Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Kartläggning av tarmhälsa hos ekologisk kyckling och effekt av vaccination mot koccidios

Status: Avslutat
Projektnummer: H1343216
Kategori: Research program | Poultry
Ansökningsår: 2013
Datum för slutrapport: 18 februari 2016
Huvudsökande: Desiree Jansson
Organisation: Statens Veterinärmedicinska Anstalt
E-postadress: desiree.jansson@sva.se
Telefon: ?
Medsökande: Magne Kaldhusdal
Beviljade medel: 847 000 SEK

Coccidiosis is often considered as one of the major constrainst against increased Swedish organic chicken farming because preventive use of in feed coccidiostats is prohibited in organic production. Coccidia are single-celled intestinal parasites and their reproduction in the intestinal mucosa is associated with lesions, which often leads to secondary clostridial overgrowth and necrotic enteritis. Both these diseases are associated with impaired animal welfare and economic losses, but in reality it is difficult to avoid coccidial lesions in young chickens which are housed on litter. In this proposed project we would like to investigate the intestinal health and the effect of vaccination against coccidia in organic chickens because there is lack of knowledge on these aspects in Sweden and elsewhere. The results will improve practical advice to organic farmers and will help to acheive robust and sustainable production with low environmental impact and a high level of animal welfare.

Koccidios anges ofta som ett viktigt hinder för ökad inhemsk ekologisk kycklinguppfödning eftersom förebyggande tillsats av koccidiostatika i fodret är otillåtet i denna driftsform. Koccidier är encelliga tarmparasiter vars förökning i tarmslemhinnan leder till tarmskador, vilket banar väg för överväxt med klostridiebakterier och sjukdomen nekrotiserande enterit. Båda sjukdomarna leder till nedsatt djurvälfärd och ekonomiska förluster, men i praktiken är det svårt att undvika koccidieangrepp bland unga kycklingar som hålls på ströbädd. I detta föreslagna projekt vill vi undersöka tarmhälsan och utvärdera effekten av vaccination mot koccidier i ekologiska kycklingflockar eftersom kunskapen om koccidios och nekrotiserande enterit är bristfällig i denna driftsform såväl i Sverige som internationellt. Resultaten kommer att förbättra rådgivningen till ekologiska producenter och leda till bättre förutsättningar för en robust och hållbar produktion med låg miljöpåverkan och god djuromsorg.

Ekologisk produktion är en av de snabbast växande sektorerna inom animalieproduktionen. Erfarenheter från ekologiska kycklingbesättningar i flera länder visar att tarmsjukdomarna koccidios (orsakas av parasiter i släktet Eimeria) och nekrotiserande enterit (NE, orsakas av bakterien Clostridium perfringens, CP) kan vara viktiga. I projektet kartlades tarmhälsan hos ekologisk kyckling med fokus på koccidios och NE i två svenska besättningar. Resultaten visade att subklinisk koccidios var vanligt förekommande. Dödsfall i koccidios sågs på båda gårdarna, men var inte en dominerade diagnos. NE diagnostiserades hos enstaka fåglar med koccidios, trots att antalet CP i tarmen var mycket högt på en gård och att virulensgenen netB fanns hos CP på båda gårdarna. Dödsfall i koccidios förebyggdes effektivt genom vaccination. En viktig slutsats var att det kan finnas stora skillnader avseende till exempel kycklingarnas tillväxt och antal klostridier i tarmen mellan ekologiska flockar.

I Europa och Nordamerika ökar ekologisk kycklinguppfödning snabbt. Ekologiska gårdar följer speciella regler som ska gynna djurens välfärd och hälsa, miljö, lokala kretslopp och ge mat av hög kvalitet. En av dessa regler förbjuder användning av koccidiostatika till ekologiska kycklingar. Koccidiostatika ges i fodret för att skydda kycklingar mot tarmsjukdomar. Under de senaste åren har forskare från flera länder visat att ekologiska kycklingar kan ha problem med tarmsjukdomarna koccidios och nekrotiserande enterit (NE). Koccidios orsakas av encelliga tarmparasiter i släktet Eimeria som sprids med kycklingarnas träck och de finns som regel ständigt i kycklingarnas närmiljö. När parasiterna förökar sig i kycklingarnas tarm skadas lätt tarmslemhinnan och kycklingarna får diarré. Andra symtom kan vara avmagring, långsam tillväxt, dåligt näringsupptag och ibland många dödsfall. Nekrotiserande enterit ses när bakterien Clostridium perfringens (CP) snabbt förökar sig i tarmen. Detta kan hända när kycklingarnas tarm skadas av till exempel koccidier eller när kycklingarna får fiskmjöl i fodret. Bakterierna som kan orsaka sjukdomen NE bär på en speciell gen (netB) som gör att de kan bilda ett gift (toxin) som dödar tarmcellerna. NE kan ge liknande symtom som koccidios och sjukdomarna ses ofta tillsammans.
I projektet undersökte vi om ekologiska kycklingar i Sverige hade skador i tarmen som var orsakade av koccidier och CP. Vi ville också undersöka om vaccination mot koccidier skyddade kycklingarna mot koccidios. Vi undersökte kycklingar i vardera två flockar på två olika svenska ekologiska gårdar. Vi kunde se att en mild form av koccidios fanns hos många av kycklingarna på båda gårdarna. En del kycklingar på båda gårdarna dog av koccidios vid mellan fem och åtta veckors ålder, men det fanns även andra orsaker till dödsfall. Enstaka kycklingar med koccidios hade även NE. För att bedöma risken för sjukdomen NE räknade vi antalet CP-bakterier i blindtarmen hos kycklingarna. Det visade sig att antalet bakterier var lågt på den ena gården oavsett ålder, men mycket högt på den andra gården. Ett högt antal CP-bakterier i tarmen talar för att tarmfloran, det vill säga balansen mellan olika bakterier i tarmen, var störd. Det betyder att risken för att kycklingarna skulle drabbas av NE var ökad på den ena gården. Ett intressant resultat var att genen netB fanns hos kycklingar på båda gårdarna men den var betydligt vanligare hos kycklingarna som hade lågt antal CP. Detta resultat var oväntat. En kycklingflock på varje gård vaccinerades mot koccidier när de kom till gården. Vaccinet är levande men försvagat och ges till kycklingarna genom att man sprayar det på fodret. Vi kunde visa att de vaccinerade kycklingarna blev motståndskraftiga mot koccidier. Inga av de vaccinerade kycklingarna dog av koccidios. Vaccination gjorde däremot inte att kycklingarna växte snabbare eller att kycklingar i samma flock blev lika stora. Detta berodde förmodligen på att det samtidigt fanns sjukdomsframkallande koccidier i djurens miljö som kunde skada tarmen innan djuren blev motståndskraftiga. Det fanns även andra smittämnen och/eller sjukdomar som kan ha påverkat djuren. Ett intressant resultat var att vaccination mot koccidier verkade ge lägre antal CP-bakterier i kycklingarnas tarm, åtminstone på den ena gården. Resultaten från projektet visar att ekologiska kycklingar i Sverige kan ha problem med tarmsjukdomar och att djuren skyddas mot dödsfall i koccidios genom vaccination. En annan viktig slutsats var att det kan finnas stora skillnader mellan ekologiska gårdar trots att kycklingarna föds upp enligt samma regler. Till exempel växte kycklingarna mycket snabbare på den ena gården. Risken för att utveckla tarmsjukdomar kan också vara olika stor mellan gårdar. Forskning och rådgivning om uppfödningssätt, djurmiljö, utfodring, djurhälsa och vaccination skulle sannolikt leda till ytterligare förbättringar i ekologisk kycklingproduktion.

 

Antal träffar i projektbanken: 1715

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Ny teknik och regional strategi för recirkulering av växtnäring i stallgödsel
Helena Aronsson

Projektnummer: O-20-23-457 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass
Milk

A main challenge for regions with intensive livestock production is phosphorus (P) surplus on farms, resulting in low P use efficiency and losses to waters. The project will provide solutions to increase P recycling from animal manure. This will decrease our dependency on imported P fertilizers, …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev