Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Kvinnors företagande inom lantgårdsbaserad turism - Genus i förändring på svanska landsbygder?

Status: Avslutat
Projektnummer: V1146014
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 29 september 2014
Huvudsökande: Katarina Pettersson
Organisation: Nordregio
E-postadress: katarina.pettersson@slu.se
Telefon: 0709798857
Beviljade medel: 1 560 000 SEK

Många av de nya företag som startas inom turismsektorn består av gårdsbaserad besöksnäring såsom caféer, butiker, logi och hästverksamhet och drivs ofta av kvinnor. Få studier har dock fokuserat på kvinnor som företagare i denna sektor, i synnerhet i Sverige. I detta projekct har vi satt fokus på dessa kvinnor genom en intervjustudie. Projektets resultat visar bland annat att kvinnorna var motiverade av ekonomiska, sociala och mer personliga motiv. Kvinnorna använder gårdarna och dess resurser på nya sätt genom att utveckla entreprenöriella idéer. Projektet visar att kvinnornas företagande bidrar till att hålla landsbygden levande och befolkad, dels genom att kvinnorna och deras familjer bor och verkar där och dels genom att de lockar besökare till landsbygden. Projektets resultat pekar också på hur det praktiska arbetet med att integrera besöksnäring i befintliga jordbruksföretag kan innebära vissa svårigheter.

Många av de nya företag som startas inom turismsektorn består av gårdsbaserad besöksnäring såsom caféer, butiker, logi och hästverksamhet. De drivs ofta ofta av kvinnor. Få studier har dock fokuserat på kvinnor som företagare i denna sektor, i synnerhet i Sverige. I vårt projekt har vi därför studerat förutsättningar för och konsekvenser av kvinnors företagande inom gårdsbaserad besöksnäring i två svenska regioner. Vår forskning visar att detta företagande kan utgöra ett av “benen” på ett lantbruks verksamhet. Att utöka gårdens verksamhet genom besöksverksamhet är ett sätt att vidmakthålla både mindre och större gårdars lönsamhet. Denna typ av företagande är också en viktig inkomstkälla för kvinnor på landsbygden och det bidrar till en bredda i företagsamhen inte bara av på enskilda lantbruk, men också av landsbygdens näringsliv i stort. Entreprenörer inom gårdsbaserad besöksnäring bidrar med att skapa arbetstillfällen, särskilt för kvinnor inom kvinnodominerade yrken på landsbygden. Kvinnorna skapar också "försäljningskanaler" för andra företagare – vilket bidrar till att skapa och återskapa nätverk mellan företagare i bygden. Att kvinnorna finns på landsbygden med sina företag innebär också att de kan delta i och bidra till olika former av lokala utvecklingsgrupper och utvecklingsprojekt. I förlängning kan kvinnornas företagande således bidra till sociala relationer och nätverk - social kapital - vilket i sin tur är en förutsättning för utveckling av landsbygder och näringsliv. Projektet visar tydligt på behovet av fortsatt grundforskning inom områdena utveckling av lantbruksföretag genom diversifiering och en ökad serviceproduktion inom lantbruksnäringen. Kunskapen på dessa områden är bristfälliga, samtidigt som det finns en stor utvecklingspotential för entreprenörskap och innovation inom kvinnors lantgårdsbaserade turismföretag.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev