Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Mer protein och minskat ogrästryck genom samodling av majs och åkerböna i ekologisk odling

Status: Avslutat
Projektnummer: H0960135
Kategori: Research program | Field trial and method development
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 28 juni 2013
Huvudsökande: Eva Stoltz
Organisation: HS Konsult AB
E-postadress: eva.stoltz@hush.se
Telefon: 019 603 27 21
Beviljade medel: 950 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Samodling av majs och åkerböna jämfördes med grödorna odlade i renbestånd i tre fältförsök under 2010-2011. Resultaten visar att den totala skörden blir 10-21 % högre jämfört med grödorna i renbestånd. Proteinhalten i fodret ökade från 63 till 107 g/kg och smältbarheten av organiska substansen var lika hög (88-89 %) i foder från samodling jämfört med majsfoder. Åkerbönan gynnades av samodling med högre plantor och minskat sjukdomsindex av bladfläckar med 45 % jämfört med plantor i renbestånd. Ensilagekvalitén påverkades inte av inblandning av åkerböna i majsfodret, men tillsatsmedel (syra eller bakteriepreparat ) förbättrade kvaliteten och rekommenderas till samtliga grönfoder. Samodling kan vara en strategi för att minska kväveläckage då halten mineralkväve i jorden minskade med i genomsnitt 10 kg/ha jämfört med grödorna i renbestånd.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Titel
Mer protein och minskat ogrästryck genom samodling av majs och åkerböna i ekologisk odling

Syfte med studien
Var att undersöka hur samodling av majs och åkerböna påverkar avkastning, ogräs- och sjukdomstryck, gödslingsbehov och näringsinnehåll samt hygienisk kvalitet och lagringsstabilitet hos den ensilerade grödan jämfört med grödorna odlade var för sig i renbestånd i ekologisk produktion.

Resultat
I två av de tre försöken var skörden högre (10-21 %) i samodlingen jämfört med om grödorna odlats var för sig. Plantantalet var 13 % lägre för majs och 67 % lägre för åkerböna i samodlingen jämfört med i renbestånd. Åkerbönan gynnades i samodlingen, plantorna var ca 10 cm högre och angreppen av bladfläckar var 45 % lägre jämfört med åkerböna i renbestånd. Förekomsten av ogräs var något lägre i majs/åkerbönsledet jämfört med renbestånd av majs men var något högre än leden med renbestånd av åkerböna. Proteinskörden var högst i samodlingen men inte signifikant högre än renbestånd av åkerböna. Proteinhalten i grönfodret av majs var 63 g/kg, av majs/åkerböna 107 g/kg och av åkerböna 202 g/kg. Kvalitén var likvärdig i ensilage av majs, majs/åkerböna och åkerböna. Tillsatsmedel förbättrade kvalitén i ensilaget i samtliga grödor. Samodling av majs/åkerböna minskade halten mineralkväve i jorden efter skörd med i genomsnitt 10 kg/ha.

Metod
Tre fältförsök utfördes i området runt Kristianstad, ett under 2010 och två under 2011.

Det var fem olika behandlingar och mängden kväve (N) är angivet som kg/ha: a) majs i renbestånd, 120 N b) majs i renbestånd,6 0 N c) majs + åkerböna, 60 N, d) åkerböna i renbestånd, 0 N, e) åkerböna i renbestånd, 60 N. Majssorten Isberi (SvL) såddes med precisionssåmaskin, på 4-5 cm sådjup. Utsädesmängden av majs var ca 85 000 grobara frön/ha (ca 8,5 frön/m2) och radavståndet 75 cm i samtliga behandlingar. I behandlingar med samodlade grödor såddes en rad åkerböna (Aurora) in mitt emellan majsraderna med utsädesmängen 350 000 grobara frön/ha (35 frön/m2). I renbestånd av åkerböna var radavståndet 12 cm och utsädesmängden 70 000 grobara frön/ha (70 frön/m2). Kväve tillfördes som nötflytgödsel.

Försöken ogräsreglerades genom blindharvning, ogräsharvningar och radhackningar.

Ensilagets kvalité jämfördes och effekten av olika tillsatsmedel undersöktes. De utvalda tillsatsmedlen var de ekologiskt godkända bakteriepreparaten Kofasil Lac innehållande homofermentativa mjölksyrabakterier till åkerböna, Kofasil S innehållande heterofermentativa mjölksyrabakterier till majs och Kofasil Duo med en blandning av homo- och heterofermentativa mjölksyrabakterier till samodlingsledet (Addcon Europe GmbH) samt ett ekologiskt godkänt kemiskt preparat Promyr XR 630 (Perstorp AB) .
Halten mineralkväve i jorden efter skörd analyserades i profilen 0-60 cm.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Vi har visat flera positiva effekter av samodling av maj och åkerböna. Skörden var högre och mineralkväve i jorden var lägre efter skörd av samodlad majs och åkerböna jämfört med grödorna i renbestånd. Samodlingen resulterade i högre proteinhalt i fodret och minskad mängd ogräs jämfört med enbart majsfoder. Samodlad åkerböna hade lägre angrepp av bladfläckar än i renbestånd. Ensilagekvaliteten var relativt bra i samtliga grödor men tillsatsmedel förbättrade kvaliteten.

Vi rekommenderar samodling av majs och åkerböna för att utnyttja marken effektivare och höja proteinhalten i fodret. Tillsatsmedel vid ensilering rekommenderas. Samodling kan vara en strategi för att minska kväveläckage från jordbruksmark.

Effekten av samodling av åkerböna med andra grödor i varannan rad för att se om åkerbönan gynnas på samma sätt som vid samodling med majs behöver undersökas.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev