Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Inre och yttre kvalitet hos lagrade morötter

Status: Avslutat
Projektnummer: H0756520
Kategori: Research program | Horticulture
Ansökningsår: 2007
Datum för slutrapport: 23 mars 2012
Huvudsökande: Marie Olsson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: Marie.Olsson@slu.se
Telefon: 040-41 53 51
Beviljade medel: 1 770 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Detta projekt har undersökt hur inre och yttre kvalitet påverkas av olika behandlingar och lagringsbetingelser efter skörd i morötter hämtade från två kommersiella morotsföretag under två år.
Det fanns ett starkt samband mellan halterna av vissa polyacetylener (skyddsämnen/bitterämne) och förekomst av svampsjukdomen Acrothecium-röta efter lagring. Bestämning av halter av vissa polyacetylener skulle kunna användas för att utveckla ett prognosverktyg, för att kunna förutsäga vilka morotspartier som bör säljas först innan rötan har utvecklats.
På vilket fält som morötterna hade odlats, och möjligen hanteringen i samband med skörd, var de mest betydelsefulla faktorerna som avgjorde förekomst av Acrothecium-röta, liksom bestämde halterna av skyddsämnen/smakämnen polyacetylener. Försök visade att även behandling och lagring har betydelse, men resultaten av behandlingarna varierade mellan de två undersökta åren. Smaken (bitterämne och sockerhalt) påverkades inte negativt av rötan.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Populärvetenskaplig redovisning av projekt H0756520
Samband mellan socker och bitterämnen i morot och förekomst av Acrothecium-röta under lagring
Marie Olsson, Karl-Erik Gustavsson, Lars Kjellenberg och Lars Mogren
Område Hortikultur, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Alnarp

Syfte med studien
Syftet med detta projekt var att undersöka hur olika behandlingar och lagringsbetingelser påverkar inre och yttre kvalitet hos morot, samt sambandet mellan förekomst av Acrothecium-röta, som visar sig som svarta fläckar hos morötter under lagring, och ämnen i morot som både kan påverka smak, och även fungera som skyddsämnen.

Resultat
Sjukdomsförekomst
Generellt kan man säga att behandling och lagring efter skörd hade betydelse för hur Acrothecium-röta och andra sjukdomar utvecklades under lagring, men från vilket fält som morötterna hade skördats verkade ha störst betydelse. Effekten av behandling/lagring på förekomst av Acrothecium-röta varierade beroende på från vilket fält som morötterna kom från. År 1 var, totalt för alla undersökta fält och behandlingar, 64% av sorten Nerac angripna av Acrothecium-röta och 95% av sorten Dordogne. År 2 var totalt för alla fyra undersökta fält och behandlingar 34% av sorten Nerac angripna.

Samband mellan smakämnen/skyddsämnen och sjukdomsförekomst
Polyacetylener är en grupp med ämnen som finns i morötter där vissa av ämnena anses kunna ge bitter smak, men samtidigt kunna fungera som skyddsämnen mot växtsjukdomar. Ett mycket starkt samband mellan mängd polyacetylener efter lagring och förekomst av Acrothecium-röta hos morötterna upptäcktes. Resultaten från alla undersökta fält visade att om totalhalten polyacetylener var hög i morötterna efter lagring, så var förekomsten av Acrothecium-röta låg. Detsamma gällde för två enskilda polyacetylen-ämnen; falcarindiol (bitterämne) och falcarindiolacetat efter lagring; och även för dessa ämnen gällde att om halterna var höga, så var förekomst av Acrothecium-röta låg.
Det fanns däremot inget samband mellan storlek på morötterna och halter av polyacetylener efter lagring i morötterna. Det fanns heller inget samband mellan mängd socker (fruktos, glukos eller sackaros) efter lagring och förekomst av Acrothecium-röta. Storleken på de skördade morötterna påverkade inte heller halterna av socker eller förekomst av Acrothecium-röta.

Hur påverkar behandlingar och lagringsbetingelser halter av bitterämne/skyddsämnen (polyacetylener) efter skörd?
Innehållet av polyacetylener i morötterna varierade mellan åren, så om värdena för båda årens försök beräknades tillsammans, så fanns inga skillnader mellan behandlingarna, vilket det fanns om varje år beräknades för sig. Om man jämför innehåll av falcarindiol (bitterämne) mellan de olika behandlingarna, så kunde dock inga konsekventa resultat för båda åren ses.
Det fanns skillnader mellan halter av polyacetylener beroende på från vilket fält morötterna hade skördats, och detta gällde för båda åren. Första året jämfördes hur halterna i morötterna förändrades från inlagring till lagringstidens slut. För sorten Nerac minskade halterna av totala mängden av polyacetylener under lagring, men för sorten Dordogne fanns inte denna minskning.

Hur påverkar behandlingar och lagringsbetingelser halter av olika sockerarter (kolhydrater) efter skörd?
Det fanns få skillnader i halter av de undersökta kolhydraterna mellan behandlingar år 1 om samtliga undersökta fält inräknades, och år 2 hittades inga skillnader i totalmängd. För fruktos, liksom för glukos, fanns det skillnader i halter mellan fälten, där morötter från det fältet med de högsta halterna hade 3 gånger högre än det med de lägsta halterna. För sackaros var skillnaderna mellan fälten inte lika uttalade.

Metod
I projektet undersöktes hur olika lagringsbetingelser påverkar förekomsten av Acrothecium-röta, och hur förekomst av denna växtsjukdom i sin tur har samband med ämnen som kan ha både skyddsfunktion mot växtsjukdomar, och samtidigt vissa av dessa ämnen påverka morotens smak; bitterämnen. Samband mellan Acrothecium-röta och sockerinnehåll efter lagringen undersöktes också.
Morötter odlade i två kommersiella odlingsföretag i södra Sverige användes i försöken, och odlingen följde kommersiell odlings- och skördepraxis. Båda åren hämtades morötter från två fält från var företag. År ett hämtades både sort Nerac och Dordogne (ett fält), men år två hämtades endast sorten Nerac, eftersom första årets resultat hade visat att fältvariationen var så stor, och att det därmed fanns ett behov att få större underlag för en sort.
Morötterna behandlades och lagrades in i Alnarp:
I. Obehandlade; jordiga direkt in från fält i lager med 2 °C.
II. Torkade; varsamt i varmluft i 32 °C i två timmar och sedan till lager med 2 °C.
III. Tvättade och därpå torkade med samma behandling som II ovan.
IV. Morötter lagrades in i fuktig sand. Samma kyllager användes som i övriga behandlingar.
Anledningen till att välja en skonsam torkning som en av behandlingarna var att vi ville undersöka om ytfuktigheten på morötterna vid inlagring spelade någon roll för hur Acrothecium-röta (eller även andra lagringssjukdomar) utvecklades. Torkning har även används till andra lagringsprodukter för att få produkten att bilda ett skyddande ytterskikt. Behandlingen tvättning och påföljande skonsam torkning valdes för att undersöka om det fanns sporer av växtsjukdomar som kunde avlägsnas innan lagring, och därmed minska angreppen under lagring. Behandlingen med lagring i sand prövades eftersom det är en metod som har förekommit för ekologiska produkter, och som skulle kunna bidra till en jämn och lagom fuktighet under lagringen.
Efter lagringen med de olika behandlingarna togs prover till sjukdomsbestämningar, bl.a. Acrothecium-röta, samt också till kemiska analyser av polyacetylener (skyddsämnen / bitterämne) och sockerarter.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Den generella slutsats som man kan dra av dessa undersökningar är att det som spelar störst roll för hur stora angreppen av Acrothecium-röta blir, är på vilket fält som morötterna har odlats, eller möjligen också hur de har hanterats efter skörd (mekaniska skador). Olika lagringsbetingelser verkar också spela viss roll, men har en underordnad betydelse. Detta medför att det är troligt att morötterna är smittade och åtminstone delvis angripna redan på fältet. Behandlingarna med tvättning av morötterna medförde inte någon väsentlig skillnad i förekomst av röta, dvs det var inte möjligt att avlägsna Acrothecium på detta sätt. Inte heller genom skonsam torkning av morötterna minskades angreppen i någon större utsträckning, även om behandlingarna i vissa fall medförde en minskning. Beträffande hur stor påverkan mekaniska skador vid skörd har för utvecklandet av Acrothecium-röta, så kunde det inte dras någon slutsats från den mindre jämförelse som gjordes mellan handskördade och maskinskördade morötter, utan här behövs fortsatta undersökningar.
Ämnesgruppen polyacetylener av falcarinol-typ i morötter har tidigare föreslagits ha en skyddande verkan mot växtsjukdomar, och resultaten från detta projekt bekräftade sambandet även med Acrothecium-röta. Däremot verkar inte smaken på morötterna försämras av angreppen, eftersom vi inte hittade högre halter av bitterämnen eller ändrad halt av socker. Sockerhalten, liksom halten av polyacetylener varierade dock mycket beroende på vilket fält morötterna var skördade på.
Ett intressant resultat som framkom i detta projekt var att ju högre halt av polyacetylener som morötterna hade, ju mindre angripna var de av Acrothecium-röta. Detta innebär att halten av polyacetylener vid skörd möjligen skulle kunna användas som prognosverktyg för hur stort angreppet kommer att bli under lagringen av morötterna, men här behövs ytterligare undersökningar och metodutveckling.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev