Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Kvinnors företagande inom lantgårdsbaserad turism - Genus i förändring på svanska landsbygder?

Status: Avslutat
Projektnummer: V1146014
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 29 september 2014
Huvudsökande: Katarina Pettersson
Organisation: Nordregio
E-postadress: katarina.pettersson@slu.se
Telefon: 0709798857
Beviljade medel: 1 560 000 SEK

Många av de nya företag som startas inom turismsektorn består av gårdsbaserad besöksnäring såsom caféer, butiker, logi och hästverksamhet och drivs ofta av kvinnor. Få studier har dock fokuserat på kvinnor som företagare i denna sektor, i synnerhet i Sverige. I detta projekct har vi satt fokus på dessa kvinnor genom en intervjustudie. Projektets resultat visar bland annat att kvinnorna var motiverade av ekonomiska, sociala och mer personliga motiv. Kvinnorna använder gårdarna och dess resurser på nya sätt genom att utveckla entreprenöriella idéer. Projektet visar att kvinnornas företagande bidrar till att hålla landsbygden levande och befolkad, dels genom att kvinnorna och deras familjer bor och verkar där och dels genom att de lockar besökare till landsbygden. Projektets resultat pekar också på hur det praktiska arbetet med att integrera besöksnäring i befintliga jordbruksföretag kan innebära vissa svårigheter.

Många av de nya företag som startas inom turismsektorn består av gårdsbaserad besöksnäring såsom caféer, butiker, logi och hästverksamhet. De drivs ofta ofta av kvinnor. Få studier har dock fokuserat på kvinnor som företagare i denna sektor, i synnerhet i Sverige. I vårt projekt har vi därför studerat förutsättningar för och konsekvenser av kvinnors företagande inom gårdsbaserad besöksnäring i två svenska regioner. Vår forskning visar att detta företagande kan utgöra ett av “benen” på ett lantbruks verksamhet. Att utöka gårdens verksamhet genom besöksverksamhet är ett sätt att vidmakthålla både mindre och större gårdars lönsamhet. Denna typ av företagande är också en viktig inkomstkälla för kvinnor på landsbygden och det bidrar till en bredda i företagsamhen inte bara av på enskilda lantbruk, men också av landsbygdens näringsliv i stort. Entreprenörer inom gårdsbaserad besöksnäring bidrar med att skapa arbetstillfällen, särskilt för kvinnor inom kvinnodominerade yrken på landsbygden. Kvinnorna skapar också "försäljningskanaler" för andra företagare – vilket bidrar till att skapa och återskapa nätverk mellan företagare i bygden. Att kvinnorna finns på landsbygden med sina företag innebär också att de kan delta i och bidra till olika former av lokala utvecklingsgrupper och utvecklingsprojekt. I förlängning kan kvinnornas företagande således bidra till sociala relationer och nätverk - social kapital - vilket i sin tur är en förutsättning för utveckling av landsbygder och näringsliv. Projektet visar tydligt på behovet av fortsatt grundforskning inom områdena utveckling av lantbruksföretag genom diversifiering och en ökad serviceproduktion inom lantbruksnäringen. Kunskapen på dessa områden är bristfälliga, samtidigt som det finns en stor utvecklingspotential för entreprenörskap och innovation inom kvinnors lantgårdsbaserade turismföretag.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev