Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Effekt av fodrets partikelstorlek och konserveringsmetod på konsumtion och utnyttjande av helsädesensilage till växande mjölkrasstutar

Status: Avslutat
Projektnummer: 0450026
Kategori: Research program | Meat
Ansökningsår: 2007
Datum för slutrapport: 3 november 2007
Huvudsökande: Elisabet Nadeau
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: elisabet.nadeau@slu.se
Telefon: 0511 - 67 142
Beviljade medel: 420 000 SEK

Populärvetenskaplig redovisning

Bakgrund och syfte
Helsädesensilage är ett grovfoder som kännetecknas av hög konsumtion hos nötkreatur. I de flesta studier som gjorts med helsädesensilage har det utfodrats korthackat. I praktiska sammanhang i Sverige är det vanligt att ensilera helsäd, mer eller mindre långstråig, i inplastade storbalar. Det finns erfarenheter som pekar på att konsumtionen av långstråigt helsädesensilage från rundbalar är lägre än konsumtionen av korthackat ensilage, hos nötkreatur. Syftet med denna studie var att undersöka hur hackning och mognadsgrad vid skörd påverkade konsumtion av helsädesensilage av korn utfodrat till mjölkrasstutar.

Genomförande
Vi utförde ett försök på Götala försöksstation där vi använde unga (ca 150 kg) och lite äldre (ca 350 kg) mjölkrasstutar. Vi utfodrade långstråigt och korthackat helsädesensilage av korn som antingen skördats vid vid axgång, när axen precis skjutit ur bladen, eller vid degmognad, när korngrödan börjat gulna och innehållet i kärnorna är så fast att det nätt och jämnt kan klämmas ut med tummen. Vi studerade djurens foderkonsumtion, hur mycket de tuggade och hur snabbt de åt samt hur mycket de växte.

Slutsatser
Mjölkrasstutar äter mer helsädesensilage av korn om det är hackat än om det är långt när helsäden skördas vid degmognad men inte när den skördas vid axgång. Skillnaden i konsumtion mellan långt och korthackat helsädesensilage skördat vid degmognad var större hos
yngre än hos äldre djur. Unga mjölkrasstutar växer betydligt bättre om de utfodras med korthackat jämfört med långt helsädesensilage skördat vid degmognad p.g.a. högre ensilagekonsumtion. Unga mjölkrasstutar utfodrade långt helsädesensilage av korn skördat vid degmognad undviker borst och kärnor med borst, vilket kan hämma foderkonsumtionen. Mjölkrasstutar ägnar längre tid att äta långt än hackat helsädsensilage, dvs. äthastigheten hos djuren är lägre när de utfodrades med långt än med hackat ensilage. En viktig konsekvens av detta är att djur som utfodras långt foder har behov av större utfodringsplatser och mer tid för att äta än djur som får korthackat foder.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev