Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Milk genomics - genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Status: Avslutat
Projektnummer: V0930028
Kategori: Forskningsprogram | Mjölk
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 1 augusti 2012
Huvudsökande: Marie Paulsson
Organisation: Lunds Universitet
E-postadress: marie.paulsson@food.lth.se
Telefon: 046-2229630
Beviljade medel: 3 000 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Målet med projektet är att utveckla och värdera kunskap inom milk genomics om genernas betydelse för variationer i mjölkens sammansättning och teknologiska/näringsmässiga egenskaper. Mjölk och blodprover från Svensk röd och vit boskap studerades på individnivå i jämförelse med Dansk Holstein och Dansk Jersey med avseende på genetisk uppsättning, mjölksammansättning och teknologiska egenskaper. Resultaten visade att proteinprofil och löpekoagulering påverkades av genetiska proteinvarianter, vilka även varierar inom och mellan raser. För första gången har en genome wide association scan (GWAS) utförts med avseende på koaguleringsförmåga. De nya QTL som identifierades innehåller bland annat gener som kan påverka glykosylering och fosforylering av kaseiner, vilket kan förklara kopplingen till mjölkens koaguleringsförmåga. Projektet visar att genmarkörer kan identifieras med potential att styra aveln mot en framtida mjölkråvara med önskade kvalitetsegenskaper.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Milk genomics - genernas betydelse för variationen i sammansättning och teknologiska egenskaper i svensk-dansk mjölk

Mjölkens sammansättning påverkar inte bara mjölkens näringsinnehåll utan också mjölkens egenskaper vid tillverkning av till exempel ost och yoghurt. Sammansättningen beror både på miljön och kons gener, vilket gör att sammansättningen kan skilja sig både mellan olika koraser och mellan individer inom samma ras. Inom forskningsområdet Milk genomics studeras de gener som kontrollerar och påverkar mjölkproduktionen och i förlängningen sammansättning och egenskaper av mjölk och olika mejeriprodukter. En bättre förståelse för hur kons gener påverkar detta kan leda till en förbättrad avel av mjölkkor.

Syfte med studien
Genom att studera de gener som påverkar olika beståndsdelar och egenskaper i mjölken är det möjligt att styra och förbättra mjölkens näringsinnehåll och egenskaper vid tillverkning av mejeriprodukter genom avelsarbetet. Syftet med studien är att undersöka kornas gener i förhållande till mjölkens kvalitet, speciellt vid osttillverkning, och hitta gener som kan användas i aveln för att förbättra mjölkråvaran.

Resultat
Resultaten från studien visar på tydliga skillnader i mjölksammansättning och teknologiska egenskaper mellan individuella kor från samma ras och även mellan olika raser. Med teknologiska egenskaper menas egenskaper vid tillverkning av olika mejeriprodukter, till exempel ost och yoghurt. Skillnaderna beror till stor del av kornas gener.

Kasein, som är ett utav mjölkens proteiner, kan delas upp i mindre komponenter som skiljer i sammansättning från ko till ko. Dessa komponenter kallas för a-kasein, ß-kasein och ?-kasein, som i sin tur finns i flera olika genetiska varianter. Studien har visat att de olika genetiska varianterna påverkar både fördelningen av de olika proteinkomponenterna och hur väl lämpad mjölken är för att göra ost. Vissa typer av mjölk har i studien visats koagulera långsamt, vilket är en nackdel inom osttillverkning. Genom att ta ett blodprov på en kviga/ko eller tjur kan man ta reda på vilken genetisk variant den kommer att ge i mjölken eller föra vidare till sin avkomma. Denna kunskap gör att kor kan avlas fram för att ge den bästa ystmjölken. Kunskapen om genetiska varianter har funnits ett tag, men detta är första gången en större studie är gjord på Svensk röd och vit boskap som relaterar till mjölkens egenskaper vid osttillverkning.

Det är inte bara proteingenerna som påverkar koaguleringsegenskaper vid ystning. I studien har man även undersökt hela kons arvsanlag för att hitta nya gener som kan användas inom avelsarbetet. Resultaten visar att även andra gener påverkar de studerade egenskaperna. Till exempel styr vissa gener hur proteinerna är uppbyggda, medan några gener påverkar mindre beståndsdelar i mjölken. Förutom dessa har studien även hittat många nya gener som är viktiga för osttillverkningen, men som man ännu inte vet hur de påverkar mjölken och dessa egenskaper.

Metod
I studien undersöktes den genetiska uppsättningen och mjölk från totalt 1200 kor från raserna Svensk röd och vit boskap, Dansk Holstein och Dansk Jersey. Totalt 60 vanliga mjölkgårdar har besökts i Sverige och Danmark för att samla in mjölk och blodprover till studien. I mjölk från dessa kor bestämdes variationen i innehåll av utvalda beståndsdelar liksom variationen i mjölkens teknologiska och näringsmässiga egenskaper. Parametrar som studerades är bland annat proteinprofil med olika kaseiner och vassleproteiner, fettprofil med fettsyrasammansättning och fria fettsyror, kolhydrater (laktos), metaboliter (nedbrytningsprodukter) samt vitamin E. De egenskaper hos mjölken som bestämdes var bland annat mjölkens koagulering vid osttillverkning och storleken på fettkulor och kaseinmiceller. Dessa resultat relaterades till information om kornas gener och på så sätt kunde viktiga gener för mjölkens sammansättning, teknologiska och hälsobefrämjande egenskaper hittas.

Slutsats och råd till näringen
Sammanfattningsvis har studien gett en bild av den genetiska variationen hos de största mjölkkoraserna i Sverige och Danmark och visat på tydliga skillnader i mjölksammansättning och teknologiska egenskaper mellan individuella kor från samma ras, och även mellan olika raser, som till stor del kan förklaras av denna genetiska variation. Detta innebär att den mest fördelaktiga genuppsättningen kan användas för direkt urval av avelstjurar och kvigor/kor för att styra mjölkens sammansättning och näringsinnehåll till bästa kvalitet och egenskaper.

En tredjedel av den svenska invägda mjölken går till osttillverkning där tillverkningstid och ostutbyte är viktiga parameterar. Ett problem för mejeriindustrin är dåligt koagulerande mjölk och särskilt om andelen skulle öka. Den nya information som kommit fram i studien visar på vilka gener och genetiska proteinvarianter som aveln bör styra mot för att undvika detta problem. Med specifika gener för mjölkens näringsinnehåll och teknologiska egenskaper kan tjurar/kor/kvigor väljas ut, vilket ger möjlighet att producera mjölktyper med ett förväntat mervärde som gynnar lantbrukarnas lönsamhet och mejeriföretagens produktion.

 

Antal träffar i projektbanken: 1612

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Byråkratin i lantbruket belastar och kostar
Christina Lunner Kolstrup

Projektnummer: O-15-21-565 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Energi & biomassa
Kött
Matfågel
Mjölk
Potatis
Socker
Trädgård
Växtodling

Farmers today report a high workload, financial burden, frustration and stress linked to legislative and regulatory bureaucracy, which is a serious obstacle for development and growth in the sector. The proposed project aims to identify and quantify time requirements and costs of government-related …

Läs mer

Från unghäst till atlet -förändringar över tid av rörelsesymmetrin hos trav- och ridhästar.
Marie Rhodin, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-16-47-178 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Many horses in training show motion asymmetries, but it is not known if these are due to pain caused by training; or due to individual biological variations. The aim of this project is to initiate three cohort studies where changes in motion symmetry will be monitored over time in riding horses and …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress