; lantbrukare, forskare, rådgivare, veterinärer.
- Ta de första stegen i utvecklingen mot en lantbrukar-orienterad smartphone-app för bättre produktionsmanagement.
För att uppfylla projektets mål undersöks det dagligt arbetsflödet, datarelaterade rutiner och faktiskt behov av digitalisering hos lantbrukare, rådgivare och veterinärer. Utvalda grisproducenter följs i sitt dagliga arbete för att samla in detaljerade uppgifter för att kartlägga grisproducenternas specifika behov och göra ett första försök att utforma en mobilapplikation för datahantering och presentation.
Grisproduktionen i Skåne utgör ungefär en tredjedel av Sveriges, nästan 400 000 grisar av totalt 1,3 miljoner.

Syftet med projektet var att:
- Öka kunskapen om hur managementstrategier påverkar daglig arbetseffektivitet i produktionssystem för gris.
- Öka kunskapen om datarelaterad infrastruktur på gårdsnivå samt möjligheter till datautbyte mellan olika parter.
- Ta de första stegen i utvecklingen mot en lantbrukar-orienterad smartphone-app för bättre produktionsmanagement.
För att uppfylla projektets mål undersöks det dagligt arbetsflödet, datarelaterade rutiner och faktiskt behov av digitalisering hos lantbrukare, rådgivare och veterinärer.
Resultat visade att attityden till teknik inom grisuppfödningen är huvudsakligen positiv och att uppfödarna ser en potential att förbättra arbetets effektivitet. Studien resulterade även i en “demo-app” samt visade på behov av effektiv kommunikation mellan olika aktörer (universitet, företag, uppfödare och rådgivare), för att skapa förståelse för grisuppfödningens behov av tekniska framsteg.

Syftet med projektet var att:
- Ge information och förbättra kunskapen om hur managementstrategier i produktionssystem för gris påverkar lantbrukares dagliga arbetseffektivitet.
- Ge information och förbättra kunskapen om datarelaterad infrastruktur på gårdsnivå samt möjligheter till datautbyte mellan olika parter; lantbrukare, forskare, rådgivare, veterinärer.
- Ta de första stegen i utvecklingen mot en lantbrukar-orienterad smartphone-app för bättre produktionsmanagement. För att uppfylla projektets mål undersöks det dagligt arbetsflödet, datarelaterade rutiner och faktiskt behov av digitalisering hos lantbrukare, rådgivare och veterinärer. Utvalda grisproducenter följs i sitt dagliga arbete för att samla
in detaljerade uppgifter för att kartlägga grisproducenternas specifika behov och göra ett första försök att utforma en mobilapplikation för datahantering och presentation.

Projektet bestod av två delar. Den första delen utgjordes av intervjuer (ansikte mot ansikte liksom genom en enkät som skickades online till grisuppfödarna med hjälp av LRF Skåne). Den andra delen bestod av samtal med utvecklare av mobilapplikationer från Sony AB i Lund, om möjligheten att ta fram ett ramverk till en app för bättre hantering av det dagliga arbetsflödet (baserat på slutanvändarens behov).

Resultat från den första delen visade att attityden till teknik inom grisuppfödningen är huvudsakligen positiv och att uppfödarna ser en potential att förbättra arbetets effektivitet om bara rätt applikationer kunde utformas för specifika arbetsmoment (t.ex. checklistor och att göra-listor, sjukjournaler, hantering av produktionsdata). Intervjuerna gav även indikationer på en uppfattning bland uppfödarna om att “digitala” arbetsmetoder i det moderna jordbruket skulle kunna locka yngre människor till branschen och även bidra till att förbättra konsumenternas bild av grisuppfödningen. En sådan förbättrad bild skulle kunna bli resultatet av de möjligheter som tekniken medför: digitala arbetsflöden och sensorer som sparar tid, som uppfödarna istället kan använda till att vårda eller observera djuren.

Studiens andra del resulterade i en “demo”-app baserat på data från intervjuerna och tidigare pilotstudier kring apputveckling. En hel del extra arbete krävs dock fortfarande för att appen ska kunna användas i uppfödarnas dagliga arbetsflöde. Uppfödarna kommenterade under intervjuerna att enkla “att göra”-listor, med påminnelser och tydliga funktioner för “personligt ansvar” bör prioriteras för att en sådan app ska ge verkligt mervärde.

Ett annat viktigt resultat från projektet var en indikation på bristande förståelse av termerna “teknik” och “digitalisering” inom grisuppfödningen. För att dessa metoder ska kunna accepteras inom produktionen tycks det finnas ett stort behov av effektiv kommunikation mellan olika aktörer (universitet, företag, uppfödare och rådgivande organ). Just detta resultat skulle kunna utgöra ett viktigt första steg mot en förståelse av grisuppfödningens behov av tekniska framsteg, liksom en möjlighet att belysa de praktiska utmaningar som skulle kunna lösas om dessa behov kunde tillfredsställas.

Se nyhetsnotis: https://www.slu.se/ew-nyheter/2019/5/digitaliserad-grisproduktion-hur-langt-har-vi-kommit-och-hur-gar-vi-vidare/

Se SLU Faktablad (PDF-fil): https://pub.epsilon.slu.se/15943/7/guzhva_o_vilain_rorvang_m_190304.pdf

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Kött
Matfågel

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Nya hortikulturella substrat från den fasta fraktionen av biogas produktion
Håkan Asp, Sveriges lantbruks universitet

Projektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev