Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Fortsättningsansökan till SLF-projekt V0930028: Milk genomics – genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Status: Avslutat
Projektnummer: H1230001
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2012
Datum för slutrapport: 20 maj 2014
Huvudsökande: Marie Paulsson
Organisation: Lunds Universitet
E-postadress: marie.paulsson@food.lth.se
Telefon: 046-2229630
Medsökande: Anders Andrén
Medsökande: Helena Lindmark Månsson
Beviljade medel: 860 000 SEK

This is a continuation application for year 4 in the PhD-project "Milk genomics – genetic influence on milk composition and technological properties in Swedish and Danish milk" (SLF-project V0930028). The aim of this project is to explore relations between cow genetics and variations in milk composition and technological/nutritional properties. The overall aim is to identify bovine genetic markers to direct towards optimal milk quality through breeding. In this final project (year 4), the calcium content (free/bound) in milk in relation to the size of casein micelles in milk from individual cows with known genetic setup analyzed with a high density chip (SLF-project V1130006) will be studied. The project will provide new information on how to optimize the size of and calcium content in the casein micelles through breeding, which is of great importance for the nutritional and technological properties during production of cheese and fermented products.

Denna fortsättningsansökan gäller år 4 på det SLF-finansierade doktorandprojektet "Milk genomics – genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk" (V0930028). Projektet har som övergripande mål att koppla samman den genetiska uppsättningen med variationer i mjölkens sammansättning och teknologiska/näringsmässiga egenskaper. Huvudsyftet är att identifiera genmarkörer hos kor med potential att genom avel styra mot en mjölkråvara med önskade kvalitetsegenskaper. I delprojektet (år 4) kommer kalciuminnehåll (fritt/bundet) i relation till storlek på kaseinmicellerna i mjölk från individuella kor med känd genuppsättning analyserad med högdensitetschip (SLF-projekt V1130006) att studeras. Projektet ger ny information om hur man genom avel kan optimera storlek på och kalciuminnehåll i mjölkens kaseinmiceller, vilket har stor betydelse för mjölkens näringsmässiga samt teknologiska egenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter.

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med detta fortsättningsprojekt var att i mjölk från individuella SRB-kor med känd genuppsättning komplettera bilden av mjölkens sammansättning genom att studera kalciuminnehåll, både fritt i serumfasen och bundet i kaseinmicellerna, i relation till storleken på kaseinmicellerna i mjölk och i förlängningen i relation till mjölkens löpe- och syrainducerade koaguleringsegenskaper. Resultaten visade att proteinhalt, koncentrationen av fritt och totalt kalcium samt kaseinmicellstorlek var de viktigaste faktorerna för att förklara variationer i koaguleringsegenskaper. Projektet har även visat att det finns mindre kalcium i mjölk som inte koagulerar. Vidare har projektet identifierat potentiella genetiska markörer för mjölkens kaseinmiceller, vilket skulle kunna användas inom avelsarbetet för att optimera mjölkens koaguleringsegenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter. Detta skulle gynna lönsamheten för både mjölkproducenter och mejeriindustrin.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Mjölkens sammansättning av proteiner, laktos och fett samt dess mineraler, främst kalcium och fosfor, är av stor betydelse för mjölkens näringsinnehåll och dess teknologiska egenskaper vid tillverkning av till exempel ost och yoghurt. Sammansättningen beror både på miljön och kons gener, vilket gör att sammansättningen kan skilja sig både mellan olika koraser och mellan individer inom samma ras. Milk genomics syftar till forskning om gener som kontrollerar och påverkar mjölkproduktionen hos ett däggdjur och i förlängningen sammansättningen och teknologiska egenskaper av mjölk och olika mejeriprodukter. En bättre förståelse för hur det bovina genomet påverkar nämnda faktorer kan leda till en förbättrad avel av mjölkkor.

Syfte med studien
Syftet med detta fortsättningsprojekt var att i mjölk från individuella SRB-kor med känd genuppsättning (SLF-projekt V0930028) komplettera bilden av mjölkens sammansättning genom att studera kalciuminnehåll, både fritt och bundet i kaseinmicellerna, i relation till storleken på kaseinmicellerna i mjölk och i förlängningen i relation till mjölkens koaguleringsegenskaper för löpegeler, viktiga vid osttillverkning, och syrageler, betydelsefulla för tillverkning av fermenterade produkter.

Resultat
Resultaten från projekten visar på samband mellan genuppsättning och mjölkens kaseinmiceller och vidare med mjölkens löpe- och syrainducerade koaguleringsegenskaper hos SRB-kor. Kalcium är en viktig källa för näringsinnehållet i mjölk och projektet visade variation i mjölkens kalciuminnehåll, både fritt och bundet i kaseinmicellerna. Det är därför en viktig parameter att ta hänsyn till vid mjölkproduktion.

Projektet visade att proteinhalt, koncentrationen av fritt och totalt kalcium samt kaseinmicellstorlek var de viktigaste faktorerna för att förklara variationer i koaguleringsegenskaper vid osttillverkning. Inom SLF-projekt V0930028 visade det sig att kor med de sammansatta ß-?-kasein genotyperna A1A2/AA, A1A2/AB, A1A2/BE, A1A1/AA och A1A1/AE ger mjölk med bättre koaguleringsegenskaper än kor med den vanligaste genotypen A1A2/AE samt A2A2/AA. Dock hittades det i detta fortsättningsprojekt (SLF-projekt H1230001) inga samband mellan fritt/totalt kalcium och genetiska proteinvarianter, medan sammansatta kaseingenotyper hade effekt på kaseinmicellstorlek.

Inom SLF-projekt V0930028 identifierades en frekvens på 18% av mjölken som inte koagulerade inom 40 minuter efter tillsats av löpe. I detta fortsättningsprojekt (SLF-projekt H1230001) visade resultaten att icke-koagulerande mjölk var mer vanligt hos förstakalvare än kor i andra laktation. Dessutom hade icke-koagulerande mjölk mindre fritt och totalt kalcium än mjölk som koagulerade. Det lägre kalciuminnehållet i icke-koagulerande mjölk är ett problem eftersom skillnaden är fyra gånger så stor som mängden kalcium som normalt tillsätts vid osttillverkning.

Sammanfattningsvis har projektet visat att mjölkens kalciuminnehåll, både fritt och bundet i kaseinmicellerna, har stor betydelse för mjölkens koaguleringsförmåga i löpe- och syrageler. Vidare har projektet identifierat potentiella genetiska markörer för mjölkens kaseinmiceller, vilket skulle kunna användas inom avelsarbetet för att optimera mjölkens koaguleringsegenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter och därigenom gynna lönsamheten för både mjölkproducenter och mejeriindustrin.

Metod
I projektet användes mjölk- och blodprover från drygt 400 kor av rasen SRB där proverna hade samlats in på 20 gårdar i södra Sverige. Mjölken har analyserats för dess innehåll av fritt och totalt kalcium och kaseinmicellstorlek samt dess förmåga att koagulera vid tillverkning av ost och yoghurt. Dessa resultat har kopplats samman med information om kornas gener och på så sätt kunde samband mellan kons gener, mjölkens kalciuminnehåll, storlek på kaseinmiceller och koaguleringsegenskaper studeras.

Slutsats och råd till näringen
Sammanfattningsvis har projektet bidragit med ökad kunskap om hur kalciuminnehållet påverkar kaseinmicellstorlek och koaguleringsegenskaper i mjölk. Resultaten visade att proteinhalt, koncentrationen av fritt och totalt kalcium samt kaseinmicellstorlek var de viktigaste faktorerna för att förklara variationer i koaguleringsegenskaper. Projektet har även visat att det finns mindre kalcium i mjölk som inte koagulerar. Denna skillnad är så pass stor att det inte går att tillsätta kalcium till de mängder som krävs för att få en bättre koagulering på mejeriet vid osttillverkning. Eftersom kalciuminnehållet visade sig ha en betydande inverkan på dessa egenskaper, samtidigt som kalcium är ett av de viktigaste näringsämnena i mjölk, är det en viktig parameter att ta hänsyn till vid mjölkproduktion. Vidare har projektet identifierat potentiella genetiska markörer för mjölkens kaseinmiceller, vilket skulle kunna användas inom avelsarbetet för att optimera mjölkens koaguleringsegenskaper vid produktion av ost och fermenterade produkter. Detta skulle gynna lönsamheten för både mjölkproducenter och mejeriindustrin.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev