Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | H0950100 |
Kategori: | Research program | Meat |
Ansökningsår: | 2009 |
Datum för slutrapport: | 1 oktober 2013 |
Huvudsökande: | Kerstin Lundström |
Organisation: | Sveriges lantbruksuniversitet, SLU |
E-postadress: | kerstin.lundstrom@slu.se |
Telefon: | 018 - 67 19 81 |
Sammanfattning av slutrapport
Hängmörning har blivit ett allt vanligare sätt att producera kvalitetskött. Det görs oftast genom att en hel slaktkropp eller en biffstock med ben hängs i ett kylrum under en till tre veckor. Syftet med vårt projekt var att undersöka om det går att använda Tublin mörningspåse för att möra vissa detaljer som biff och rostbiff under mer kontrollerade och skyddade former. Resultaten visar att metoden med Tublin mörningspåse fungerar bra både för ryggbiff och för rostbiff från nöt. Svinnet under mörningsprocessen var något mindre än vid traditionell hängmörning, men betydligt högre än vid vakuummörning. Användning av Tublinpåsen var också positivt ur mikrobiologisk synpunkt i jämförelse med traditionell hängmörning och lukten efter avslutad mörning var bättre. Ryggbiffens smak efter mörning i Tublinpåse var mycket lik traditionell hängmörning. Vid konsumenttester så föredrog konsumenterna köttet som mörats i Tublinpåsen vid jämförelse med kött mörat i vakuumpåse.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Hängmörning har blivit ett allt vanligare sätt att producera kvalitetskött. Det görs oftast genom att en hel slaktkropp eller en biffstock med ben hängs i ett kylrum under en till tre veckor. Detta är dock förenat med vissa risker då köttet hänger oskyddat under mörningen. Syftet med vårt projekt var att undersöka om det går att använda Tublin mörningspåse för att möra vissa detaljer som biff och rostbiff. I denna patenterade mörningspåse kan köttsaften avdunsta medan köttet skyddas från mikroorganismer i omgivningen, så att mörningen sker under mer kontrollerade och skyddade former.
Resultaten visar att metoden med Tublin mörningspåse fungerar bra både för ryggbiff och för rostbiff från nöt. Svinnet under mörningsprocessen var något mindre än vid traditionell hängmörning, men givetvis betydligt högre än vid vakuummörning. Köttets lukt efter avslutad mörning var bättre vid användning av Tublinpåsen både i jämförelse med traditionell hängmörning och med mörning i vakuumpåse. Mörning i Tublinpåse var också positivt ur mikrobiologisk synpunkt i jämförelse med traditionell hängmörning. Ryggbiffens smak efter mörning i Tublinpåse var mycket lik traditionell hängmörning och avvek från vakuummörning genom att ha högre intensitet av nötaktig smak och umami. Dessutom var Tublinmörad och trditionellt hängmörad biff mörare än vakuummörad. Vid konsumenttester så föredrog konsumenterna kött som mörats i Tublinpåsen vid jämförelse med kött mörat i vakuumpåse.
Tublin mörningspåse fungerade mycket bra som ett alternativ till traditionell hängmörning. Vid praktiska försök visade det sig att även om metoden fungerade bra, så finns det ett motstånd inom näringen till ändrade metoder. De som använder hängmörning verkar vara nöjda med den traditionella processen. De positiva resultat angående Tublin mörningspåse som nu finns från detta projekt kommer ändå att underlätta att denna metod införs i framtiden inom landet ifall några inom näringen blir intresserade.
Projektnummer: O-20-20-475 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
This interdisciplinary project examines how Swedish dairy farmers, given different types of policy instruments, are affected by the ongoing structural transformation in the primary production. The study will improve our understanding about how the ongoing structural change affects profitability in …
Läs merProjektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: O-21-20-626 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
In modern large-scale pig production, first-rate hygienic conditions are necessary to avoid outbreaks of diseases and promote and maintain a good biosecurity, However, evaluation of pen hygiene is highly subjective. The project aims to adapt and evaluate a new method for the standardised measure of …
Läs merProjektnummer: H-21-47-631 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
While the equine sector in Sweden and Norway provides leisure activities, entertainment and employment for many people of all ages, these come with associated negative effects. Studies of the environmental impacts caused by the sector show that nutrient leakage from manure piles, paddocks and …
Läs merProjektnummer: H-21-47-653 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The aim of the project is to characterize genomic diversity and inbreeding, within and between Nordic native horse breeds, with special focus on the Norwegian and Swedish breeds. For this we will use whole genome sequencing of individual and pooled DNA samples. Genomic characterization is an …
Läs merProjektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: JTI-21-83-613 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
For a sustainable food production, the plant nutrients in the food we consume need to be redirected back to agricultural land. Ammonia sanitization is rather new but simple and scalable technology to sanitize waste fractions and have been implemented for decentralized reuse of source separated …
Läs merProjektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …
Läs mer