Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Internetbaserad kundtidning från de svenska ekonomiska föreningarna för frukt- och grönsaksodlare, till personal inom handeln och storhushåll plus övriga kunder

Status: Pågående
Projektnummer: V1056050
Kategori: Research program | Horticulture
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 10 juli 2013
Huvudsökande: LRF GRO Marknad frukt och grönt
Organisation: Gröna näringens riksorganisation (GRO)
E-postadress: di615@konsult.lrf.se
Telefon: 0771573573
Beviljade medel: 1 130 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
GRO Marknad Frukt och Grönt har under åren 2010-2012 gett ut en internetbaserad digital kundtidning, Gott och Nära. Målgrupperna har varit grossister, butikspersonal och handlare samt kostchefer inom kommunerna. Syftet har varit att ge en ökad kunskap om hur frukt och grönsaker är producerade, vilken miljö- och klimatpåverkan produktion och transporter har haft, samt under vilka säsonger olika produkter är bäst. Övriga målgrupper har varit andra intressenter i branschen som journalister, skolor och insatsvaruföretag.
Tidningen har getts ut med 10 nummer per år, under mars till december, och finns endast tillgänglig på Internet. Adressen är www.gottochnara.se. Tidningen ges fortfarande ut under samma adress, från och med 2013 i en ny digital form. Alla gamla nummer går att hitta även här. Tidningen har innehållit både lättsamma artiklar och tyngre information, av både längre och kortare karaktär.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Titel
Internetbaserad kundtidning från de svenska ekonomiska föreningarna för frukt- och grönsaksodlare, till personal inom handel och storhushåll plus övriga kunder.

Syfte
Syftet har varit att genom en digital kundtidning direkt från odlarnas ekonomiska föreningar, ge ökad kunskap om alla aspekter av våra produkter, till dem som köper in och säljer dem.

Resultat
Resultatet är dels de 30 nummer som har producerats och där varje tidning fortfarande går att besöka och varje text fortfarande är sökbar. Resultatet kan också mätas i hur många som läst Gott & Nära. Totalt har Gott & Nära haft 15 283 unika besökare på tre år, dessa besökare har besökt Gott & Nära 28 755 gånger under denna period. Antalet läsare har också ökat succesivt för varje år, oavsett om man mäter antalet besök totalt eller antalet unika besökare.

Metod
Gott & Nära är en digital tidning som endast finns på Internet. Den har getts ut med 10 nummer per år under mars till och med december under åren 2010-2012. Adressen är www.gottochnara.se. Tidningen har skickats ut till målgrupperna grossister, butikspersonal, handlare samt kostchefer inom kommunerna. Övriga intressenter inom branschen som journalister, skolor och insatsvaruföretag har också fått tidningen. Dessutom har den skickats ut till de medverkande föreningarnas medlemmar.
Tidningen har innehållit artiklar, både korta och längre, om följande:
Information om produkterna
Premiärer för olika primörer och information om olika produkters säsonger
Hur produktionen går till
Miljö- och klimatinformation kopplad till produkterna
Reportage från olika odlingsföretag, människorna bakom produkterna
Produktnyheter
Mat gjord på produkterna
Tips omkring hantering av frukt- och grönsaker i butik
Exponeringsförslag i butik

Slutsats
Eftersom Gott & Nära har uppfyllt projektägarnas önskemål kommer utgivningen av Gott & Nära fortsatta att ges ut under ytterligare tre år. Från och med 2013 kommer Gott & Nära med sex nummer per år i en ny digital form. Tidningen lever vidare och genom arbetet som gjorts de första åren har en gedigen kunskapsbank byggts upp och som kommer att byggas på ytterligare med information under de tre kommande åren.
Flera som arbetat i projektet har genom åren gjort många butiksbesök och då konstaterat att kunskapen i butik är ojämn och ibland låg. Det kan vara till nackdel för våra produkter och har därför genom Gott & Nära velat öka kunskapen. Kunskapen ska finnas hos den som servar kunden och frågan man kan ställa sig är naturligtvis hur man kan nå butikspersonalen ännu bättre?
Största utmaningen har varit att öka antalet läsare. Internetmognaden i butik var låg när projektet startade men att vara tidigt ute är oftast en fördel. Användningen av e-post och Internet i butik har blivit vanligare och den utvecklingen kommer sannolikt att fortsätta.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev