Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Ensilering av grovfoder. Del II - Stoppa varmgången

Status: Avslutat
Projektnummer: V1330016
Kategori: Forskningsprogram | Mjölk
Ansökningsår: 2013
Datum för slutrapport: 1 juli 2016
Huvudsökande: Rolf Spörndly
Organisation: SLU
E-postadress: rolf.sporndly@slu.se
Telefon: 018671992
Medsökande: Peter Udén
Beviljade medel: 1 515 000 SEK

Spontaneous heating in the silage at opening the silos is the most common problem in feed storage systems at Swedish dairy farms. Large volumes of feed are discarded causing economical loss and feeds in the process of deterioration are a risk to animal health. Yeast is identified as the most probable factor to cause heating. The project will improve the scientific methods used in systematic silage studies connected to the influence of the epiphytic flora on aerobic stability in silage by developing a method to sterilize the forage crop. When incubating sterile standardized crops with the epiphytic flora from forages, the influence on the aerobic stability derived from the microbes and from the crop can be separated. The project is closely connected to a running SLF project and creates more value through using the samples already collected from many farms. The costs applied for consists of half the salary for a 4 year PhD project.

Varmgång vid öppning av ensilagesilor är det mest besvärande problemet i foderlagringen på svenska mjölkgårdar. Det leder till ekonomisk förlust då stora mängder foder kasseras och är början på hygieniskt dåligt foder med risk för hälsostörningar hos djuren. Jäst är identifierat som trolig orsak. Projektet ska utveckla en metod för att studera hur grödans naturliga mikroflora inverkar på varmgången vid öppnandet av silon och presentera effektiva åtgärder för att avhjälpa problemet. Metoden består i att kunna sterilisera en gröda utan att påverka den kemiska och fysiska sammansättningen. På en sådan gröda kan man utvärdera effekten på varmgång efter att ha tillsatt fältfloran från olika grödor och även testa effekten av olika tillsatta mikroorganismer. Projektet är nära knutet till ett löpande SLF-projekt och skapar ett mervärde genom att utnyttja samma insamlade gårdsprov och genomförda analyser. Kostnaderna består huvudsakligen av halva lönekostnader till ett 4-årigt doktorandprojekt.

Varmgång vid öppning av ensilagesilor är det mest besvärande problemet i foderlagringen på svenska mjölkgårdar. Projektet har utvecklat en metod som kan särskilja effekten av grödans naturliga mikroflora från effekten av grödans kemiska sammansättning på varmgången vid öppnandet av silon. Metoden består i att kunna sterilisera en gröda utan att påverka den kemiska och fysiska sammansättningen. På en sådan gröda kan man utvärdera effekten på varmgång efter att ha tillsatt fältfloran från olika grödor och även testa effekten av olika tillsatta mikroorganismer. Metoden utvärderades genom att jämföra ensilering av steriliserade grödor av gräs, rödklöver och majs där man tillsatt mikroorganismerna från respektive gröda. Där såg man att majsens mikroflora tillsatt till andra grödor förbättrade lagringsstabiliteten. Projektet är en del av ett större projekt där man studerar förluster och varmgång i kommersiella siloanläggningar.

Grovfodret är det enskilt viktigaste fodermedlet i svensk mjölkproduktion. Cirka hälften av fodret till svenska kor består av ensilerat grovfoder. Även i produktionen av får- och nötkött samt i hästhållningen utgör ensilerat grovfoder en betydande andel av fodret. Mängd och kvalitet på ensilaget har avgörande betydelse vid utfodring med ökad andel närproducerat foder och har en direkt påverkan på ekonomi, djurhälsa och miljöbelastning. Ensilerat grovfoder är också ett fodermedel där djurägaren oftast är involverad i hela produktions-kedjan från odling och skörd till ensilering och utfodring. Grovfodret utgör också det fodermedel som oftast är behäftat med kvalitetstörningar, vanligen som en följd av dålig lagring. Det ställs därför stora krav på kunnande och kompetens hos djurägaren för att kunna framställa ett fodermedel som är säkert för både djurhälsan och livsmedelsprodukten.
Vid institutionen för husdjurens utfodring och vård pågår ett program för att förbättra ensilageproduktionen. Programmets långsiktiga mål är att:
*) klarlägga orsaker till varmgång och förluster i ensilage och utveckling av metoder för att kunna analysera inverkan av fältfloran.
*) bevara näringsvärdet under ensileringen och utveckla metoder för att minska förlusterna i svensk grovfoderlagring.
*) producera ett underlag för att uppskatta de verkliga ts-förluster som uppstår vid olika silotyper i avsikt att presentera ett pålitligt beräkningsunderlag vid investering in nya ensileringssystem.
Detta projekt är den del som är inriktat på att hitta en metod att analysera effekten av den naturliga bakterieflora som finns på grödan, fältfloran. Metoden består i att sterilisera en gröda till vilken men sedan kan tillsätta olika typer av fältflora. I ett doktorsarbete har man därför utvecklat en metod för sterilisering av grönmassa som innebär värmebehandling i 60 ºC i tre timmar och sedan i 103 ºC i 15 timmar. Detta ger en nästan total avdödning av bakterier samtidigt som påverkan på grödans kemiska sammansättning är måttlig. Halten socker och lösligt kväve minskar lite och fiberbundet kväve ökar lite men vid när man ensilerar en sådan gröda med sin fältflora återförd ger den ett ensileringsresultat som i stort sett är lika en obehandlad gröda.
Metoden testades i ett försök där man ensilerade rena grödor av gräs, rödklöver och majs. Grödorna steriliserades och sedan tillsatte man fältfloran från var från gräs, rödklöver och majs till var och en av de steriliserade grödorna. Fältfloran från majs avvek starkt från de andra två genom att den innehöll mycket mer enterobakterier och även mer lactobaciller. Den fältfloran visade sig ge ensilage med bättre aerob stabilitet efter öppningen av silorna. Effekten av majsens kemiska sammansättning var emellertid den motsatta och gav en sämre aerob stabilitet vilket visade sig när man tillsatte fältfloran från gräs eller klöver till majs. Generellt drogs slutsatsen att de testade grödornas kemiska sammansättning hade större betydelser än fältfloran när det gäller vilka jäsningsprodukter som bildas under ensileringen. I princip alla utom etanol påverkades av grödan medan endast pH och ättiksyra påverkades av fältfloran. När det gäller den aeroba stabiliteten efter siloöppningen hade både grödans kemiska sammansättning och den mikrobiella fältfloran båda inverkan.
I det större forskningsprogrammet har redovisats förluststudier från ensilagesilor som visat att torrsubstansförlusten i plansilor varierar mellan 3 och 22 % och att temperaturen i ensilaget ibland höjs till 40 ºC. Hög ts-halt, otäta plansilor och låga uttagstider är riskfaktorer för höga förluster. Vidare befanns förlusterna vara betydligt lägre för rundbalar. Grönmassa från 30 svenska gårdar har analyserats för dess innehåll av jäst. Många olika jästarter detekterades men man kunde inte knyta någon specifik art i grönmassan till kommande varmgångsproblem i ensilaget.

 

Antal träffar i projektbanken: 1612

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Byråkratin i lantbruket belastar och kostar
Christina Lunner Kolstrup

Projektnummer: O-15-21-565 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Energi & biomassa
Kött
Matfågel
Mjölk
Potatis
Socker
Trädgård
Växtodling

Farmers today report a high workload, financial burden, frustration and stress linked to legislative and regulatory bureaucracy, which is a serious obstacle for development and growth in the sector. The proposed project aims to identify and quantify time requirements and costs of government-related …

Läs mer

Precisionsodling: Beslutsstöd för implementering i svenskt lantbruk
Anders Jonsson

Projektnummer: O-16-21-772 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Potatis
Växtodling

The project aims to develop a decision support tool to aid farmers when investing in precision agriculture technology. The project will develop a model to assess the profitability of investments in precision agriculture technology. Within the project data from Swedish and international field trials …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress