Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Gradering av fältförsök - fler och enklare eller färre med hög precision

Status: Avslutat
Projektnummer: V1360014
Kategori: Research program | Field trial and method development
Ansökningsår: 2013
Datum för slutrapport: 28 augusti 2015
Huvudsökande: Ola Sixtensson
Organisation: Hushållningssällskapet Malmöhus
E-postadress: ola.sixtensson@hushallningssallskapet.se
Telefon: ?
Medsökande: Gunilla Berg
Medsökande: Mattias Zetterstrand
Beviljade medel: 300 000 SEK

The re-entry of yellow rust (Puccinia striiformis f.sp. tritici) in recent years has changed the need for an increased number of assessments in fungicide trials and variety trials. Today's current method are time consuming and costly. Is it possible with a simpler and faster method to follow the rampage of yellow rust in a better way without sacrificing the field trial result? Is it the small differences between treatments we are looking for or the whole where we actually can follow the development of yellow rust in our field trials? With more assessments we would follow the development of yellow rust in a better way in our variety trials and see the pesticides long-term effect and improve the use of pesticides.

Gulrostsvampens (Puccinia striiformis f.sp. tritici) återintåg har förändrat behovet av ett ökat antal graderingar i svamp- och sortförsök. Dagens nuvarande metodik är tidskrävande och kostsam. Går det att med en enklare och snabbare metod följa gulrostens framfart på ett bättre sätt utan att göra avkall på försöksresultatet. Är det skillnaderna i tiondelar mellan leden vi söker eller helheten där vi kan följa gulrostsvampens utvecklingstakt? Med flera graderingstillfällen skulle vi på ett bättre sätt följa sorternas resistensskillnader samt växtskyddsmedlenas långtidseffekt på gulrosten.

Graderingsmetodiken av bladfläcksvampar inom fältförsöken ger idag en hög precision av en ögonblicksbild. Syftet med projektet var att undersöka enklare metoder för att kunna utföra ytterligare graderingar i försöken och följa svamparnas utvecklingstakt på ett bättre sätt.
Metoderna som undersökts har varit snabbare, speciellt andra året när rutinen för de nya metoderna infunnit sig. Effektiviseringen är än tydligare när det blir aktuellt att utföra en gradering enligt nuvarande metod på flera bladnivåer.
Behovet av flera graderingstillfällen är uppenbart, då ögonblicksbilden kan ge missvisande sortegenskaper eller bekämpningseffekter. Med en mer övergripande metod kan försöken graderas vid flera tillfällen och generera mer kunskap till en lägre kostnad. Vid sena angrepp av t ex brunrost är det mera lämpligt att tillämpa nuvarande metodik dvs. enbart gradera det översta bladets angreppsgrad för att fånga ledskillnaderna.

Våra spannmålsgrödor graderas i de sortförsök som utförs för att särskilja sorternas resistensegenskaper mot bladfläcksvampar och – i en förlängning – kunna behovsanpassa växtskyddsmedelsstrategierna efter sorten. Gulrostens återintåg i mitten av 2000-talet resulterade i kraftiga skördeförluster för de odlare som inte var observanta på tidiga angrepp i känsliga sorter.
När de nya raserna inom gulrostsläktet bröt resistensen hos en del sorter så var de väldigt aggressiva i jämförelse med de vanligt förekommande bladfläcksvamparna i höstvete, rågvete och vårvete. Med aggressiva innebär att raserna har en kort latensperiod, dvs. från infektion till färdigbildade sporer, på 12–15 dagar. Så växtskyddsstrategin har ändrats till svampbekämpningar varannan till var tredje vecka under sex till åtta veckor, beroende på när svampen infekterar grödan. Inte nog med att vi behöver utföra mer bekämpningar i dessa sorter – vi vet inte i vilken sort som nästa gulrostras kommer att bryta resistensen. Utmaningen för växtförädlarna är att hinna med i denna svamps generationstakt och bildande av nya raser som på en växtodlingssäsong helt kan bryta de resistensegenskaper som byggts upp för sorten under flera års förädlingsarbete.
För att vi ska kunna följa bladfläcksvamparnas utveckling i våra sortförsök och lära oss sorternas egenskaper räcker det inte med att gradera försöken vid endast en tidpunkt. Att utföra fler graderingar kräver dock en effektivare graderingsmetodik för att vara ekonomiskt motiverat. Metoden används redan idag av växtförädlare och andra länder för att få mer och snabbare information. Det borde vara de stora penseldragen mellan sorterna som är av störst intresse och de egenskaper som orsakar störst skördeförluster.
I projektet jämfördes enklare graderingsmetoder med nuvarande metod, som ger en hög precision i resultatet men enbart en bild av den rådande situationen på en eller flera bladnivåer. Resultatet visade på en relativt god samstämmighet mellan metoderna och att det när rutinen för den nya metoden var inarbetad även gick snabbare att gradera. Om det ska ske en förändring i graderingsmetodik ligger i betraktarens intresse av historiska jämförelser och tron på de nya resultaten. Det går att ta mindre steg i förändringsprocessen utan att resultaten blir drastiskt annorlunda och svårjämförbara. Sammanfattningsvis kommer försöken behöva graderas oftare än vad som görs idag men med en flexibilitet hos den som graderar och då behövs en enklare och effektivare graderingsmetodik.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev