Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Mjölkrundan II - Integrerad logistik för lokalproducerad mat

Status: Avslutat
Projektnummer: V1146065
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 16 december 2014
Huvudsökande: David Ljungberg
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: David.Ljungberg@slu.se
Telefon: 018-671810
Beviljade medel: 1 220 000 SEK

Syftet med detta projekt var att studera behovet av logistikstöd och vidareutveckla logistiklösningar för producenter av lokal mat. En nationell producentundersökning, samt två fallstudier med fokus på förutsättningar och lösningar för små och lokala producenter i Värmland och Jämtland, genomfördes. Undersökningen visade på stora variationer och skilda behov mellan olika producenter. Transporter och marknadsföring var både de områden där samverkan var vanligast och där man också upplevde störst hinder i verksamheten. Fallstudien i Värmland visade att ett integrerat logistiksystem i form av Konsum Värmlands egen butiksdistribution kan skapa nytta även för lokala producenter. I fallstudien i Jämtland identifierades flera lösningar för samverkan i logistik och marknadsföring, men även brist på integrerade helhetslösningar för effektiv logistik. Intervjubaserade kalkyler visade hur små fordon och lågt fordonsutnyttjande kan få större betydelse än avståndet för kostnaderna.

Projektet ”Mjölkrundan II – Integrerad logistik för lokalproducerad mat” genomfördes för att analysera behovet av logistikstöd och vidareutveckla logistik¬lösningar för producenter av lokal mat. Logistikgruppen vid institutionen för energi och teknik, SLU, genomförde en enkätundersökning med producenter av lokal mat i hela landet, för att ta reda på hur deras förutsättningar och behov av logistikstöd såg ut. Undersökningen visade att två tredjedelar av producenter sålde sina produkter enbart inom det egna länet, medan en tredjedel sålde inom hela landet eller även på export. De flesta sålde även via flera försäljningskanaler (direktförsäljning, via butiker, restauranger, grossister) och med flera olika distributionsmetoder (egna fordon, inhyrd transport, i samverkan med andra). Transporter och marknadsföring var både de områden där samverkan var vanligast och där man upplevde störst hinder i verksamheten. Med en småskalig produktion och försäljning uppdelad på flera försäljningskanaler, ofta i kombination med relativt långa transportavstånd, var det en utmaning att skapa effektiva transporter. De som levererade själva gjorde det med små fordon som utnyttjades 1-2 gånger per vecka och med fyllnadsgraden 60 % vid avfärd (30 % i genomsnitt för rutten då returtransporten sällan utnyttjades), vilket innebar höga kostnaderna för både fordon och arbete. Trots det valde många att leverera själva för att behålla sin direktkontakt med kunderna.
I Värmland och Jämtland studerades möjliga lösningar för att möta utmaningarna i att skapa effektiv logistik för små och geografiskt spridda producenter med små volymer. En nyckel till att lyckas med utmaningen kan vara att integrera de småskaliga producenterna med mera storskaliga logistiklösningar. I Konsum Värmlands butiksdistribution kan man se exempel på hur detta kan fungera i praktiken. Ett femtontal lokala leverantörer var på olika sätt integrerade i distributionen, genom att de fick sina produkter hämtade med lastbilar som har utrymme på returtransporten, eller att de levererar direkt till logistikcentralen i Karlstad, och därmed slipper köra runt till alla sina kunder. Större fordon, högre fyllnadsgrad (80-95% vid lastning), och fler timmars fordonsanvändning gav effektivare transporter, samtidigt som elektroniska system kunde utnyttjas för att hantera order, fakturering och kommunikation. Samtidigt fanns en begränsning i att denna lösning bara var tillgänglig för en specifik försäljningskanal.
I Jämtland finns många lokala producenter, men också problem med långa avstånd och höga transportkostnader. Baserat på intervjuer med köttproducenter gjordes en jämförelse av olika leveransalternativ, som visade höga transportkostnader men med stora variationer (4-15 kr/kg kött), beroende på små fordon och lågt resursutnyttjande mer än på transportavstånden. Förutom till den lokala marknaden levererade många till Stockholm och andra delar av landet och intervjuer med köttproducenter visade att flera av dem prioriterade kundkontakterna så högt att man valde att köra själv, trots kostnaden och att det tog en hel dag att leverera. Vill man utöka verksamheten riskerar det dock snart bli ohållbart att lägga så mycket tid på leveranser och då behövs samordnade lösningar. För producenter av specialiserade och högkvalitativa produkter fanns exempel på fungerande logistikstöd hos Martin Olsson och Grönsakshallen Sorunda, med devisen att ”är produkten den rätta så går det alltid att ordna logistiken”. Intervjustudien gav exempel på flera alternativ som inte är begränsade till försäljning till en specifik restauranggrossist, som att sälja och leverera via en specialiserad butik (Glada Lådan), att ta hjälp av ett lokalt logistikföretag (Lager 1), att samordna leveransen med utkörning av matportioner till personer med biståndsbeslut (Matgubben), och även flera exempel på samordning av försäljning och marknadsföring. Distributionslösningar i samverkan mellan producenter är också ofta möjliga att skapa, och nödvändiga för den som vill satsa på ökade volymer och nya marknader, men det krävs investeringar i tid och resurser för att få igång nya lösningar och det krävs strategiska beslut.
Samtidigt fanns ett tydligt behov av fler och tydligare alternativ för integrerade logistiktjänster som ger producenten möjlighet att fokusera på produkten och kontakten med slutkunden. Samverkan och köpta transport- och logistiktjänster då kan frigöra mera tid som kan användas för marknadsföring eller verksamhetsutveckling. Vill man satsa på ökade volymer krävs även att satsningar på distributionslösningar går hand i hand med produktion och marknadsföring. Att samordna transporterna är samtidigt ett sätt att förstärka den lokala matens främsta kundargument – att inga onödiga resurser läggs på att transportera maten.

 

Antal träffar i projektbanken: 1739

LÅGT SMITTRYCK -EN FÖRUTSÄTTNING FÖR FRISKA GRISAR OCH LÅG ANTIBIOTIKAFÖRBRUKNING
Magdalena Jacobson

Projektnummer: O-21-20-626 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Meat

In modern large-scale pig production, first-rate hygienic conditions are necessary to avoid outbreaks of diseases and promote and maintain a good biosecurity, However, evaluation of pen hygiene is highly subjective. The project aims to adapt and evaluate a new method for the standardised measure of …

Läs mer

Genomisk kartläggning som redskap för hållbart avelsarbete i inhemska nordiska hästraser
Susanne Eriksson, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-21-47-653 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The aim of the project is to characterize genomic diversity and inbreeding, within and between Nordic native horse breeds, with special focus on the Norwegian and Swedish breeds. For this we will use whole genome sequencing of individual and pooled DNA samples. Genomic characterization is an …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Verktyg för beslutsfattande och behandlingsoptimering för ammoniak-hygieniserings teknik - säker och uthållig återföring av resurser från decentraliserade sanitetssystem
Annika Nordin, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: JTI-21-83-613 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

For a sustainable food production, the plant nutrients in the food we consume need to be redirected back to agricultural land. Ammonia sanitization is rather new but simple and scalable technology to sanitize waste fractions and have been implemented for decentralized reuse of source separated …

Läs mer

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Kylning av golv till slaktgrisar - förbättrad djurvälfärd, hälsa, produktion och stallmiljö
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: JTI-20-82-482 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Heat stress is expected to be of major concern in Swedish animal production systems in the future. The air temperatures in parts of Sweden are expected to correspond to today's temperatures in southern Europe, where livestock experience heat stress today. Excessive thermal load affects the welfare …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev