Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Korrekt dosering av flytande diskmedel för gårdsdisk – en förutsättning för fullgod disk och mjölkkvalit

Status: Avslutat
Projektnummer: V1330041
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2013
Datum för slutrapport: 4 december 2014
Huvudsökande: Martin Sundberg
Organisation: JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
E-postadress: martin.sundberg@jti.se
Telefon: 010-516 69 24
Medsökande: Mats Gyllenswärd
Beviljade medel: 100 000 SEK

Average bacterial counts in Swedish dairy milk continue to show an increasing trend. Bacterial problems are often linked to the cleaning process. This project focuses on the dosage of detergent, which is a small but important part in the complex cleaning process. The hypothesis is that certain types of detergents have viscosity properties that decreases viscosity already just below room temperature, which can result in under-dosing detergent and thereby risk the cleaning process and quality of milk.

The project aims to establish basic viscosity data for the most common types of detergent used on dairy farms, and quantify what this implies for actual dosage. Five detergents with fundamentally different chemical composition will be selected and tested for viscosity and dose variation in the temperature range 5 to 25 °C. The study will highlight risks of under-dosing and by that potential reduced milk quality, and also any needs for adaptation of detergent chemistry and dosage technology.

Det genomsnittliga bakterietalet i svensk leverantörsmjölk visar fortsatt en ökande trend. Bakterieproblem kan ofta förklaras med brister i disken. Detta projekt fokuserar på doseringen av diskmedel, som är en liten men ändå mycket viktig del i komplexet diskning. Hypotesen är att vissa typer av diskmedel har viskositetsegenskaper som gör att de blir trögflytande redan strax under rumstemperatur, vilket kan ge underdosering och därmed äventyra diskningen och mjölkens kvalitet.

Syftet med projektet är att ta fram grundläggande viskositetsdata för de vanligaste typerna av diskmedel för gårdsdisk, samt kvantifiera vad detta innebär för doserad mängd. Fem diskmedel med principiellt olika kemisk uppbyggnad väljs ut och undersöks med avseende på viskositet och dosvariation i temperaturintervallet 5 till 25 °C. Studien kommer att belysa eventuella risker för underdosering och därmed försämrad mjölkkvalitet, samt eventuella behov när det gäller anpassning av kemi och/eller doseringsteknik.

I projektet undersöktes hur viskositeten hos flytande diskmedels förändras med temperaturen och hur detta i sin tur påverkar pumpbarhet och dosering. Fem grundtyper av kommersiella diskmedel för mjölkanläggningar ingick i studien. Viskositeten för de undersökta diskmedlen ökade genomgående vid lägre temperatur, där vissa diskmedel påverkades mer än andra. Viskositetsförändringen var dock i samtliga fall alltför liten för att ha någon praktisk betydelse för dosering och därmed diskresultatet.

Syfte med studien
En väl fungerande disk är en förutsättning för att mjölkproducenter ska kunna leverera mjölk av god bakteriologisk kvalitet. Att diskmedel doseras korrekt är en liten men viktig del i komplexet diskning och har stor betydelse för anläggningens renhet efter disk.

Av miljöhänsyn går utvecklingen på mjölkgårdarna alltmer mot användning av klorfria diskmedel. Tillverkarna kompenserar ofta frånvaron av klor genom att höja koncentrationen av alkali, vanligen natriumhydroxid. För diskmedel som har hög alkalikoncentration finns dock en potentiell risk som förts fram av bland annat rådgivare och servicetekniker, nämligen att de kan börja bli trögflytande redan strax under normal rumstemperatur. När diskmedlet blir trögare (högre viskositet) förändras dess flytegenskaper vid t.ex. pumpning, och om diskmedlet är placerat svalt vid användning finns en risk att pumpen underdoserar.

Syftet med detta projekt var att ta fram grundläggande viskositetsdata för de vanligaste typerna av diskmedel, samt att undersöka hur doseringen påverkas av dessa viskositetsvariationer.

Metodik
Studien genomfördes i två steg. I det första steget bestämdes viskositeten för fem utvalda kommersiella diskmedel vid olika temperaturer, från 5 °C till 25 °C i steg om 5 °C. De provade diskmedlen representerade olika grundtyper med avseende på aktiva substanser (se nedan). I steg två undersöktes vad de viskositetsegenskaper som påvisats i steg 1 innebar vid praktisk användning i gårdsdisk. Detta gjordes genom att registrera doseringen med en slangpump för samma diskmedel och vid samma temperaturer som i steg1.

De fem grundtyper av diskmedel som ingick i studien var:
1. Klorbaserat alkaliskt (kontroll)
2. Klorfritt alkaliskt (natriumhydroxid)
3. Klorfritt alkaliskt (natrium- och kaliumhydroxid)
4. Syradiskmedel med fosfor- och svavelsyra
5. Syradiskmedel med citron- och svavelsyra

Resultat
Mätningarna visade att viskositeten för alla undersökta diskmedel ändrades med temperaturen, där de två klorfria alkaliska medlen uppvisade störst förändring. Försöken med pumpning visade dock att detta inte för något av diskmedlen påverkade doseringen. Diskmedlens temperaturberoende viskositetsförändringar var helt enkelt alltför små för att ha någon betydelse i den praktiska tillämpningen för gårdsdisk.

Slutsatser och råd
Denna studie visade att temperaturens inverkan på viskositet och pumpbarhet inte är så stor att det har någon praktisk betydelse för doseringen av diskmedlen. Det finns dock i detta sammanhang flera andra punkter som är viktiga för att inte äventyra diskresultat och mjölkens kvalitet. Således bör diskmedelspumpen regelbundet kontrolleras så att den ger avsedd dos, och vid behov kalibreras. Detsamma gäller om några förändringar i installationen görs, eftersom sughöjd, slanglängd m.m. påverkar doseringen. Vidare bör man kontrollera att dunkarna med diskmedel inte har bottensats och att sugslangen är ren. Slangen i diskmedelspumpen bör kontrolleras flera gånger per år och bytas minst en gång årligen.

Detta projekt har finansierats av Svensk Mjölk och genom bidrag från Stiftelsen Lantbruksforsknings mjölkprogram.

 

Antal träffar i projektbanken: 1745

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Genomisk kartläggning som redskap för hållbart avelsarbete i inhemska nordiska hästraser
Susanne Eriksson, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-21-47-653 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The aim of the project is to characterize genomic diversity and inbreeding, within and between Nordic native horse breeds, with special focus on the Norwegian and Swedish breeds. For this we will use whole genome sequencing of individual and pooled DNA samples. Genomic characterization is an …

Läs mer

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Verktyg för beslutsfattande och behandlingsoptimering för ammoniak-hygieniserings teknik - säker och uthållig återföring av resurser från decentraliserade sanitetssystem
Annika Nordin, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: JTI-21-83-613 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

For a sustainable food production, the plant nutrients in the food we consume need to be redirected back to agricultural land. Ammonia sanitization is rather new but simple and scalable technology to sanitize waste fractions and have been implemented for decentralized reuse of source separated …

Läs mer

LÅGT SMITTRYCK -EN FÖRUTSÄTTNING FÖR FRISKA GRISAR OCH LÅG ANTIBIOTIKAFÖRBRUKNING
Magdalena Jacobson

Projektnummer: O-21-20-626 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Meat

In modern large-scale pig production, first-rate hygienic conditions are necessary to avoid outbreaks of diseases and promote and maintain a good biosecurity, However, evaluation of pen hygiene is highly subjective. The project aims to adapt and evaluate a new method for the standardised measure of …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Kylning av golv till slaktgrisar - förbättrad djurvälfärd, hälsa, produktion och stallmiljö
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: JTI-20-82-482 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Heat stress is expected to be of major concern in Swedish animal production systems in the future. The air temperatures in parts of Sweden are expected to correspond to today's temperatures in southern Europe, where livestock experience heat stress today. Excessive thermal load affects the welfare …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev