Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Lönsamhet genom logistikexcellens hos Östergötlands grisproducenter

Status: Avslutat
Projektnummer: R-15-62-365
Kategori: Regional R&D-collaboration
Ansökningsår: 2015
Datum för slutrapport: 22 december 2015
Huvudsökande: Helene Oscarsson
Organisation: Sankt Kors Fastighetsaktiebolag
E-postadress: Helene.Oscarsson@vretakluster.se
Telefon: 013-26 36 90
Medsökande: Per Lindahl
Medsökande: Mats Abrahamsson
Beviljade medel: 250 000 SEK

The complex value chain from pig farmer to consumer limits farmers' ability to differentiate their products and thus the potential to develop niche markets that yield a higher price for the benefit of the producer. The project aims at strengthening the competitiveness of Östergötland's pork producers through improved logistics and alternative marketing channels. From a research perspective, the project will explore the hypothesis that new logistics solutions adressing small producers' requirements can contribute to higher profitability for high quality pig production. The project will result in: 1. Three case studies concerning different pig producers logistics chain from breeding to the consumer, 2. A science-based model for how a smart logistics solution for small-scale producers can be designed and established, 3. An action plan for the implementation of new regional logistics solutions. The project involves Vreta Cluster, Linköping University, Lime AB, the Swedish Pig and AgroÖst.

Den komplexa värdekedjan från grisuppfödare till konsument begränsar idag uppfödarnas möjlighet att differentiera sina produkter och därmed utrymmet att nischa sig på marknaden och härigenom få ut ett merpris som kommer producenten tillgodo. Projektets mål är att bidra till stärkt konkurrenskraft hos Östergötlands grisköttsproducenter genom bättre logistiklösningar och alternativa marknadskanaler. Ur ett forskningsperspektiv ska projektet undersöka hypotesen att nya logistikkedjor som utformas utifrån producenternas förutsättningar kan bidra till högre lönsamhet för kvalitativ grisuppfödning. Projektet ska resultera i: 1. Tre fallstudier av olika grisföretagares logistikkedja från uppfödning till konsument, 2. En vetenskapligt baserad modell för hur en smart logistiklösning för småskaliga producenter kan se ut och etableras, 3. Handlingsplan för implementering av nya regionala logistiklösningar. I projektet deltar Vreta Kluster, Linköpings universitet, Lime AB, Svenska Pig och AgroÖst.

Kostnadsdriven utslagningen av grisproducenter har pågått länge. I denna undersökning har vi beskrivit hela flödet från uppfödning till handel. Speciellt har primärproduktionens ”systemlogik”, kostnadsdrivare och kapitalstruktur studerats. Resultaten visar att grisproduktion är kostnadsfokuserad och levererar en konkurrensutsatt standardprodukt till ett hårt konsoliderat slakteriled. Producenterna är inlåsta i en stark struktur som ytterst domineras av den med internationella mått, unikt starka handeln i Sverige. Fortsatt konsolidering är att förvänta om inte denna logik utmanas av alternativ. Vi rekommenderar producenterna att söka sig mot kompletterande affärsmodeller för att återta något av initiativet i värdekedjan och komma närmare kund och marknad. Det arbetet kan drivas både lokalt, nationellt och via export. I ett logistikperspektiv bedömer vi det möjligt att (återupp)bygga lokala strukturer för försörjning av lokala marknader.

Sammanfattning

Kostnadsdriven utslagningen av grisproducenter har pågått länge. Nu noteras ökad efterfrågan på svenskt kött drivet av medveten marknadsföring och oro för matsäkerhet. Detta har lett till högre avräkningspriser, något vi bedömer inte ändrar situationen på lång sikt för producenterna.

I denna undersökning har vi beskrivit hela flödet från uppfödning till handel. Speciellt har primärproduktionens ”systemlogik”, kostnadsdrivare och kapitalstruktur studerats.

Grisproduktion är kostnadsfokuserad och levererar en konkurrensutsatt standardprodukt till ett hårt konsoliderat slakteriled. Producenterna är inlåsta i en stark struktur som ytterst domineras av den med internationella mått, unikt starka handeln i Sverige. Fortsatt konsolidering är att förvänta om inte denna logik utmanas av alternativ.

Vi rekommenderar producenterna att söka sig mot kompletterande affärsmodeller för att återta något av initiativet i värdekedjan och komma närmare kund och marknad. Det arbetet kan drivas både lokalt, nationellt och via export. I ett logistikperspektiv bedömer vi det möjligt att (återupp)bygga lokala strukturer för försörjning av lokala marknader.

Pig-supply chain – En systemansats

Konventionell grisuppfödning har ett tydligt produktivitetsfokus där kapaciteten alltid utnyttjas maximalt. Med en likriktad genetik medför det att man producerar en standardråvara på ett standardiserat sätt. Produkten differentieras inte och kvalitet i termer av smak premieras inte. Standardiseringen innebär hård priskonkurrens från svenska och utländska uppfödare, vilket också speglas nedströms av ett tydligt pris- och volymsfokus i handeln. En analys av kostnader och kapital visar också att möjligenheterna till skalfördelar i produktionen inte är uppenbara över en viss gräns för investeringen.

Primärproduktionen ger ett konstant, tryckande flöde som inte kan styras annat än på lång sikt med investeringen, anläggningen styr kapaciteten och utflödet är konstant. Tidvis medför detta överskott och eftersom det inte exporteras fläskkött, kommer detta att driva ner marknadspriset.

Konsolideringen i slakterinäringen har skapat ett litet antal dominerande aktörer. För en producent är förhållandet till slakteriet kritiskt för en säker avsättning. Avtalen mellan producent och slakteri bygger på ett rörligt pris som sätts av köparen. Producenten kan därmed varken påverka eller planera sina intäkter.

Slakteribranschen är i sin tur hårt kostnadspressad. Svenska slakterier är relativt ålderdomliga och en fortsatt konsolidering förväntas. Produktivitetskravet driver maximalt kapacitetsutnyttjande, det är viktigt att alltid ha djur till produktionen. I avsättningen måste slakteriet samtidigt hantera en varierande efterfrågan.

Balansen i försörjningskedjan är kritisk och det hårda kostnadstrycket på alla enskilda delar driver sannolikt en hel del suboptimering i flödet!

En fortsatt utveckling med dagens paradigm leder med hög sannolikhet till fortsatt utslagning av producenter, vilket det danska exemplet visar. Alla kan inte gå samma väg.
Rekommendationer
Vi rekommenderar att primärproducenterna söker sig mot nya kanaler och affärsmodeller som kan återge producenterna något av initiativet och makten i värdekedjan, genom att man kommer närmare kunden och marknaden

1. Utveckla ett case för export av Östgötagris med hög kvalitet
2. Utveckla initiativ för att bygga upp ett lokalt varumärke i samverkan mellan flera östgötska producenter.
3. Stöd utvecklingen av affärsmodeller och logistiklösningar i samverkan med grossist och charkuteriföretag med en tydlig lokal agenda
4. Undersök möjligheten att i samverkan med ett matkasseföretag, skapa direkta kanaler till privatkonsumenter
5. Undersök förutsättningarna för ett industriellt förädlingssteg, primärt styckning, i det lokala distributionssystemet för mat
Arbetet har genomförts av civ.ing. Per Lindahl, konsult i Lime, industridoktorand vid Linköpings Universitet och projektledare vid Vreta Kluster samt Mats Abrahamsson som är logistikprofessor vid Linköpings Universitet och konsult i företaget Lime. Medverkande har också varit Helene Oscarsson, verksamhetsledare vid Vreta Kluster samt Ingvar Eriksson, rådgivare i organisationen Gård och Djurhälsan.

Avslutningsvis riktas ett varmt tack till Stiftelsen Lantbruksforskning som finansierat denna förstudie samt till de personer som på olika sätt bidragit med kunskap!

För den intresserade finns en utförligare rapport som kan beställas från per.lindahl@vretakluster.se

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev