Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | H0950100 |
Kategori: | Research program | Meat |
Ansökningsår: | 2009 |
Datum för slutrapport: | 1 oktober 2013 |
Huvudsökande: | Kerstin Lundström |
Organisation: | Sveriges lantbruksuniversitet, SLU |
E-postadress: | kerstin.lundstrom@slu.se |
Telefon: | 018 - 67 19 81 |
Sammanfattning av slutrapport
Hängmörning har blivit ett allt vanligare sätt att producera kvalitetskött. Det görs oftast genom att en hel slaktkropp eller en biffstock med ben hängs i ett kylrum under en till tre veckor. Syftet med vårt projekt var att undersöka om det går att använda Tublin mörningspåse för att möra vissa detaljer som biff och rostbiff under mer kontrollerade och skyddade former. Resultaten visar att metoden med Tublin mörningspåse fungerar bra både för ryggbiff och för rostbiff från nöt. Svinnet under mörningsprocessen var något mindre än vid traditionell hängmörning, men betydligt högre än vid vakuummörning. Användning av Tublinpåsen var också positivt ur mikrobiologisk synpunkt i jämförelse med traditionell hängmörning och lukten efter avslutad mörning var bättre. Ryggbiffens smak efter mörning i Tublinpåse var mycket lik traditionell hängmörning. Vid konsumenttester så föredrog konsumenterna köttet som mörats i Tublinpåsen vid jämförelse med kött mörat i vakuumpåse.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Hängmörning har blivit ett allt vanligare sätt att producera kvalitetskött. Det görs oftast genom att en hel slaktkropp eller en biffstock med ben hängs i ett kylrum under en till tre veckor. Detta är dock förenat med vissa risker då köttet hänger oskyddat under mörningen. Syftet med vårt projekt var att undersöka om det går att använda Tublin mörningspåse för att möra vissa detaljer som biff och rostbiff. I denna patenterade mörningspåse kan köttsaften avdunsta medan köttet skyddas från mikroorganismer i omgivningen, så att mörningen sker under mer kontrollerade och skyddade former.
Resultaten visar att metoden med Tublin mörningspåse fungerar bra både för ryggbiff och för rostbiff från nöt. Svinnet under mörningsprocessen var något mindre än vid traditionell hängmörning, men givetvis betydligt högre än vid vakuummörning. Köttets lukt efter avslutad mörning var bättre vid användning av Tublinpåsen både i jämförelse med traditionell hängmörning och med mörning i vakuumpåse. Mörning i Tublinpåse var också positivt ur mikrobiologisk synpunkt i jämförelse med traditionell hängmörning. Ryggbiffens smak efter mörning i Tublinpåse var mycket lik traditionell hängmörning och avvek från vakuummörning genom att ha högre intensitet av nötaktig smak och umami. Dessutom var Tublinmörad och trditionellt hängmörad biff mörare än vakuummörad. Vid konsumenttester så föredrog konsumenterna kött som mörats i Tublinpåsen vid jämförelse med kött mörat i vakuumpåse.
Tublin mörningspåse fungerade mycket bra som ett alternativ till traditionell hängmörning. Vid praktiska försök visade det sig att även om metoden fungerade bra, så finns det ett motstånd inom näringen till ändrade metoder. De som använder hängmörning verkar vara nöjda med den traditionella processen. De positiva resultat angående Tublin mörningspåse som nu finns från detta projekt kommer ändå att underlätta att denna metod införs i framtiden inom landet ifall några inom näringen blir intresserade.
Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …
Läs merProjektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019
The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …
Läs merProjektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017
Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …
Läs merProjektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …
Läs merProjektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017
Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …
Läs merProjektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …
Läs merProjektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …
Läs merProjektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …
Läs merProjektnummer: H-18-47-403 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
This project will study the social, cultural and economic impact of the equine sector on local development. Furthermore, ti will study the land and resource use of the equine sector and how it co-exist and collaborate with other sector and other land use locally. The starting point for social and …
Läs merProjektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016
Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …
Läs mer