Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Fosforgödslingsvärde hos olika restprodukter

Status: Avslutat
Projektnummer: H0933250
Kategori: Research program | Crop production
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 14 januari 2013
Huvudsökande: Sofia Delin
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: sofia.delin@mark.slu.se
Telefon: 0511-67235
Beviljade medel: 690 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Fosfor (P) gödslingseffekten av 15 restprodukter, bl.a. avloppsslam, stallgödsel, rötrester, askor och köttmjöl, testades i ett 2 månades krukförsök med rajgräs och i ett 12 månaders inkuberingsförsök. Då P-tillgängligheten är beroende av pH, användes både kalkad och okalkad jord för att särskilja effekter av tillförd P och kalkningseffekter av restprodukten. På just denna jord hämmades P-effekten av kalkning och kalkverkande produkter gav sämre effekt. Produkter med lågt organiskt innehåll som askor och rötrester, hade en snabbare effekt än många andra produkter. Dessa skillnader jämnade ut sig med tiden. Skörd och P-upptag över 2 månader var i nivå med halv giva med mineralgödsel-P för nästan alla produkter. P-AL talet i marken ökade också ungefär hälften så mycket som med mineralgödsel. Men det fanns inget samband mellan vilka som gav högst P-effekt på skörd och högst P-AL. Extraherbar P från gödselmedlen hade ett visst samband med P-gödslingseffekt, och P-AL extraktion var bäst.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Fosforgödslingseffekt av olika restprodukter

Ungefär halv effekt av restprodukter jämfört med mineralgödsel på kort sikt

Biogödsel och askor som har lågt organiskt innehåll kan ge en snabbare effekt av fosfor än produkter såsom köttbenmjöl, nötflytgödsel och slam. Detta visade resultaten av ett krukförsök där fosforeffekten av 15 olika restprodukter testades. Sett över ett par månader var skillnaderna mellan produkterna dock små. De flesta produkter gav 40-60% effekt jämfört med mineralgödselfosfor som tillförts vid sådd i form av granulerat superfosfat (P20). Restprodukterna tillfördes 2 månader före sådd. Det går inte att utesluta att en senare gödsling med bättre placering kan öka effekten av några av restprodukterna. Dessa resultat säger inget om den mer långsiktiga fosforeffekten. Resten av fosforn i de olika produkterna kan bli tillgänglig på sikt och effekten över en växtföljd kan vara likvärdig med mineralgödsel.

Kalkningseffekten har stor betydelse

Eftersom markens pH har stor betydelse för fosforns tillgänglighet testades fosforgödslingseffekten i både kalkad och okalkad jord. På just den här jorden innebar kalkning att fosforn blev mindre tillgänglig, vilket innebar att restprodukter med kalkverkan fick en sämre effekt än vad de förmodligen hade fått på en jord där fosfortillgängligheten istället gynnats av en pH-höjning.

Effekten på P-AL i nivå med gödslingseffekten

Parallellt med krukförsöket genomfördes också ett inkubationsförsök, där gödsel och jord blandades för att sedan analyseras på lättillgängligt fosfor (P-AL) efter 4 och 12 månader. Resultaten visade att P-AL talet också ökade ungefär hälften så mycket i led med restprodukter jämfört med mineralgödsel. Det fanns dock inget samband mellan vilka produkter som haft bäst effekt i krukförsöken och vilka som höjt P-AL mest.

P-AL extraktion av gödseln indikerar fosforns tillgänglighet

I syfte att testa om det finns någon lämplig analysmetod för att beskriva hur lättillgänglig fosforn är i olika produkter testades tre olika extraktionsmetoder. Fosfor extraherades med ammoniumlaktat (P-AL extraktion), vatten respektive citrat. Det visade sig att det fanns ett visst samband mellan fosforgödslingseffekt och extraktionsgrad av fosfor, även om det inte var så starkt. Bäst samband var det med P-AL extraktion (r2= 0,5). Detta är ju en standardanalys för markkartering och kan lätt beställas från analyslabben. Citratextraktion gav missvisande värden för avloppsslam, men var annars likvärdigt med P-AL extraktion. Citratextraktion är standardanalys för att bedöma tillgängligheten hos mineralfosfor, men hanteras inte vid alla laboratorier. Vattenextraktion innebar för hög extraktionsgrad i förhållande till vad som var växttillgängligt för flera produkter.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev