Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Fullfoder med vallgröda till växande grisar – en möjlighet att utnyttja närproducerade foderresurser för förbättrad välfärd?

Status: Avslutat
Projektnummer: H0950187
Kategori: Research program | Meat
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 22 februari 2012
Huvudsökande: Magdalena Høøk Presto
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: Magdalena.Presto@huv.slu.se
Telefon: 018-671646
Beviljade medel: 995 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med detta projekt var att studera hur produktionsresultat och beteende påverkades hos växande grisar som utfodrades med gräs/klöverensilage i dieten. Vallfodret utfodrades antingen 1) separat i häckar, 2) som fullfoder där ensilaget hackats och blandats med konventionellt slaktgrisfoder eller 3) som fullfoder där ensilaget hackats, malts och pelleteras ihop med konventionellt slaktgrisfoder. Resultaten visar att vallfoder kan inkluderas som en betydande näringsresurs (20 % på energibasis) i dieter till växande grisar, men att konsumtionsförmågan är begränsande vid utfodring i hackad eller långstråig form, vilket påverkade tillväxt och produktion negativt. Vallfodrets hade dock positiva effekter på grisarnas beteende och minskade andelen tid som grisarna interagerade med andra grisar (dvs. nosade eller bet på en annan gris). Tillsammans med dess möjligheter att utgöra en lokalt producerad foderresurs, bör dessa mervärden vägas mot den något långsammare tillväxten hos grisarna.

Populärvetenskaplig sammanfattning
I ett nyligen avslutat försök på SLU har man sett att vallfoder kan inkluderas som en betydande näringsresurs (20 % på energibasis) i dieter till växande grisar, men att konsumtionsförmågan är begränsande vid utfodring i hackad eller långstråig form. Vid utfodring i pelletsform är troligen fri tilldelning under hela uppfödningsperioden en möjlighet att upprätthålla produktion på samma nivå som vid konventionell utfodring. Vallfodrets positiva effekter på grisarnas beteende tillsammans med dess möjligheter att utgöra en lokalt producerad foderresurs, bör vägas mot den något långsammare tillväxten hos grisarna. Ur etisk synpunkt och för en långsiktigt hållbar produktion är dessa mervärden starka argument som kan kompensera för eventuella produktionsbortfall.

Gräs/klöverensilage bidrar till växande grisars näringsförsörjning

Gräs/klövervall inkluderas ofta som en viktig del i växtföljden och är ett lokalt producerat fodermedel i många besättningar. Grisar i ekologiska besättningar tilldelas vallensilage som berikning, för att grisarna ska ges möjlighet att utföra viktiga artspecifika beteenden som t.ex. födosök och bökning. Vallensilage används dessutom ofta som en betydande näringsresurs till suggor, med höga inblandningsnivåer – ofta runt 50 procent på energibasis. Mer sällan ses vallensilage som en faktisk näringsresurs till växande grisar. I de fall där man studerat vallgröda som näringsresurs till växande grisar har andelen konsumerat ensilage dock endast varit några få procent av foderstaten på energibasis.

Långstråigt, hackat och pelleterat ensilage

I ett nyligen avslutat försök på SLU har vi därför undersökt hur gräs/klöverensilage kan användas som näringsresurs till växande grisar och hur inblandning av ensilage i grisarnas diet påverkar deras aktivitet och födosöksbeteende. I försöket inkluderades 20 procent (på energibasis) av ett relativt tidigt skördat (spätt) ensilage i foderstaten till växande grisar, medan den resterande delen av foderstaten bestod av kommersiellt spannmålsbaserat foder. I försöket utfodrades grisar med vallensilaget på tre sätt; hackat vallensilage som mixades med det kommersiella fodret och utfodrades som fullfoder, långstråigt ensilage som utfodrades separat i foderhäck medan det kommersiella fodret utfodrades i fodertråg samt som fullfoderpellets där ensilaget torkats, malts och blandats med kommersiellt foder i en fullfoderpellets. Dessutom ingick en kontrollgrupp i försöket som utfodrades med 100 procent kommersiellt foder på energibasis. Grisarna utfodrades med fri mängd foder upp till 60 kg och därefter restriktivt enligt svenska rekommendationer. I försöket ingick totalt 128 grisar totalt.

Konsumtionsförmåga påverkar näringsintag och köttansättning

Resultaten visade att grisarna som utfodrades hackat ensilage i ett fullfoder och långstråigt ensilage i häck inte åt upp allt ensilage och därför inte konsumerade lika mycket energi och protein som grisarna som utfodrats fullfoderpellets och grisarna i kontrollgruppen. Därmed var tillväxten hos de grisarna lägre. Grisarna som utfodrats med fullfoderpellets växte aning långsammare än grisarna i kontrollgruppen, även om skillnaden inte var stor. Vid besiktning av slaktkropparna fann man att grisarna som utfodrats hackat eller långstråigt ensilage hade en högre andel kött i slaktkropparna, vilket är vad man eftersträvar, men dock en lägre slaktkroppsvikt och total mängs kött på slaktkroppen.
Tilldelningen av hackat eller långstråigt ensilage gjorde att grisarna var mer aktiva och spenderade mer tid på att äta och söka föda. Detta ledde i sin tur även till en lägre förekomst av interaktioner mellan grisar, så som att bita eller nosa på andra grisar i boxen.

 

Antal träffar i projektbanken: 1646

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Ingen hov ingen häst? - En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Lena Holm, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Blad som sporfällor för förbättrade prognostiseringsmetoder
Anna Berlin

Projektnummer: O-16-20-767 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Knowledge of disease development in wheat is a prerequisite for good advice on economically and environmentally
adapted control strategies. This project is based on knowledge from a previous SLF project about molecular detection
and spore traps, which showed that the different spore traps catch …

Läs mer

Finding key parameters for improved forage utilization and lowered methane emissions in dairy cows
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-16-23-762 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

The aim of this project is to investigate individual differences in the rate of passage of feed, feed efficiency, microbial flora and methane production in cows with different ability to consume large proportion of roughage.
Our previous studies show that methane production differs between cows …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress