Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Förbättrat mognadsindex för majs i Sverige

Status: Avslutat
Projektnummer: H0841015
Kategori: Research program | Pasture and forage crops
Ansökningsår: 2008
Datum för slutrapport: 13 november 2012
Huvudsökande: Magnus Halling
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: magnus.halling@slu.se
Telefon: 018-671429
Beviljade medel: 375 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Målsättningen med det här projektet var att systematiskt gå igenom och jämföra hur majssorter av olika tidighet uppför sig i vårt klimat och utifrån detta föreslå ett svenskt mognadsindex. Utvecklingen bestämdes fem gånger från blomning till skörd i tio sortförsök från Skåne till Mälardalen under tre år. Tre gånger provtogs plantor och innehåll av torrsubstans och stärkelse bestämdes. Väderdata samlades in och ackumulerade majsvärmeenheter (CHU) beräknades. Resultaten visar att förhållandet mellan CHU och utveckling inte är stabilt. Det behövdes fler CHU-enheter för att komma till blomning i den nordligaste platsen, men därefter gick utvecklingen snabbare jämfört med den sydligaste platsen. På alla platser utom i Visby 2009 har Avenir som tidigast sort högst TS-halt. Men därefter följer inte alltid ordningen FAO-talet hos sorterna. Ett mognadsindex som baseras på förändringen i TS-halt utifrån ackumulerade CHU-enheter föreslås som metod att beräkna en sorts mognad för Sverige.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Förbättrat mognadsindex för majs i Sverige

Syfte med studien
En majssorts tidighet anges med ett FAO-tal i Sverige, men detta är osäkert eftersom FAO-talet bygger på utländska skattningar. Ett annat index som är bättre anpassat för vårt klimat behöver tas fram för att jordbrukare lättare kan välja lämplig majssort för sina förhållanden. Målsättningen med det här projektet var att systematiskt gå igenom och jämföra hur majssorter av olika tidighet uppför sig i vårt klimat och utifrån detta föreslå ett svenskt mognadsindex.

Resultat
Resultaten visar att förhållandet mellan majsvärmeenheter eller Corn Heat Units (CHU) och majsens utveckling inte är stabil i Sverige. Det behövds fler CHU-enheter för att komma till blomning i Mälardalen än i sydligaste Sverige. Men när väl majsen har blommat i Mälardalen gick utvecklingen däremot snabbare jämfört med sydligaste Sverige. På alla platser utom i Visby 2009 hade Avenir, som var den tidigaste sorten, den högsta torrsubstanshalten (TS-halt). Men senare sorters TS-halt följde inte alltid samma ordning som FAO-talet hos sorterna. Ett mognadsindex som baseras på förändringen i TS-halt utifrån ackumulerade CHU-enheter föreslås som metod att beräkna en majssorts mognad för Sverige. Detta bygger på det starka samband mellan TS-halt och CHU som kom fram i denna undersökning. I genomsnitt går det åt 37 CHU för varje procents ökning av TS-halten hos Avenir. Under hela tillväxtperioden ökade CHU i genomsnitt 15 varje dag. Max för CHU var i juli med drygt 30 per dag. Det skulle också fungera att beräkna ett mognadsindex utifrån stärkelsehalten, med den är svårare att beräkna och därför inte lika lätt att tillämpa.

Metod
Utvecklingen hos majssorter bestämdes fem gånger från blomning till skörd i tio sortförsök från Skåne till Mälardalen mellan latituderna 56° upp till nästan 60°. Undersökninge genomfördes under tre år (2009-2011). Tre gånger provtogs plantor och innehåll av torrsubstans och stärkelse bestämdes. Vid slutskörden utnyttjdes resultat från sortprovningen. Väderdata samlades in och ackumulerade majsvärmeenheter (CHU) beräknades.

Slutsatser och råd
Ett mognadsindex som bygger på sambandet mellan majsvärmeenheter och torrsubstanshalt är bättre än FAO-talet att ranka majssorters tidighet i Sverige.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev