Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Kryptosporidier i dikobesättningar - utgör de en smittkälla för människor?

Status: Avslutat
Projektnummer: H1150199
Kategori: Research program | Meat
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 31 mars 2014
Huvudsökande: Camilla Björkman
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: camilla.bjorkman@slu.se
Telefon: 018-671778
Beviljade medel: 762 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Kryptosporidier (Cryptosporidium) är en grupp är encelliga parasiter med global spridning som orsakar diarré hos bland annat nötkreatur och människa. De utsöndras i avföringen och kan ge upphov till vattenburen smitta. En del arter är zoonotiska och kan spridas från djur till människa. Målet med studien var att klarlägga hur vanlig kryptosporidier är i svenska dikobesättningar samt vilka arter och subtyper av parasiterna som förekommer. Träckprover från 332 kalvar från trettio dikobesättningar analyserades. Kryptosporidier påvisades i 29 besättningar och hos 37 % av de provtagna kalvarna. Resultaten visar att kryptosporidieinfektion är vanligt och att C. bovis är den dominerande arten. Cirka 8 % av kalvarna utsöndrade zoonotiska C. parvum vilket i stort överensstämmer med situationen i våra mjölkbesättningar. De uppmätta oocystnivåerna var dock lägre. Resultaten visar att dikobesättningar på bete sannolikt har en begränsad betydelse som orsak till vattenburen kryptosporidiesmitta.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Bakgrund
Kryptosporidier (Cryptosporidium spp) är encelliga parasiter som infekterar tarmslemhinnan och kan orsaka tarmlidanden och diarré, så kallad kryptosporidios, hos bland annat nötkreatur och människa. Parasiternas livscykel omfattar olika utvecklingsstadier i tarmcellerna hos infekterade individer. Så småningom utsöndras de med avföringen som mikroskopiska så kallade oocystor, som är det smittsamma stadiet av parasiten. En del arter, framför allt C. parvum, är zoonotiska och kan således infektera både människor och djur. Det finns andra arter som enbart infekterar nötkreatur och sådana som enbart infekterar människor.
Nyligen har man visat att det man tidigare trott vara C. parvum hos nötkreatur egentligen är tre olika arter, nämligen C. parvum, C. bovis och C. ryanae. Det är framför allt C. parvum som orsakar sjukdom hos kalvarna, medan de övriga arterna ger subkliniska infektioner. C. parvum är den enda arten som kan överföras till människa.
Kryptosporidier är mycket vanliga i svenska mjölkbesättningar, och där dominerar de nötkreaturs-specifika arterna. Parasiter har påträffats i 95 % av besättningarna och hos 45-60 % av kalvarna. De finns i alla åldersgrupper (kalvar, ungdjur och kor), men C. parvum har bara påvisats hos kalvar upp till nio veckors ålder. Även hos dessa unga kalvar var dock C. bovis den vanligaste arten, till skillnad från vad man funnit i internationella studier. Det finns ingen information om hur vanlig smittan är i svenska dikobesättningar
Kryptosporidier är också en viktig orsak till vattenburen, och ibland livsmedelsburen, sjukdom hos människor runt om i världen. Frågan om i vilken utsträckning betande nötkreatur utgör en risk för vattenburen smitta till människor är högaktuell. Det har föreslagits att man ska införa restriktioner för betesdjur på strandnära beten och inom vattenvårdsområden på vissa platser. För att besvara frågan om djurens betydelse som smittkälla måste en riskanalys baserad på infektionsläget hos nötkreaturen som hålls på betesmark genomföras. För att detta ska kunna göras krävs kunskap om infektionsläget i våra nötbesättningar. Idag vet vi hur det ser ut i de svenska mjölkbesättningar men saknar information om dikobesättningarna och detta avsåg vi att avhjälpa med denna studie.

Syfte med studien
Syftet med studien var att ta reda på hur vanligt det är att kalvar i svenska dikobesättningar är infekterade med kryptosporidier och vilka arter och subtyper av parasiterna som förekommer. Resultaten ger ett underlag för att bedöma i vilken utsträckning betande nötkreatur utgör en risk för vattenburen smitta till människor.

Metod
I studien ingick kalvar från trettio dikobesättningar från sydvästra och östra Sverige med 10-99 kor. Varje besättning besöktes en gång. Då togs träckprov från alla kalvar som var yngre än 3 månader och det gjordes en översiktlig bedömning av kalvarnas hälsotillstånd. Djurägaren intervjuades om besättningsstruktur och skötselrutiner. Frågor ställdes bl.a. om besättningens storlek och antal djur i olika ålderskategorier, inköp av djur, rutiner vid kalvning och rengöring av kalvningsutrymmet, kalvdödlighet och sjuklighet hos kalvarna.
På laboratoriet registrerades träckens konsistens och färg. Proverna renades och koncentrerades. Därefter färgades en liten mängd av det renade provet och oocystorna räknades i mikroskop. Metoden identifierar djur som positiva vid utsöndringsnivåer på 200 oocystor per gram träck. De prover som bedömdes som positiva skickades för DNA-analys så att art och subtyp (underart) kunde bestämmas.

Resultat
I studien ingick träckprover från 332 kalvar från trettio dikobesättningar med 10-99 kor. Kryptosporidier påvisades i 29 besättningar och hos 37 % av de provtagna kalvarna. Jämfört med svenska mjölkbesättningar så var lika många besättningar infekterade, men andelen infekterade kalvar var lägre. C. bovis var den dominerande arten, följd av C. parvum och C. ryanae, vilket överensstämmer med hur det ser ut hos kalvar i svenska mjölkkobesättningar.
C. parvum identifierades hos 28 (8 %) kalvar som var 4-81 dagar gamla. Tidigare har vi i Sverige bara funnit C. parvum hos kalvar yngre än nio veckor. En förklaring till att vi här hittade parasiten hos några lite äldre kalvar skulle kunna vara att smittrycket i dikobesättningarna är lägre och att kalvarna därför blir smittade senare. De C. parvum-infekterade kalvarna utsöndrade relativt låga nivåer oocystor vilket tyder på låggradiga infektioner. Vi fann två olika subtyper av C. parvum och båda tillhörde zoonotiska subtypsfamiljer.
Vi rapporterar här det första svenska fyndet av C. ubiquitum hos nötkreatur Denna kryptosporidieart har ett brett värdspektrum och stor geografisk spridning och påträffas framför allt hos får och människa. Naturlig infektion hos nötkreatur har bara beskrivits en gång tidigare; i en fransk besättning med specialiserad köttdjursuppfödning. Det positiva provet i denna studie kom från en 5 veckor gammal tjurkalv.

Slutsatser med nytta för och råd till näringen
Studien visar att kryptosporidieinfektion är vanlig hos kalvar i svenska dikobesättningar och att C. bovis är den dominerande arten. Cirka 8 % av kalvarna utsöndrade C. parvum vilket i stort överensstämmer med vad man tidigare funnit i svenska mjölkkobesättningar. De två subtyper av C. parvum som påträffades tillhör båda zoonotiska subtypsfamiljer.
Att det var en liten andel kalvar som utsöndrade C. parvum i kombination med att utsöndringsnivåerna var låga gör att dikobesättningar på bete sannolikt har en begränsad betydelse som orsak till vattenburen kryptosporidiesmitta till människor. Ytterligare faktorer som stödjer detta är att risken för nyinfektion och sjunker när djuren släpps på bete och får tillgång till större ytor än när de hålls inomhus. Därmed minskar smittrycket och utsöndringen av oocystor till omgivningen. Oocystorna är dessutom känsliga för UV-ljus och uttorkning vilket gör att överlevnaden utomhus, framför allt under torra somrar, är mycket lägre än inne i stallmiljön.

 

Antal träffar i projektbanken: 1745

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Genomisk kartläggning som redskap för hållbart avelsarbete i inhemska nordiska hästraser
Susanne Eriksson, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-21-47-653 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The aim of the project is to characterize genomic diversity and inbreeding, within and between Nordic native horse breeds, with special focus on the Norwegian and Swedish breeds. For this we will use whole genome sequencing of individual and pooled DNA samples. Genomic characterization is an …

Läs mer

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Verktyg för beslutsfattande och behandlingsoptimering för ammoniak-hygieniserings teknik - säker och uthållig återföring av resurser från decentraliserade sanitetssystem
Annika Nordin, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: JTI-21-83-613 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

For a sustainable food production, the plant nutrients in the food we consume need to be redirected back to agricultural land. Ammonia sanitization is rather new but simple and scalable technology to sanitize waste fractions and have been implemented for decentralized reuse of source separated …

Läs mer

LÅGT SMITTRYCK -EN FÖRUTSÄTTNING FÖR FRISKA GRISAR OCH LÅG ANTIBIOTIKAFÖRBRUKNING
Magdalena Jacobson

Projektnummer: O-21-20-626 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Meat

In modern large-scale pig production, first-rate hygienic conditions are necessary to avoid outbreaks of diseases and promote and maintain a good biosecurity, However, evaluation of pen hygiene is highly subjective. The project aims to adapt and evaluate a new method for the standardised measure of …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Kylning av golv till slaktgrisar - förbättrad djurvälfärd, hälsa, produktion och stallmiljö
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: JTI-20-82-482 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Heat stress is expected to be of major concern in Swedish animal production systems in the future. The air temperatures in parts of Sweden are expected to correspond to today's temperatures in southern Europe, where livestock experience heat stress today. Excessive thermal load affects the welfare …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev