Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Hur görs (o)jämställdheten i familjelantbruket?

Status: Avslutat
Projektnummer: H0946317
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 23 oktober 2014
Huvudsökande: Gun Lidestav
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: gun.lidestav@slu.se
Telefon: 090 - 786 83 91
Beviljade medel: 2 450 000 SEK

Projekt har bidragit till ny kunskap om lantbrukets genusordning och till att det nu finns en expert (doktor) med förmåga att implementera resultaten av sin forskning. Avhandlingen visar på den ojämlika tillgången på jordbruksmark som bridrar till ojämställdheten och har implikationer för uppstartandet och utvecklandet av kvinnors företagande. Vidare påvisas hur organisering av arbetet påverkar mäns och kvinnors kroppar och hälsa olika. Arbetsprocessen och fördelningen av resurser medför att män och kvinnor förstår familjelantbruket, dess arbete och relationer på olika sätt. Hur de upplever och relaterar till sitt arbete har stor betydelse för hur de ser på gården, dess risker och dess framtid. Kvinnors arbete är mer mångfaldigt, skiftande och flexibelt. Både dessa materiella och sociala förhållanden bidrar på olika sätt till att reproducera ojämställdheten inom det svenska lantbruket.

Tidigare forskning i Sverige och utomland har visat på de ojämställda förhållandena mellan män och kvinnor inom familjelantbruket, vilket bland annat tar sitt uttryck igenom en ojämn fördelning av resurser, hushållsarbete och gårdsarbete. Trots detta så finns det idag relativt lite svensk forskning gjord på området. Genom projektet ”Hur görs (o)jämställdheten i familjelantbruket” har kunskapen ökats avsevärt och en filosofie doktor, Elias Andersson, utexaminerats. Utgångspunkten för projektet är att arbete och ägande utgör basen för organiseringen av familjelantbruket och är därigenom i stor utsträckning sammankopplade i såväl vardagen som generationsväxlingen. I avhandlingen visas att män kontrollerar en stor del av jordbruksmarken, vilket bland annat medför att kvinnors jordbruksföretagande sker i mindre skala och med ett större fokus på djur och icke-traditionell lantbruksproduktion inom exv service och tjänster. Denna typ av produktion är mer arbetsintensiv och har generellt en lägre avkastning i relation till arbetsinsatsen. Detta innebär även att kvinnors gårdar i mindre utsträckning kan förse hushållet med inkomster och är i högre grad beroende av familjens arbetskraft. Detta får konsekvenser för utvecklandet av kvinnors företagande i from av tillgången till stöd, lån och mark. Detta är framförallt problematiskt i en kontext där överlåtelsen av en stor del av den totala jordbruksmarken sker inom familjen. Avhandlingen visar även att familjelantbrukets dominerande ställning inom jordbruket är bestående och att beroendet av familjens arbetskraft ökat i takt med marknadsintegreringen och sjunkande lönsamhet.
Familjelantbrukets organisering av arbetsprocessen och dess arbetsmiljö påverkar mäns och kvinnors kroppar och hälsa olika och har specifika konsekvenser för dessa, utifrån bland annat förväntningar, ansvar, arbetsdelning, redskap och miljöer. Arbetsprocessen och fördelningen av resurser har till följd att män och kvinnor förstår familjelantbruket, dess arbete och relationer på olika sätt. I många fall har männen en starkare koppling till platsen och gården och har på ett tidigare socialiserats in i lantbruket. Hur kvinnor och män upplever och relaterar till sitt arbete har stor betydelse för hur de ser på gården, dess risker och dess framtid. Familjelantbrukets otydliga gränsdragningar mellan arbete och fritid och mellan gården och hushållet medför att kvinnor utför den största delen av det obetalda hushålls- och omvårdnadsarbetet och att deras arbete är mer mångfaldigt, skiftande och flexibelt i förhållande till männens. Både dessa materiella och sociala förhållanden bidrar således på olika sätt till att reproducera ojämställdheten inom det svenska lantbruket.
Inkluderandet av ett genusperspektiv på familjelantbrukets arbetsprocess bidrar initialt till att förbättra situationen för det ökande antalet kvinnor och generera möjligheter för ett långt yrkesliv samt att säkerställa branschens framtida kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Fortsatt forskning som även inkluderar andra perspektiv och grupper, till exempel anställda och migrerad arbetskraft, behövs dock för att få en mer komplett förståelse av dess relationer och helhet. Avhandlingen visar även att det finns ett stort behov av att studera arbetsprocessens organisering och dess effekter som en del av lantbrukets och samhällets olika förhållanden, processer och utveckling.

 

Antal träffar i projektbanken: 1722

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev