Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Karakterisering av Fusarium-resistent havre

Status: Avslutat
Projektnummer: H1133073
Kategori: Research program | Crop production
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 1 juli 2015
Huvudsökande: Olof Olsson
Organisation: Crop Tailor AB
E-postadress: olof.olsson@tbiokem.lth.se
Telefon: 031 7863462
Beviljade medel: 2 200 000 SEK

Målsättning var att ta fram havrelinjer med en ökad tolerans mot Fusarium jämfört med aktuella marknadssorter. De 10 allra bästa linjerna skulle väljas ut för mer detaljerade studier. Slutligen skulle molekylära markörer för en effektiv förädling av ökad tolerans mot Fusarium tas fram. Sådana kan användas som markörer vid korsning av Fusariumresistens till olika marknadssorter. Målsättningen var ambitiös och projektansökan var därför för tre år men tyvärr erhölls endast medel för två år. Trots detta kunde ett flertal av målsättningarna uppnås, framför allt de som innefattade laboratoriedelen. Korsningsförsök, större fältförsök och markörarbetet påbörjades också men hann inte slutföras. Däremot analyserades hela mutatonspopulationen och efter tester i laboratoriet och i fält under två års tid identifierades 9 mycket lovande linjer. Via en helt ny infektionsmodell och en jämförande proteomikstude kunde också flera unika proteiner identifieras och kopplas till Fusariumresistens.

Under senare år har en medvetenhet av att motverka sjukdomar genom att äta rätt mat ökat i stora delar av världen. Havre innehåller flera ämnen som har hälsobefrämjande egenskaper. Det vetenskapliga underlaget för detta är starkt och havre har flera s.k hälsopåståenden både i USA och inom EU. Havre-ß-glukaner är kolesterolsänkande, bidrar till ett lägre glycemiskt index, är positiva för matsmältningen, stimulerar tarmfloran, stimulerar immunförsvaret och motverkar koloncancer. Även odlingsmässigt har havre många fördelar eftersom det är en frisk gröda med få sjukdomar. Den är en viktig rotationsgröda som bidrar både till ett sundare jordbruk och högre skördar i den efterföljande grödan. Vi borde således odla mer havre av både hälso- och miljöskäl.
Tyvärr har havre, liksom annan stråsäd, under senare år uppvisat förhöjda halter av vissa svampgifter, s.k mykotoxiner. Mest aktuell under senare år är Fusarium, som attackerar grödan under blomningen, växer och frodas och producerar diverse giftiga ämnen som ackumuleras på kärnorna.
Både livsmedels- och foderproducenter eftersöker nu en toxinfri råvara och marknaden för en “lågmykotoxinhavre” är stor. De nuvarande strategierna för att få ner mykotoxinhalterna är att genom rådgivning få odlarna att följa vissa rutiner så att skadan minimeras. Negativa parametrar som t.ex. regn under själva blomningen är svåra att påverka men att undvika skörderester på markytan och en ensidig stråsädesodling är åtgärder som ger en viss effekt. Det är också en stor fördel att använda friskt utsäde.
Trots aktiva motåtgärder varierar mykotoxinhalterna emellertid mycket från år till år och från lokal till lokal. Det finns därför okända parametrar som påverkar både hur svampen utvecklas och hur själva mykotoxinbiosyntesen regleras. För att komma till rätta med problemet krävs därför mer långsiktiga åtgärder. Resistensförädling har länge varit framgångsrikt i kampen mot patogener som virus, bakterier, svamp, nematoder och insekter i många olika grödor. De borde således vara möjligt att få fram Fusarium-resistenta sorter. I vete och korn finns det vissa sortskillnader när det gäller Fusariumtolerans, men i havre finns det inte några riktigt bra resistenta linjer att utgå ifrån i en resistensförädling.
I detta projekt var huvudmålsättningen därför att ta fram nya genkällor för Fusariumresistens i havre. Nyckeln är en helt ny havrepopulation med en mycket hög genetisk variation som vi tagit fram. Denna havre härstammar från ett mutationsprogram där vi introducerat ett stort antal slumpmässiga mutationer av samma typ som normalt sker vid varje celldelning i enskilda havrekärnor. Genom att odla upp och etablera linjer från ca 3000 sådana kärnor har vi skapat en mutationspopulation med sammanlagt ca 3 miljarder olika mutationer, dvs variationen är mycket stor. Havren som härstammar från denna population definieras inte som genetiskt modifierad (GM), då genteknik inte använts i genmodifieringssteget och då mutationerna betraktas som naturliga.
Mutationspopulationen har en så stor variation att individuella linjer med i stort sätt vilken egenskap om helst finns representerad där. Genom att systematiskt söka igenom populationen med avancerade biokemiska- och molekylärbiologiska metoder kan vi identifiera havre med just den egenskap vi söker. Vi har redan identifierat ett flertal linjer med höga betaglukan-, protein- och fetthalter. I detta projekt utarbetade vi en speciell infektionsmodell för att identifiera Fusariumresistens, testade 2300 linjer i populationen och identifierade ca 100 som var mycket mer resistenta än marknadssorterna som vi utgick från. Ett stort antal tester har sedan utförts på dessa linjer, både på laboratoriet och i fält och ett tio-tal mycket lovande linjer har identifierats. Nästa steg är nu att ta fram s.k. markörer för att underlätta en korsning av speciellt lyckade mutationer i dessa linjer till de bästa marknadssorterna, för att på så vis göra dessa resistenta mot Fusariumangrepp.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev