Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Genetisk variation och smittspridning av Staphylococcus aureus, Streptococcus dysgalactiae och Streptococcus uberis vid mastit hos mjölkkor

Status: Avslutat
Projektnummer: V1030002
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 16 juni 2015
Huvudsökande: Karin Persson Waller
Organisation: Statens Veterinärmedicinska Anstalt
E-postadress: Karin.Persson-Waller@sva.se
Telefon: 018-67 46 72
Beviljade medel: 1 181 000 SEK

Det övergripande syftet var att öka kunskapen om juverinfektioner med Staphylococcus aureus (Sa), Streptococcus dysgalactiae (Srd) och Streptococcus uberis (Sru) hos mjölkkor samt om hur dessa ska förebyggas. I en studie genotypades bakterieisolat från fall av klinisk mastit, i en annan samlades mjölkprov in från nykalvade kor i kommersiella lösdriftsbesättningar under ett år och i en tredje studie besöktes några gårdar igen för att ta kropps- och omgivningsprov. Några konklusioner är att genotypvariationen är patogenberoende; den huvudsakliga smittkällan för Sa och Sru är juver respektive omgivning medan Srd inte har en tydlig smittkälla; mjölkens celltal efter behandling skiljer mellan Sa-genotyper och mellan Srd- och Sru-fall; juverinfektioner med Sa, Srd och Sru är vanliga vid kalvning hos unga och äldre kor i besättningar med försämrad juverhälsa och har betydelse för juverhälsan och mjölkproduktionen under laktationen samt att infektionsmönstren varierar markant mellan gårdar.

Titel
Genetisk variation och smittspridning av Staphylococcus aureus, Streptococcus dysgalactiae och Streptococcus uberis vid mastit (V1030002)

Syfte
Det övergripande syftet med projektet var att öka kunskapen om juverinfektioner med Staphylococcus aureus (Sa), Streptococcus dysgalactiae (Srd) och Streptococcus uberis (Sru) hos mjölkkor för att bättre kunna förebygga mastit (juverinflammation) orsakad av dessa bakterier. För att åstadkomma detta studerades förekomst av olika genetiska typer inom varje bakterieart samt hur bakterierna sprids mellan kor och vilken effekt juverinfektioner har på juverhälsa, mjölkproduktion och utslagning på lång sikt.

Resultat
Resultaten från den första delstudien, som undersökte bakterieisolat från fall av klinisk mastit (med synliga tecken), visade att det fanns tydliga skillnader i antalet genotyper mellan de tre bakteriearterna. Den genetiska variationen var ganska liten hos Sa och hög hos Sru medan variationen hos Srd var ungefär mittemellan Sa och Sru. Några Sa-typer var väl spridda i landet medan sådan spridning var mindre vanlig hos Srd och inte sågs alls hos Sru. Kor som behandlats för mastit orsakade av vanliga Sa-genotyper hade bättre juverhälsa under uppföljningsperioden jämfört med kor som behandlats för mastit orsakad av ovanliga genotyper. Kor som behandlats för mastit orsakad av Srd hade lägre celltal efter behandling jämfört med kor med Sru-mastit.

Resultaten från den andra delstudien, som bland annat undersökte hur vanliga de tre juverbakterierna är hos kor vid och strax efter kalvning i tretton mjölkkogårdar, visade att dessa bakterier var ganska vanliga i mjölken både hos unga och äldre kor och att Sa var vanligast. Andelen kor med bakterier i mjölken varierade dock kraftigt mellan gårdarna. Det fanns även skillnader mellan yngre och äldre kor samt mellan säsonger (bete, tidig och sen stallsäsong). Resultaten från genotypning av bakterieisolat från mjölkprov var en viktig hjälp för att förstå spridningen av juverinfektioner inom gård. Infektioner med Sa, Srd och Sru vid/strax efter kalvning var förknippade med försämrad juverhälsa under resten av mjölkningsperioden. Att hitta någon av de tre bakterierna i juvret vid eller precis efter kalvning var också förknippat med nedsatt mjölkproduktion och ökad utslagning men detta berodde på bakterieart och sågs främst för kor som hade samma bakteriefynd vid båda provtagningarna.

Resultaten från den tredje delstudien där fyra av gårdarna som deltog i del två besöktes vid ett senare tillfälle för provtagning från kroppen på djur nära kalvning och från deras närmiljö visade att det var ganska vanligt att hitta Sa i dessa prover men att få prover innehöll Srd. Även om fynden varierade mellan gårdarna var det inte ovanligt att hitta samma bakteriegenotyp på och runt djuren som i mjölkprov tagna vid detta besökstillfället eller drygt ett år tidigare. Detta visar att samma bakterietyper kan finnas kvar i besättningen under lång tid.

Metod
Mastit är den vanligaste sjukdomen bland våra mjölkkor och de flesta fall av klinisk mastit uppträder strax efter kalvning. Mastit kan orsakas av flera olika bakterier som infekterar juvret genom spenkanalen. Tidigare svenska studier har visat att de tre studerade bakteriearterna Sa, Srd och Sru är speciellt vanliga vid mastit. Det bästa sättet att minska antalet mastiter är att förebygga att nya infektioner inträffar. Det är därför viktigt att förstå hur juverinfektioner sprids i en besättning och att hitta smittkällor. Numera finns teknik för att undersöka bakterierna i detalj genom så kallad genotypning. Sådan teknik innebär en bättre chans att förstå hur smittspridning mellan och inom gårdar går till. Skillnader i tillfrisknande mellan bakteriearter och genotyper inom bakterierart är också dåligt kända.

I första delstudein undersöktes bakterieisolat (dvs bakteriematerial av en specifik bakterieart som odlats fram på agarplatta) som samlats in från gårdar i hela landet från fall av klinisk mastit. Avsikten var att se hur många olika genotyper det finns inom varje bakterieart och om vissa typer är mer spridda inom landet än andra. Dessutom utvärderades behandlingsresultatet genom att följa juverhälsan, mjölkproduktionen och antalet utslagna kor under 120 dagar efter den kliniska mastiten.

I den andra delstudien följdes tretton mjölkkobesättningar under ett år. Besättningarna hade haft försämrad juverhälsa under flera år före undersökningen. Från cirka hälften av korna togs mjölkprov för bakteriologisk undersökning vid två tillfällen, dels samma dag som de kalvade och dels fyra dagar senare. När Sa, Srd och Sru hittades i proverna sparades dessa isolat i frysen och ett urval undersöktes senare med genotypning. Samband mellan juverinfektion vid kalvning och juverhälsa, mjölkproduktion samt utslagning under hela mjölkningsperioden undersöktes också.

Fyra av besättningarna i den andra delstudien besöktes även ett år efter att den delen avslutats. Då togs mjölkprov samt prov från kroppen på högdräktiga kvigor och sinkor och från deras närmiljö för att undersöka om det fanns Sa eller Srd-bakterier där och om de var av samma sort som de som fanns i juvret.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Sammantaget tyder resultaten på att några Sa-genotyper var väl spridda i Sverige. Dessa sprids troligen direkt mellan djur inom besättning via juvret medan spridning mellan besättningar troligen sker via handel med djur. I vissa besättningar var dock den genetiska variationen hos Sa stor. Den genetiska variationen hos Srd var större än hos Sa men vissa genotyper föreföll spridas mellan djur inom och mellan besättningar. Variationen hos Sru var stor och vi hittade inga tecken på att denna bakterie sprider sig smittsamt i landet. En sådan spridning kan dock inte uteslutas helt med tanke på att ganska få gårdar och bakterieisolat undersöktes.
Eftersom gårdsvariationen var stor vad gäller förekomst av olika bakterier och när dessa kunde hittas (vid kalvning eller fyra dagar senare), samt vad gäller säsong, äldre och yngre djur, samt bakteriell genotyp, är det troligt att detaljerad kunskap om infektionsmönster i varje enskild besättning är av värde för att ta fram för besättningen mest lönsamma förebyggande åtgärder.
Sa-genotyp har betydelse för behandlingsresultatet efter klinisk mastit. Detta bör undersökas vidare för att på sikt kunna förutsäga prognosen bättre för behandling av klinisk mastit orsakad av Sa. Förekomst av juverinfektioner vid eller strax efter kalvning orsakade av Sa, Strd och Stru har betydelse för juverhälsan under resterande laktation.
Projektet har gett ny och viktig kunskap om juverinfektioner med Sa, Srd och Sru under svenska förhållanden. I förlängningen innebär det att vi kommer att bli bättre på att förebygga sådana infektioner.

 

Antal träffar i projektbanken: 1722

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev