Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | H0960135 |
Kategori: | Research program | Field trial and method development |
Ansökningsår: | 2009 |
Datum för slutrapport: | 28 juni 2013 |
Huvudsökande: | Eva Stoltz |
Organisation: | HS Konsult AB |
E-postadress: | eva.stoltz@hush.se |
Telefon: | 019 603 27 21 |
Sammanfattning av slutrapport
Samodling av majs och åkerböna jämfördes med grödorna odlade i renbestånd i tre fältförsök under 2010-2011. Resultaten visar att den totala skörden blir 10-21 % högre jämfört med grödorna i renbestånd. Proteinhalten i fodret ökade från 63 till 107 g/kg och smältbarheten av organiska substansen var lika hög (88-89 %) i foder från samodling jämfört med majsfoder. Åkerbönan gynnades av samodling med högre plantor och minskat sjukdomsindex av bladfläckar med 45 % jämfört med plantor i renbestånd. Ensilagekvalitén påverkades inte av inblandning av åkerböna i majsfodret, men tillsatsmedel (syra eller bakteriepreparat ) förbättrade kvaliteten och rekommenderas till samtliga grönfoder. Samodling kan vara en strategi för att minska kväveläckage då halten mineralkväve i jorden minskade med i genomsnitt 10 kg/ha jämfört med grödorna i renbestånd.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Titel
Mer protein och minskat ogrästryck genom samodling av majs och åkerböna i ekologisk odling
Syfte med studien
Var att undersöka hur samodling av majs och åkerböna påverkar avkastning, ogräs- och sjukdomstryck, gödslingsbehov och näringsinnehåll samt hygienisk kvalitet och lagringsstabilitet hos den ensilerade grödan jämfört med grödorna odlade var för sig i renbestånd i ekologisk produktion.
Resultat
I två av de tre försöken var skörden högre (10-21 %) i samodlingen jämfört med om grödorna odlats var för sig. Plantantalet var 13 % lägre för majs och 67 % lägre för åkerböna i samodlingen jämfört med i renbestånd. Åkerbönan gynnades i samodlingen, plantorna var ca 10 cm högre och angreppen av bladfläckar var 45 % lägre jämfört med åkerböna i renbestånd. Förekomsten av ogräs var något lägre i majs/åkerbönsledet jämfört med renbestånd av majs men var något högre än leden med renbestånd av åkerböna. Proteinskörden var högst i samodlingen men inte signifikant högre än renbestånd av åkerböna. Proteinhalten i grönfodret av majs var 63 g/kg, av majs/åkerböna 107 g/kg och av åkerböna 202 g/kg. Kvalitén var likvärdig i ensilage av majs, majs/åkerböna och åkerböna. Tillsatsmedel förbättrade kvalitén i ensilaget i samtliga grödor. Samodling av majs/åkerböna minskade halten mineralkväve i jorden efter skörd med i genomsnitt 10 kg/ha.
Metod
Tre fältförsök utfördes i området runt Kristianstad, ett under 2010 och två under 2011.
Det var fem olika behandlingar och mängden kväve (N) är angivet som kg/ha: a) majs i renbestånd, 120 N b) majs i renbestånd,6 0 N c) majs + åkerböna, 60 N, d) åkerböna i renbestånd, 0 N, e) åkerböna i renbestånd, 60 N. Majssorten Isberi (SvL) såddes med precisionssåmaskin, på 4-5 cm sådjup. Utsädesmängden av majs var ca 85 000 grobara frön/ha (ca 8,5 frön/m2) och radavståndet 75 cm i samtliga behandlingar. I behandlingar med samodlade grödor såddes en rad åkerböna (Aurora) in mitt emellan majsraderna med utsädesmängen 350 000 grobara frön/ha (35 frön/m2). I renbestånd av åkerböna var radavståndet 12 cm och utsädesmängden 70 000 grobara frön/ha (70 frön/m2). Kväve tillfördes som nötflytgödsel.
Försöken ogräsreglerades genom blindharvning, ogräsharvningar och radhackningar.
Ensilagets kvalité jämfördes och effekten av olika tillsatsmedel undersöktes. De utvalda tillsatsmedlen var de ekologiskt godkända bakteriepreparaten Kofasil Lac innehållande homofermentativa mjölksyrabakterier till åkerböna, Kofasil S innehållande heterofermentativa mjölksyrabakterier till majs och Kofasil Duo med en blandning av homo- och heterofermentativa mjölksyrabakterier till samodlingsledet (Addcon Europe GmbH) samt ett ekologiskt godkänt kemiskt preparat Promyr XR 630 (Perstorp AB) .
Halten mineralkväve i jorden efter skörd analyserades i profilen 0-60 cm.
Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Vi har visat flera positiva effekter av samodling av maj och åkerböna. Skörden var högre och mineralkväve i jorden var lägre efter skörd av samodlad majs och åkerböna jämfört med grödorna i renbestånd. Samodlingen resulterade i högre proteinhalt i fodret och minskad mängd ogräs jämfört med enbart majsfoder. Samodlad åkerböna hade lägre angrepp av bladfläckar än i renbestånd. Ensilagekvaliteten var relativt bra i samtliga grödor men tillsatsmedel förbättrade kvaliteten.
Vi rekommenderar samodling av majs och åkerböna för att utnyttja marken effektivare och höja proteinhalten i fodret. Tillsatsmedel vid ensilering rekommenderas. Samodling kan vara en strategi för att minska kväveläckage från jordbruksmark.
Effekten av samodling av åkerböna med andra grödor i varannan rad för att se om åkerbönan gynnas på samma sätt som vid samodling med majs behöver undersökas.