Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Frihet från smittsamma sjukdomar hos nöt - vägen till bättre hälsa, produktion och resistensläge

Status: Avslutat
Projektnummer: O-15-20-330
Kategori: Focus area | Food & feed
Branschområden: Kött Mjölk
Ansökningsår: 2015
Datum för slutrapport: 17 januari 2020
Huvudsökande: Björn Bengtsson
Organisation:
E-postadress: Bjorn.Bengtsson@sva.se
Telefon: 018-674000
Medsökande: Anna Ohlson
Medsökande: Anna Duse
Beviljade medel: 3 474 007 SEK

This project investigates the impact of infections with bovine respiratory syncytial virus (BRSV) and bovine corona virus (BCV) in dairy herds on overall disease burden in the herd, usage of antibiotics, prevalence of antibiotic resistances and herd productivity. The aim is to document the potential benefits of mitigating spread of BRSV and BCV in dairy herds.
Our hypothesis is that the overall burden of disease is higher in herds were BRSV and BCV are present thjan in herds free from these viruses. As a consequence the usage of antibiotics is higher in herds with BRSV and BCV which in turn leads to a higher prevalence of antibiotic resistance. A higher disease burden also has a negative impact on herd productivity by e.g. higher calf mortality, suboptimal growth and suboptimal fertility.
In the project, 50 herds free of BRSV/BCV and 50 herds where these viruses occur will be compared with respect to occurrence of disease, use of antibiotics, occurrence of resistance and production.

I projektet undersöks hur infektioner med bovint respiratoriskt syncytialt virus (BRSV) och bovint coronavirus (BCV) i mjölkproducerande nötkreatursbesättningar påverkar total sjuklighet, förekomst av antibiotikaresistens och besättningens produktion. Målet är att dokumentera den potentiella nyttan av att förhindra spridning av BRSV och BCV i nötkreatursbesättningar.
Vår hypotes är att sjukligheten generellt är högre i besättningar där BRSV och BCV finns än i besättningar som är fria från dessa smittämnen. En följd av högre sjuklighet är att mer antibiotika används i besättningen vilket leder till att antibiotikaresistens blir vanligare. Ökad sjukligheten innebär också att produktionen påverkas negativt genom exempelvis högre kalvdödlighet, lägre tillväxt och sämre fertilitet.
I projektet följs 50 besättningar fria från BRSV/BCV och 50 besättningar där infektionsämnena finns. Sjuklighet, antibiotikaanvändning, antibiotikaresistens och produktion jämförs mellan grupperna.

I 76 mjölkkobesättningar testades hypotesen att frihet från bovint respiratoriskt syncytialt virus (BRSV) och bovint coronavirus (BCV) är fördelaktig för produktion, sjuklighet, antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens. Besättningarnas status avseende BRSV och BCVV under två år fastställdes genom analys av mjölk från förstakalvare. Data över sjuklighet, produktion och antibiotikaanvändning samlades in från djurägarna och från nationella databaser. Antibiotikaresistens undersöktes hos tarmbakterier från kalvar. Samband mellan infektionerna och dessa utfallsparametrar undersöktes med statistiska metoder. Hypotesen bekräftades genom signifikanta samband mellan infektionsstatus och flera utfallsparametrar. Detta tyder på att frihet från BRSV och BCV är positivt för såväl djurhälsa som produktion i mjölkbesättningar och att det finns motiv för att bekämpa sjukdomarna. Åtgärder mot sjukdomarna minskar troligen spridning också av andra infektioner och antibiotikaresistenta bakterier.

I Sverige har flera nötkreaturssjukdomar som är endemiska i många länder bekämpats systematiskt. Detta är fördelaktigt för produktion och djurvälfärd samt minskar behovet av antibiotikabehandlingar och därmed risken för antibiotikaresistens. Bovint respiratoriskt syncytialt virus (BRSV) och bovint coronavirus (BCV) är vanliga luftvägs- och tarminfektioner hos nötkreatur i Sverige och i andra länder. Denna studie avsåg att dokumentera fördelar av frihet från sjukdomarna i mjölkkobesättningar som underlag för ett eventuellt bekämpande.
Med hypotesen att frihet från sjukdomarna var fördelaktigt undersöktes under två år hur BRSV och BCV påverkade sjuklighet, produktion, antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens i 76 mjölkkobesättningar. Studien genomfördes vid Statens veterinärmedicinska anstalt i samarbete med Växa Sverige och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Besättningarnas status avseende BRSV och BCV fastställdes genom bestämning av antikroppar mot sjukdomarna i mjölk. Samband mellan infektionerna och 28 parametrar för sjuklighet, produktion, antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens analyserades. Data samlades in från djurägarna och från nationella databaser. Avföringsprover från kalvar undersöktes för förekomst av antibiotikaresistenta tarmbakterier.
Av de 76 besättningarna var 44 fria från BRSV och 27 från BCV, varav 19 var fria från båda infektionerna och i övriga besättningar cirkulerade infektionsämnena under studieperioden.
Statistiska samband påvisades mellan BRSV och 8 av de 28 parametrarna. I besättningar med BRSV var diarré och hosta vanligare, kalvdödligheten högre och mjölkproduktion lägre än i fria besättningar. Att djuren hostar mer i besättningar med BRSV var förväntat och att infektionen minskar mjölkavkastningen och ökar dödligheten hos unga djur har visats tidigare. Däremot är diarré inte ett vanligt symptom. Orsaken kan vara ett förändrat ätmönster som leder till diarré, eller introduktion av andra smittämnen som en följd av brister i smittskyddet. Antibiotikaanvändningen var inte högre i besättningar med BRSV men resistenta tarmbakterier hos kalvar var vanligare än i fria besättningar. Troligen har fria besättningar ett bättre smittskydd, vilket minskar spridningen av resistenta bakterier. En parameter motsade hypotesen, besättningar med BRSV hade lägre andel kor med ospecifik feber, möjligen därför att djurägarna var mer medvetna om orsaken till febern än de med fria besättningar.
Statistiska samband påvisades mellan BCV och 8 parametrar. I besättningar med BCV var hosta, diarré, och ospecifik feber vanligare än i fria besättningar. Dessa symptom är vanliga vid BCV-infektion och fynden var förväntade. Dessutom var klöv/bensjukdomar vanligare, vilket inte tidigare dokumenterats. Besättningar med BCV hade också en högre andel antibiotikabehandlade kor än fria besättningar, men förekomsten av antibiotikaresistenta tarmbakterier skiljde sig inte. Inget samband påvisades mellan BCV och mjölkavkastning, men mätningarna gjordes en gång i månaden och kortvariga nedgångar kan ha missats. Det har tidigare visats att BCV-utbrott kan ge tillfällig nedgång i mjölkavkastning. En parameter motsade hypotesen, kalvdödligheten var lägre i besättningar med BCV än i de fria. Detta har observerats också i en tidigare studie och beror möjligen på skillnader i skötselrutiner mellan besättningar med olika infektionsstatus.
Denna och tidigare studier tyder på att djurhälsa och produktion i mjölkkobesättningar gynnas av frihet från BRSV och BCV. Bättre djurhälsa minskar behovet av antibiotikabehandlingar och därmed selektionstrycket för antibiotikaresistens. Smittskyddsåtgärder mot BRSV och BCV minskar också spridningen av andra sjukdomar och troligen även av antibiotikaresistenta bakterier. Det finns alltså goda motiv att med smittskyddsåtgärder och upprepad provtagning bekämpa BRSV och BCV. Att en stor andel av besättningarna i studien var fria under hela studieperioden visar att detta är praktiskt möjligt.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev