Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | H0833506 |
Kategori: | Research program | Crop production |
Ansökningsår: | 2008 |
Datum för slutrapport: | 2 november 2012 |
Huvudsökande: | Olof Olsson |
Organisation: | Crop Tailor AB |
E-postadress: | olof.olsson@tbiokem.lth.se |
Telefon: | 031 7863462 |
Sammanfattning av slutrapport
Vi screenade ca 700 linjer från vår havre TILLING-population med hjälp av en kvantitativ miniassay för ligninanalys och identifierade ett flertal linjer med både högre eller lägre ligninhalter än utgångssorten Belinda. Halterna varierade från 20 till 63 mg/g (41.04 ± 1.3 mg/g för Belinda). I Assiniboia, en kanadensisk lågligninglinje, var ligninhalten 20.84 ± 1.5 mg/g. Därefter analyserades ligninhalterna Belinda, Assiniboia, och 4 mutantlinjer närmare med en kvalitativ ligninanalys. Vi renade då fram stora mängder (gram) av rent ligninpulver från de valda linjerna och analyserade dessa med UV spektroskopi, FT-IR och XRD teknologi. Vi kunde då visa flera av mutanterna uppvisade strukturella skillnader och att ligninpolymererna också skiljde sig från Belinda och Assinboia. Vi testade därefter två av lågligninlinjerna med EFOS metoden och visade att ligninet lågligninlinjerna var mer lättsmält än Belinda. Vi har nu således ett bra utgångsmaterial för en vidareförädling av egenskapen.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Havre är en viktig rotationsgröda som bidrar till ett sundare jordbruk och högre skördar i den efterföljande grödan. Detta beror dels på att havre rent generellt är en frisk gröda och dels på att den naturligt angrips av andra typer patogener än de hos vete och oljeväxter. Havre används mest som fodergröda i Sverige. Den har en god näringssammansättning och också vissa dietistiska effekter vilket gör att djuren mår bra av att äta havre. Trots dessa positiva egenskaper har havreodlingarna gått stadigt neråt under de senaste 10 åren. Det viktigaste skälet till detta är ekonomiskt, dvs. det lönar sig helt enkelt bättre för bonden att odla t.ex. vete. Detta beror på att energiutbytet per hektar är högre hos vete än havre. Förutom en något sämre avkastning är havrekärnan också omgiven av ett ligninrikt skal som utgör mer än 20% av fröets totala energiinnehåll. Skalet är svårsmält för djuren vilket innebär att det energiinnehåll som finns i skalet förloras. Trots att dessa fibrer ofta är nyttiga för djuren och trots havren goda miljöegenskaper blir det därför allt vanligare att minska eller utesluta havre i olika foderblandningar. Den långsiktiga målsättningen med hela min havreforskning är att vända denna negativa trend för havren. En del i detta är att ta fram nya havresorter med en högre smältbarhet och därmed högre energivärde. Vi tog därför fram metodik som gör att vi kan identifiera havrelinjer med en lägre ligninhalt i fröskalet eftersom det finns studier från Kanada som visar på ett samband mellan låg ligninhalt och hög smältbarhet. Vi har tidigare utvecklat en mutationspopulation (TILLING-population) för havre, detta för att öka variationen i förädlingsmaterialet och därmed öka sannolikheten att identifiera även sällsynta händelser. Genom att testa kärnor från över 700 olika linjer (CT-linjer) från mutations-populationen med den kvantitiva ligninmetoden kunde vi identifiera ett flertal linjer med både lägre och högre ligninhalter än den marknadssort, Belinda, som vi utgick ifrån. Vi valde därefter ut de två CT-linjer med högst- och de två med lägst ligninhalt och karakteriserade ligninerna från dessa med olika biofysikaliska metoder. Vi kunde då visa att även ligninkvaliteten är olika i dessa linjer, inte bara halten. I preliminära smältningsstudier visade vi slutligen att de valda CT-linjerna hade en bättre smältbarhet än Belinda men en något sämre än den kanadensiska lågligninsorten. Dessa CT-linjer skulle nu kunna fungera som utgångsmaterial i ett förädlingsprogram för havre med ett förändrat lignininnehåll.
Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …
Läs merProjektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019
The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …
Läs merProjektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …
Läs merProjektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …
Läs merProjektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …
Läs merProjektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …
Läs merProjektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …
Läs mer