Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Karakterisering av Fusarium-resistent havre

Status: Avslutat
Projektnummer: H1133073
Kategori: Research program | Crop production
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 1 juli 2015
Huvudsökande: Olof Olsson
Organisation: Crop Tailor AB
E-postadress: olof.olsson@tbiokem.lth.se
Telefon: 031 7863462
Beviljade medel: 2 200 000 SEK

Målsättning var att ta fram havrelinjer med en ökad tolerans mot Fusarium jämfört med aktuella marknadssorter. De 10 allra bästa linjerna skulle väljas ut för mer detaljerade studier. Slutligen skulle molekylära markörer för en effektiv förädling av ökad tolerans mot Fusarium tas fram. Sådana kan användas som markörer vid korsning av Fusariumresistens till olika marknadssorter. Målsättningen var ambitiös och projektansökan var därför för tre år men tyvärr erhölls endast medel för två år. Trots detta kunde ett flertal av målsättningarna uppnås, framför allt de som innefattade laboratoriedelen. Korsningsförsök, större fältförsök och markörarbetet påbörjades också men hann inte slutföras. Däremot analyserades hela mutatonspopulationen och efter tester i laboratoriet och i fält under två års tid identifierades 9 mycket lovande linjer. Via en helt ny infektionsmodell och en jämförande proteomikstude kunde också flera unika proteiner identifieras och kopplas till Fusariumresistens.

Under senare år har en medvetenhet av att motverka sjukdomar genom att äta rätt mat ökat i stora delar av världen. Havre innehåller flera ämnen som har hälsobefrämjande egenskaper. Det vetenskapliga underlaget för detta är starkt och havre har flera s.k hälsopåståenden både i USA och inom EU. Havre-ß-glukaner är kolesterolsänkande, bidrar till ett lägre glycemiskt index, är positiva för matsmältningen, stimulerar tarmfloran, stimulerar immunförsvaret och motverkar koloncancer. Även odlingsmässigt har havre många fördelar eftersom det är en frisk gröda med få sjukdomar. Den är en viktig rotationsgröda som bidrar både till ett sundare jordbruk och högre skördar i den efterföljande grödan. Vi borde således odla mer havre av både hälso- och miljöskäl.
Tyvärr har havre, liksom annan stråsäd, under senare år uppvisat förhöjda halter av vissa svampgifter, s.k mykotoxiner. Mest aktuell under senare år är Fusarium, som attackerar grödan under blomningen, växer och frodas och producerar diverse giftiga ämnen som ackumuleras på kärnorna.
Både livsmedels- och foderproducenter eftersöker nu en toxinfri råvara och marknaden för en “lågmykotoxinhavre” är stor. De nuvarande strategierna för att få ner mykotoxinhalterna är att genom rådgivning få odlarna att följa vissa rutiner så att skadan minimeras. Negativa parametrar som t.ex. regn under själva blomningen är svåra att påverka men att undvika skörderester på markytan och en ensidig stråsädesodling är åtgärder som ger en viss effekt. Det är också en stor fördel att använda friskt utsäde.
Trots aktiva motåtgärder varierar mykotoxinhalterna emellertid mycket från år till år och från lokal till lokal. Det finns därför okända parametrar som påverkar både hur svampen utvecklas och hur själva mykotoxinbiosyntesen regleras. För att komma till rätta med problemet krävs därför mer långsiktiga åtgärder. Resistensförädling har länge varit framgångsrikt i kampen mot patogener som virus, bakterier, svamp, nematoder och insekter i många olika grödor. De borde således vara möjligt att få fram Fusarium-resistenta sorter. I vete och korn finns det vissa sortskillnader när det gäller Fusariumtolerans, men i havre finns det inte några riktigt bra resistenta linjer att utgå ifrån i en resistensförädling.
I detta projekt var huvudmålsättningen därför att ta fram nya genkällor för Fusariumresistens i havre. Nyckeln är en helt ny havrepopulation med en mycket hög genetisk variation som vi tagit fram. Denna havre härstammar från ett mutationsprogram där vi introducerat ett stort antal slumpmässiga mutationer av samma typ som normalt sker vid varje celldelning i enskilda havrekärnor. Genom att odla upp och etablera linjer från ca 3000 sådana kärnor har vi skapat en mutationspopulation med sammanlagt ca 3 miljarder olika mutationer, dvs variationen är mycket stor. Havren som härstammar från denna population definieras inte som genetiskt modifierad (GM), då genteknik inte använts i genmodifieringssteget och då mutationerna betraktas som naturliga.
Mutationspopulationen har en så stor variation att individuella linjer med i stort sätt vilken egenskap om helst finns representerad där. Genom att systematiskt söka igenom populationen med avancerade biokemiska- och molekylärbiologiska metoder kan vi identifiera havre med just den egenskap vi söker. Vi har redan identifierat ett flertal linjer med höga betaglukan-, protein- och fetthalter. I detta projekt utarbetade vi en speciell infektionsmodell för att identifiera Fusariumresistens, testade 2300 linjer i populationen och identifierade ca 100 som var mycket mer resistenta än marknadssorterna som vi utgick från. Ett stort antal tester har sedan utförts på dessa linjer, både på laboratoriet och i fält och ett tio-tal mycket lovande linjer har identifierats. Nästa steg är nu att ta fram s.k. markörer för att underlätta en korsning av speciellt lyckade mutationer i dessa linjer till de bästa marknadssorterna, för att på så vis göra dessa resistenta mot Fusariumangrepp.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Förbättrad diagnostik av maskinfektioner och riktad avmaskning av värphöns
Johan Höglund

Projektnummer: O-19-20-288 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Poultry

Worm infections in free-range layers are increasingly causing health problem in the poultry industry. Despite this, there are knowledge gaps about how worms are detected in living laying hens and on methods for how they can be controlled in modern free-range housing systems. The objectives of the …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev