Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | R-15-62-365 |
Kategori: | Regional R&D-collaboration |
Ansökningsår: | 2015 |
Datum för slutrapport: | 22 december 2015 |
Huvudsökande: | Helene Oscarsson |
Organisation: | Sankt Kors Fastighetsaktiebolag |
E-postadress: | Helene.Oscarsson@vretakluster.se |
Telefon: | 013-26 36 90 |
Medsökande: | Per Lindahl |
Medsökande: | Mats Abrahamsson |
The complex value chain from pig farmer to consumer limits farmers' ability to differentiate their products and thus the potential to develop niche markets that yield a higher price for the benefit of the producer. The project aims at strengthening the competitiveness of Östergötland's pork producers through improved logistics and alternative marketing channels. From a research perspective, the project will explore the hypothesis that new logistics solutions adressing small producers' requirements can contribute to higher profitability for high quality pig production. The project will result in: 1. Three case studies concerning different pig producers logistics chain from breeding to the consumer, 2. A science-based model for how a smart logistics solution for small-scale producers can be designed and established, 3. An action plan for the implementation of new regional logistics solutions. The project involves Vreta Cluster, Linköping University, Lime AB, the Swedish Pig and AgroÖst.
Den komplexa värdekedjan från grisuppfödare till konsument begränsar idag uppfödarnas möjlighet att differentiera sina produkter och därmed utrymmet att nischa sig på marknaden och härigenom få ut ett merpris som kommer producenten tillgodo. Projektets mål är att bidra till stärkt konkurrenskraft hos Östergötlands grisköttsproducenter genom bättre logistiklösningar och alternativa marknadskanaler. Ur ett forskningsperspektiv ska projektet undersöka hypotesen att nya logistikkedjor som utformas utifrån producenternas förutsättningar kan bidra till högre lönsamhet för kvalitativ grisuppfödning. Projektet ska resultera i: 1. Tre fallstudier av olika grisföretagares logistikkedja från uppfödning till konsument, 2. En vetenskapligt baserad modell för hur en smart logistiklösning för småskaliga producenter kan se ut och etableras, 3. Handlingsplan för implementering av nya regionala logistiklösningar. I projektet deltar Vreta Kluster, Linköpings universitet, Lime AB, Svenska Pig och AgroÖst.
Kostnadsdriven utslagningen av grisproducenter har pågått länge. I denna undersökning har vi beskrivit hela flödet från uppfödning till handel. Speciellt har primärproduktionens ”systemlogik”, kostnadsdrivare och kapitalstruktur studerats. Resultaten visar att grisproduktion är kostnadsfokuserad och levererar en konkurrensutsatt standardprodukt till ett hårt konsoliderat slakteriled. Producenterna är inlåsta i en stark struktur som ytterst domineras av den med internationella mått, unikt starka handeln i Sverige. Fortsatt konsolidering är att förvänta om inte denna logik utmanas av alternativ. Vi rekommenderar producenterna att söka sig mot kompletterande affärsmodeller för att återta något av initiativet i värdekedjan och komma närmare kund och marknad. Det arbetet kan drivas både lokalt, nationellt och via export. I ett logistikperspektiv bedömer vi det möjligt att (återupp)bygga lokala strukturer för försörjning av lokala marknader.
Sammanfattning
Kostnadsdriven utslagningen av grisproducenter har pågått länge. Nu noteras ökad efterfrågan på svenskt kött drivet av medveten marknadsföring och oro för matsäkerhet. Detta har lett till högre avräkningspriser, något vi bedömer inte ändrar situationen på lång sikt för producenterna.
I denna undersökning har vi beskrivit hela flödet från uppfödning till handel. Speciellt har primärproduktionens ”systemlogik”, kostnadsdrivare och kapitalstruktur studerats.
Grisproduktion är kostnadsfokuserad och levererar en konkurrensutsatt standardprodukt till ett hårt konsoliderat slakteriled. Producenterna är inlåsta i en stark struktur som ytterst domineras av den med internationella mått, unikt starka handeln i Sverige. Fortsatt konsolidering är att förvänta om inte denna logik utmanas av alternativ.
Vi rekommenderar producenterna att söka sig mot kompletterande affärsmodeller för att återta något av initiativet i värdekedjan och komma närmare kund och marknad. Det arbetet kan drivas både lokalt, nationellt och via export. I ett logistikperspektiv bedömer vi det möjligt att (återupp)bygga lokala strukturer för försörjning av lokala marknader.
Pig-supply chain – En systemansats
Konventionell grisuppfödning har ett tydligt produktivitetsfokus där kapaciteten alltid utnyttjas maximalt. Med en likriktad genetik medför det att man producerar en standardråvara på ett standardiserat sätt. Produkten differentieras inte och kvalitet i termer av smak premieras inte. Standardiseringen innebär hård priskonkurrens från svenska och utländska uppfödare, vilket också speglas nedströms av ett tydligt pris- och volymsfokus i handeln. En analys av kostnader och kapital visar också att möjligenheterna till skalfördelar i produktionen inte är uppenbara över en viss gräns för investeringen.
Primärproduktionen ger ett konstant, tryckande flöde som inte kan styras annat än på lång sikt med investeringen, anläggningen styr kapaciteten och utflödet är konstant. Tidvis medför detta överskott och eftersom det inte exporteras fläskkött, kommer detta att driva ner marknadspriset.
Konsolideringen i slakterinäringen har skapat ett litet antal dominerande aktörer. För en producent är förhållandet till slakteriet kritiskt för en säker avsättning. Avtalen mellan producent och slakteri bygger på ett rörligt pris som sätts av köparen. Producenten kan därmed varken påverka eller planera sina intäkter.
Slakteribranschen är i sin tur hårt kostnadspressad. Svenska slakterier är relativt ålderdomliga och en fortsatt konsolidering förväntas. Produktivitetskravet driver maximalt kapacitetsutnyttjande, det är viktigt att alltid ha djur till produktionen. I avsättningen måste slakteriet samtidigt hantera en varierande efterfrågan.
Balansen i försörjningskedjan är kritisk och det hårda kostnadstrycket på alla enskilda delar driver sannolikt en hel del suboptimering i flödet!
En fortsatt utveckling med dagens paradigm leder med hög sannolikhet till fortsatt utslagning av producenter, vilket det danska exemplet visar. Alla kan inte gå samma väg.
Rekommendationer
Vi rekommenderar att primärproducenterna söker sig mot nya kanaler och affärsmodeller som kan återge producenterna något av initiativet och makten i värdekedjan, genom att man kommer närmare kunden och marknaden
1. Utveckla ett case för export av Östgötagris med hög kvalitet
2. Utveckla initiativ för att bygga upp ett lokalt varumärke i samverkan mellan flera östgötska producenter.
3. Stöd utvecklingen av affärsmodeller och logistiklösningar i samverkan med grossist och charkuteriföretag med en tydlig lokal agenda
4. Undersök möjligheten att i samverkan med ett matkasseföretag, skapa direkta kanaler till privatkonsumenter
5. Undersök förutsättningarna för ett industriellt förädlingssteg, primärt styckning, i det lokala distributionssystemet för mat
Arbetet har genomförts av civ.ing. Per Lindahl, konsult i Lime, industridoktorand vid Linköpings Universitet och projektledare vid Vreta Kluster samt Mats Abrahamsson som är logistikprofessor vid Linköpings Universitet och konsult i företaget Lime. Medverkande har också varit Helene Oscarsson, verksamhetsledare vid Vreta Kluster samt Ingvar Eriksson, rådgivare i organisationen Gård och Djurhälsan.
Avslutningsvis riktas ett varmt tack till Stiftelsen Lantbruksforskning som finansierat denna förstudie samt till de personer som på olika sätt bidragit med kunskap!
För den intresserade finns en utförligare rapport som kan beställas från per.lindahl@vretakluster.se