Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | H0833515 |
Kategori: | Research program | Crop production |
Ansökningsår: | 2008 |
Datum för slutrapport: | 20 februari 2012 |
Huvudsökande: | Maria Greger |
Organisation: | Högskolen i Hedmark |
E-postadress: | maria.greger@hihm.no |
Telefon: | +4762541620 |
Sammanfattning av slutrapport
Kadmium är toxiskt och kan bla ge lungkancer, njurskador och benskörhet. I Sverige kommer 43% av det kadmium (Cd) som dagligen intas från olika veteprodukter. Höga växttillgängliga Cd-halter och att vissa vetesorter ackumulerar mycket Cd i sina kärnor är orsaken. Vi har funnit att kisel kan sänka Cd-halten i kärna med upp till 50%. Syftet med studien var att ta reda på hur Si påverkar den tillgängliga Cd-halten i jorden, bakomliggande orsaken till att Si minskar Cd-halten i vetekorn, samt hur Si påverkar Cd i kärnan. Vi fann att Si binder upp kadmium hårdare i jorden när 160 mg Si per kg jord tillsattes. Kisel ökar också bindningskapaciteten för Cd i rötterna, speciellt till cellväggarna, och minskar därmed transporten av Cd till skott och frö. Minskningen beror även på att endodermis suberiniseras närmare rotspetsen och förhindrar transport av Cd in i xylemet. Kisel påverkar CEC i kärnan men Cd transporten dit minskas så mycket att effekten på Cd i kärnan är försumbar.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Kisel minskar kadmiumhalten i vetekärna
Syftet med studien
I Sverige kommer 43% av det Cd som vi får i oss dagligen från olika veteprodukter. Kadmium (Cd) är giftigt och är känt för att ge lungkancer, njurskador och kan leda till benskörhet. Anledningen till det höga kadmiumintaget från veteprodukter är att vete tar upp kadmium och att vissa jordar har mycket lättillgängligt Cd. Dessutom beror det på vilken vetesort som används eftersom olika sorter ackumulerar olika mycket Cd i sina kärnor. Dessvärre är det oftast vete med hög proteinhalt (som ger hög näringskvalitet) som har den högsta Cd nivån.
På grund av hälsorisken är det viktigt att sänka kadmiumhalten i vetekärna. Vi fann att om vi tillför kisel så kan vi sänka Cd-halten i kärnan med upp till 50%. Detta är glädjande nog speciellt påtagligt i de sorter som ackumulerar höga kadmiumhalter i kärnan och som har hög proteinhalt.
Syftet med detta projekt var att ta reda på hur Si påverkar den tillgängliga Cd-halten i jorden och därmed upptaget i vete, att ta reda på den bakomliggande orsaken till att Si minskar Cd-halten i vetekorn med upp till 50% samt hur Si påverkar Cd i kärnan.
Resultaten
När kisel sätts till jorden så minskar det tillgängliga kadmiumet, som blir mer och hårdare bundet vilket kan bero på att fler bindningsställen bildas. Det kan ta upp till 65 dagar innan effekten kan erhållas. Redan vid 160 mg Si/kg jord erhålls denna effekt. Studien innefattade lerjord, sandjord samt humusrik jord. När kadmium blir hårdare bundet i jorden så blir det svårare för växten att ta upp det genom att kadmiumhalten i jordens porvatten minskar. Vi kunde se att skottens kadmiumhalt minskade när kisel tillförts.
Det kadmium som tagits upp i rötterna får svårare att nå skottet när kisel tillförts. Anledningen till detta är dels att kadmium binds upp till högre grad i cellväggen, dels att mindre mängd kadmium når transportkärlen i växten, xylemet. Det senare beror på att suberiniserad vävnad bildas närmare rotspetsen. Suberinet, som anläggs i cellväggarna är en effektiv barriär mot transport av kadmium i vävnaden.
I kärnan ökar kisel antalet bindningsställen för Cd vilket inte beror på påverkad proteinsammansättning. Logiskt borde detta öka halten Cd i kärnan, men eftersom antalet bindningsställen ökar i större grad i roten minskar Cd-transporten till kärnan vilket resulterar i en lägre halt Cd i kärnan.
Slutsats och råd till näringen samt behov av vidare studier
Målsättning har varit att ta reda på den informationen som behövs för att kunna använda kisel på ett optimalt sätt till att minska kadmiumhalten i vetekorn i en veteodling.
Eftersom kisel stimulerar biomassaproduktionen skulle en kiseltillförsel kunna leda till en stor minskning av Cd i vetekärna samtidigt som avkastningen skulle öka. Ett annat argument för gödsling med kisel är att det ökar resistansen mot patogener och att grödan äts i mindre grad av herbivorer. Dessutom blir växten mer tolerant mot abiotiska faktorer som tex torka, salt och tungmetaller. Men även transport av andra tungmetaller som zink och koppar minskar. Det är därför behov av vidare studier för att utröna hur kisel påverkar upptag av andra mineralnäringsämnen. På så sätt kan kiselgödsel användas så att kadmiumhalten men inte mineralnäringsämnen minskar i kärnan.
Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …
Läs merProjektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …
Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …
Läs merProjektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …
Läs merProjektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019
All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …
Läs merProjektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …
Läs mer