Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Lagring av sockerbetor - möjligheter och begränsningar för fem koncept av vatten och frostskydd

Status: Avslutat
Projektnummer: H1144048
Kategori: Research program | Sugar
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 30 januari 2015
Huvudsökande: Robert Olsson
Organisation: Nordic Beet Research foundation
E-postadress: robert.olsson@nbrf.nu
Telefon: +4640537260
Beviljade medel: 850 000 SEK

Fem koncept för täckning av betstukor provades i full praktisk skala 2011-13. Stukan hade trapetsform, 7 ton betor/m och lagrades i 56-75 dagar. Omfattande temperatur och kvalitetsmätning genomfördes vid leverans i fem ytter och två innepositioner av stukan. Slutligen levererades runt 100 ton som odlarleverans från varje led. Ingående led var hackad halm eller Toptex® som ensam täckning. Vidare dessa med vindtätt material i form av plast eller Jupette® pålagd vid risk för frost.
2011 var milt och inget av leden ledde till kvalitetsanmärkningar.
2012 hade en 14 dagar lång frostperiod följt av milt väder fram till leverans. 22% av betmängden i den otäckta stukan fick kasseras. Enbart halm eller Toptex förlorade 11 resp. 9%. Med Jupette på Toptex blev alla betor leveransgilla.
2013 hade två nätter med frost ner till -10 °C. I den otäckta stukan fick 7% kasseras medan alla täckningsalternativen gav 100 % leveransgilla betor.

Lagra betor länge – lurigt men möjligt
Se till att yttersta betlagret alltid håller över – 1 °C. Temperaturen mitt i stukan ska vara under 10 °C och den samlade värmemängden under lagringen under 300 daggrader. Där har du receptet på lyckad långtidslagring av betor. Med skånska vintrar är det lurigt men det går.
Försök i full praktisk skala
Vi provade fem täckningsalternativ mot kyla o vatten åren 2011-13 i trapetsstuka. Grunden var antingen hackad halm eller väv i form av Toptex som vi vid kallare väderlek kompletterade med ett vindtätt skydd av plast eller Jupette. Betorna i stukan, 20 m lång per led, skördades i november och levererades över renslastare i januari efter 56-75 dagars lagring. Samtidigt undersökte vi stukan i detalj runt om på utsidan och inne i mitten på olika djup. Temperaturen på olika platser i stukan mätte vi varje timme från start till mäl.
Toptex på frammarsch
Väv av typen Toptex gav ett gott grundskydd. En grundläggande förklaring till produktens goda effekt är dess förmåga att hålla stukan torr. Toptex kan med fördel läggas så att den täcker hela toppen utan öppning. Samtidigt visar temperaturmätningarna att Toptex inte har förmågan att behålla den värme som stukan producerar kvar inne i stukan.
Toptex ersätter halm
Halm var fram till 2014 vårt mest använda täckningsmaterial. Ett hackat halmlaget på runt 30 cm, liksom Toptex, gav en mycket liten effekt på temperaturen i stukans ytterlager. Tyska undersökningar hos Nordzucker stöder våra resultat. Har vi överskattat hackad halm som frostskyddsmaterial? Samtidigt borde vi kanske närmare diskutera och precisera vad som är ”best practice” för halmtäckning.
Vindtätt vinskydd måste till
Användning av vindskydd i form av helt vindtätt material (plast, Jupette) var helt nödvändigt för att skydda ytterlagret mot frostskador 2012 Vi behöver dock mer kunskap kring när och i vilken omfattning denna åtgärd ska sättas in. För dagen är rådet att komplettera med vindtätt material då prognosen visar minusgrader.
Kallt vid foten och varmt i toppen
Det blev stora temperaturskillnader inom stukan. Det gäller inne i stukan mot ytterlagret och nere vid foten mot toppen. Under frostperioden 1–14 december 2012 låg den genomsnittliga dygnsminimitemperaturen på nivån -10°C vid foten av stukan, - 5°C mitt på långsidan, -2°C på toppen och -1°C inne i stukan. Det är därför lätt att underskatta behovet av frostskydd vid basen och att överskatta behovet i toppen.
Den totala sockerförlusten under lagringen kommer från 1) minskad sockerhalt, 2) försämrad renhet, orsakad av bortvättat fruset eller förstört material i provtvätten 3) minskad betvikt eller 4) bortsorterat förstört betmaterial före leverans. En total sockerförlust på 0,15 % kan anses som godkänt, 0,1 % är mycket bra och ner till runt 0,05 % per dygn är möjligt under mycket goda förutsättningar.
Sockerförlusten mätt som minskad sockerhalt blev, sett över alla fem täckningsalternativen 0,05, 0,07 resp. 0,05 % av sockermängden per dygn åren 2011, 2012 resp. 2013. Det motsvarar en sockerförlust under hela lagringstiden på 3,9, 4,1 resp. 2,5 %.
Försämrad renhet: Täckningsalternativen ger mer eller mindre torra betor och torr jord och påverkar därmed renslastarens förutsättningar att rensa bort jord. Samtidigt påverkas renheten neråt av ökad andel skadat betmaterial. Betydelsen av dem båda kan uppskattas, men inte bestämmas exakt i undersökningen.
Bortsorterat förstört betmaterial.
2011: Otäckt led ingick inte i planen. Ingen bortsortering i täckta led.
2012: 22,4 % bortsorterat i otäckt stuka, halm 11,4 %, Halm + Toptex 5,9 %, Toptex 9,0 %, Toptex + Jupette 0,0 % och Toptex med balar längs långsidorna 7,5 %.
2013: 7 % bortsorterat i otäckt stuka. Ingen bortsortering i täckta led.
Fortsättning följer
Undersökningen har lett till fortsatta försök kampanjen 2014 där mekaniserad täckning med Toptex med och utan Jupette provas enligt samma koncept som i detta projekt.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev