Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Lagring av sockerbetor - möjligheter och begränsningar för fem koncept av vatten och frostskydd

Status: Avslutat
Projektnummer: H1144048
Kategori: Research program | Sugar
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 30 januari 2015
Huvudsökande: Robert Olsson
Organisation: Nordic Beet Research foundation
E-postadress: robert.olsson@nbrf.nu
Telefon: +4640537260
Beviljade medel: 850 000 SEK

Fem koncept för täckning av betstukor provades i full praktisk skala 2011-13. Stukan hade trapetsform, 7 ton betor/m och lagrades i 56-75 dagar. Omfattande temperatur och kvalitetsmätning genomfördes vid leverans i fem ytter och två innepositioner av stukan. Slutligen levererades runt 100 ton som odlarleverans från varje led. Ingående led var hackad halm eller Toptex® som ensam täckning. Vidare dessa med vindtätt material i form av plast eller Jupette® pålagd vid risk för frost.
2011 var milt och inget av leden ledde till kvalitetsanmärkningar.
2012 hade en 14 dagar lång frostperiod följt av milt väder fram till leverans. 22% av betmängden i den otäckta stukan fick kasseras. Enbart halm eller Toptex förlorade 11 resp. 9%. Med Jupette på Toptex blev alla betor leveransgilla.
2013 hade två nätter med frost ner till -10 °C. I den otäckta stukan fick 7% kasseras medan alla täckningsalternativen gav 100 % leveransgilla betor.

Lagra betor länge – lurigt men möjligt
Se till att yttersta betlagret alltid håller över – 1 °C. Temperaturen mitt i stukan ska vara under 10 °C och den samlade värmemängden under lagringen under 300 daggrader. Där har du receptet på lyckad långtidslagring av betor. Med skånska vintrar är det lurigt men det går.
Försök i full praktisk skala
Vi provade fem täckningsalternativ mot kyla o vatten åren 2011-13 i trapetsstuka. Grunden var antingen hackad halm eller väv i form av Toptex som vi vid kallare väderlek kompletterade med ett vindtätt skydd av plast eller Jupette. Betorna i stukan, 20 m lång per led, skördades i november och levererades över renslastare i januari efter 56-75 dagars lagring. Samtidigt undersökte vi stukan i detalj runt om på utsidan och inne i mitten på olika djup. Temperaturen på olika platser i stukan mätte vi varje timme från start till mäl.
Toptex på frammarsch
Väv av typen Toptex gav ett gott grundskydd. En grundläggande förklaring till produktens goda effekt är dess förmåga att hålla stukan torr. Toptex kan med fördel läggas så att den täcker hela toppen utan öppning. Samtidigt visar temperaturmätningarna att Toptex inte har förmågan att behålla den värme som stukan producerar kvar inne i stukan.
Toptex ersätter halm
Halm var fram till 2014 vårt mest använda täckningsmaterial. Ett hackat halmlaget på runt 30 cm, liksom Toptex, gav en mycket liten effekt på temperaturen i stukans ytterlager. Tyska undersökningar hos Nordzucker stöder våra resultat. Har vi överskattat hackad halm som frostskyddsmaterial? Samtidigt borde vi kanske närmare diskutera och precisera vad som är ”best practice” för halmtäckning.
Vindtätt vinskydd måste till
Användning av vindskydd i form av helt vindtätt material (plast, Jupette) var helt nödvändigt för att skydda ytterlagret mot frostskador 2012 Vi behöver dock mer kunskap kring när och i vilken omfattning denna åtgärd ska sättas in. För dagen är rådet att komplettera med vindtätt material då prognosen visar minusgrader.
Kallt vid foten och varmt i toppen
Det blev stora temperaturskillnader inom stukan. Det gäller inne i stukan mot ytterlagret och nere vid foten mot toppen. Under frostperioden 1–14 december 2012 låg den genomsnittliga dygnsminimitemperaturen på nivån -10°C vid foten av stukan, - 5°C mitt på långsidan, -2°C på toppen och -1°C inne i stukan. Det är därför lätt att underskatta behovet av frostskydd vid basen och att överskatta behovet i toppen.
Den totala sockerförlusten under lagringen kommer från 1) minskad sockerhalt, 2) försämrad renhet, orsakad av bortvättat fruset eller förstört material i provtvätten 3) minskad betvikt eller 4) bortsorterat förstört betmaterial före leverans. En total sockerförlust på 0,15 % kan anses som godkänt, 0,1 % är mycket bra och ner till runt 0,05 % per dygn är möjligt under mycket goda förutsättningar.
Sockerförlusten mätt som minskad sockerhalt blev, sett över alla fem täckningsalternativen 0,05, 0,07 resp. 0,05 % av sockermängden per dygn åren 2011, 2012 resp. 2013. Det motsvarar en sockerförlust under hela lagringstiden på 3,9, 4,1 resp. 2,5 %.
Försämrad renhet: Täckningsalternativen ger mer eller mindre torra betor och torr jord och påverkar därmed renslastarens förutsättningar att rensa bort jord. Samtidigt påverkas renheten neråt av ökad andel skadat betmaterial. Betydelsen av dem båda kan uppskattas, men inte bestämmas exakt i undersökningen.
Bortsorterat förstört betmaterial.
2011: Otäckt led ingick inte i planen. Ingen bortsortering i täckta led.
2012: 22,4 % bortsorterat i otäckt stuka, halm 11,4 %, Halm + Toptex 5,9 %, Toptex 9,0 %, Toptex + Jupette 0,0 % och Toptex med balar längs långsidorna 7,5 %.
2013: 7 % bortsorterat i otäckt stuka. Ingen bortsortering i täckta led.
Fortsättning följer
Undersökningen har lett till fortsatta försök kampanjen 2014 där mekaniserad täckning med Toptex med och utan Jupette provas enligt samma koncept som i detta projekt.

 

Antal träffar i projektbanken: 1646

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Blad som sporfällor för förbättrade prognostiseringsmetoder
Anna Berlin

Projektnummer: O-16-20-767 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Knowledge of disease development in wheat is a prerequisite for good advice on economically and environmentally
adapted control strategies. This project is based on knowledge from a previous SLF project about molecular detection
and spore traps, which showed that the different spore traps catch …

Läs mer

Mot ett miljövänligt svenskt lantbruk
Magdalena Bieroza

Projektnummer: O-16-23-749 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Swedish farmers, advisors, authorities and researchers are working together towards the same goal of Zero Eutrophication by reducing losses of nutrients and sediment from agricultural land to streams, lakes and the Baltic Sea. The Focus on Phosphorus project was carried out to test measures of …

Läs mer

Finding key parameters for improved forage utilization and lowered methane emissions in dairy cows
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-16-23-762 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

The aim of this project is to investigate individual differences in the rate of passage of feed, feed efficiency, microbial flora and methane production in cows with different ability to consume large proportion of roughage.
Our previous studies show that methane production differs between cows …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgondagens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress