Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Hur görs (o)jämställdheten i familjelantbruket?

Status: Avslutat
Projektnummer: H0946317
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 23 oktober 2014
Huvudsökande: Gun Lidestav
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: gun.lidestav@slu.se
Telefon: 090 - 786 83 91
Beviljade medel: 2 450 000 SEK

Projekt har bidragit till ny kunskap om lantbrukets genusordning och till att det nu finns en expert (doktor) med förmåga att implementera resultaten av sin forskning. Avhandlingen visar på den ojämlika tillgången på jordbruksmark som bridrar till ojämställdheten och har implikationer för uppstartandet och utvecklandet av kvinnors företagande. Vidare påvisas hur organisering av arbetet påverkar mäns och kvinnors kroppar och hälsa olika. Arbetsprocessen och fördelningen av resurser medför att män och kvinnor förstår familjelantbruket, dess arbete och relationer på olika sätt. Hur de upplever och relaterar till sitt arbete har stor betydelse för hur de ser på gården, dess risker och dess framtid. Kvinnors arbete är mer mångfaldigt, skiftande och flexibelt. Både dessa materiella och sociala förhållanden bidrar på olika sätt till att reproducera ojämställdheten inom det svenska lantbruket.

Tidigare forskning i Sverige och utomland har visat på de ojämställda förhållandena mellan män och kvinnor inom familjelantbruket, vilket bland annat tar sitt uttryck igenom en ojämn fördelning av resurser, hushållsarbete och gårdsarbete. Trots detta så finns det idag relativt lite svensk forskning gjord på området. Genom projektet ”Hur görs (o)jämställdheten i familjelantbruket” har kunskapen ökats avsevärt och en filosofie doktor, Elias Andersson, utexaminerats. Utgångspunkten för projektet är att arbete och ägande utgör basen för organiseringen av familjelantbruket och är därigenom i stor utsträckning sammankopplade i såväl vardagen som generationsväxlingen. I avhandlingen visas att män kontrollerar en stor del av jordbruksmarken, vilket bland annat medför att kvinnors jordbruksföretagande sker i mindre skala och med ett större fokus på djur och icke-traditionell lantbruksproduktion inom exv service och tjänster. Denna typ av produktion är mer arbetsintensiv och har generellt en lägre avkastning i relation till arbetsinsatsen. Detta innebär även att kvinnors gårdar i mindre utsträckning kan förse hushållet med inkomster och är i högre grad beroende av familjens arbetskraft. Detta får konsekvenser för utvecklandet av kvinnors företagande i from av tillgången till stöd, lån och mark. Detta är framförallt problematiskt i en kontext där överlåtelsen av en stor del av den totala jordbruksmarken sker inom familjen. Avhandlingen visar även att familjelantbrukets dominerande ställning inom jordbruket är bestående och att beroendet av familjens arbetskraft ökat i takt med marknadsintegreringen och sjunkande lönsamhet.
Familjelantbrukets organisering av arbetsprocessen och dess arbetsmiljö påverkar mäns och kvinnors kroppar och hälsa olika och har specifika konsekvenser för dessa, utifrån bland annat förväntningar, ansvar, arbetsdelning, redskap och miljöer. Arbetsprocessen och fördelningen av resurser har till följd att män och kvinnor förstår familjelantbruket, dess arbete och relationer på olika sätt. I många fall har männen en starkare koppling till platsen och gården och har på ett tidigare socialiserats in i lantbruket. Hur kvinnor och män upplever och relaterar till sitt arbete har stor betydelse för hur de ser på gården, dess risker och dess framtid. Familjelantbrukets otydliga gränsdragningar mellan arbete och fritid och mellan gården och hushållet medför att kvinnor utför den största delen av det obetalda hushålls- och omvårdnadsarbetet och att deras arbete är mer mångfaldigt, skiftande och flexibelt i förhållande till männens. Både dessa materiella och sociala förhållanden bidrar således på olika sätt till att reproducera ojämställdheten inom det svenska lantbruket.
Inkluderandet av ett genusperspektiv på familjelantbrukets arbetsprocess bidrar initialt till att förbättra situationen för det ökande antalet kvinnor och generera möjligheter för ett långt yrkesliv samt att säkerställa branschens framtida kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Fortsatt forskning som även inkluderar andra perspektiv och grupper, till exempel anställda och migrerad arbetskraft, behövs dock för att få en mer komplett förståelse av dess relationer och helhet. Avhandlingen visar även att det finns ett stort behov av att studera arbetsprocessens organisering och dess effekter som en del av lantbrukets och samhällets olika förhållanden, processer och utveckling.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev