Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

NORDISK VIDAREUTVECKLING AV LABORATORIEMETODER FÖR OSMÄLTBAR NEUTRAL DETERGENT FIBER (INDF) I FODERPROVER

Status: Avslutat
Projektnummer: V1030063
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 15 maj 2014
Huvudsökande: Torsten Eriksson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: torsten.eriksson@slu.se
Telefon: 018-671643
Beviljade medel: 435 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
I projektet jämfördes resultat från NorFors referensmetod för osmältbar neutral detergent fiber (iNDF) som är 288 h våminkubation dels med VOS-metoden, dels med en sådan inkubation förlängd till 192 h följd av behandling med neutral detergent (ND). Totalt analyserades 476 prover (380 vallprover, 29 majs, 29 helsäd och 37 kraftfoder) med referensmetoden och med VOS. Regressionen för alla prov blev: iNDF(g/kg OS) = 0.61 x VOS-rest (g/kg OS) – 7.4 med R2 0.87 och Root Mean Square Error (RMSE) 17.6 g/kg OS. En separat vallregression gav RMSE 16.5 g och uppdelning av renbestånd i gräs (RMSE 13 g) och baljväxter (RMSE 16 g) minskade variationen, allra mest för lusern. Artvis uppdelning gav RMSE 5-13 g för olika gräsarter och 13-19 g för baljväxtarter. För de 273 vallprover som analyserades med 192 h inkubation och ND-behandling blev resultatet sämre än för VOS med samma prover,1.5 g högre RMSE. VOS-metoden är den lämpligaste av de två in vitro-metoderna för iNDF-bestämning.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Ett vallfoders energivärde för idisslare avgörs framförallt av fiberns smältbarhet. När man i Sverige har lämnat in ett vallfoderprov för energianalys så har det egentligen inneburit en smältbarhetsbestämning med våmvätska (VOS), direkt eller indirekt via ett NIR-instrument kalibrerat mot VOS. Svaret har kommit i form av omsättbar energi, som bygger på sambandet mellan smältbarhet och vallfoders energivärde hos får utfodrade på underhållsnivå. Det har gett ett slags arbetsvärden som i regel har fungerat bra som hjälpmedel i utfodringen. Att smältbarhet och energiutbyte varierar med utfodringsnivån har man hanterat med olika behovsrekommendationer.
I verkligheten är smältbarheten hos ett foder eller en foderfraktion som fiber resultatet av två konkurrerande processer. Nedbrytningen i våmmen tävlar med utflödet av ofullständigt nedbrutet foder. En högre utfodringsnivå innebär i regel större utflöde och sänkt smältbarhet. Norforsystemet är gjort för att ta hänsyn till det här och beräknar energivärdet i en viss foderstat till ett visst djur utifrån en rad egenskaper, analyserade eller från tabell. De egenskaper hos ett vallfoder som avgör hur mycket fiber som smälts i en viss situation är dels med vilken hastighet fibern smälts, dels och framförallt, hur stor andel av fibern som överhuvudtaget är smältbar. Det sistnämnda måttet kallas potentiellt nedbrytbar NDF (Neutral Detergent Fibre) men av praktiska och historiska skäl talar man i analyssammanhang i regel om motsatsen, osmältbar NDF (iNDF). Medan VOS-analysen svarade på vad smältbarheten (och energiutbytet) var i en standardsituation så är iNDF en ändpunktsmätning, ett mått på hur stor andel av fibern som är osmältbar även om den stannar i våmmen under obegränsad tid. Som referensmetod för iNDF används en 12-dygnsinkubation av foderprovet i våmmen och därifrån har kalibreringar för NIR-instrument utvecklats för gårdsprover.
Referensmetoden med våminkubation i 12 dygn är relativt dyr och bara möjlig på forskningslaboratorier. Den är dessutom tidsödande. Det finns därför ett stort behov av alternativa metoder som antingen kan ersätta våminkubationen eller användas som komplement. Ett samnordiskt projekt har undersökt olika alternativ. Den danska projektdelen har varit inriktad på utökad kemisk analys av fodrets fiberdel och den svenska projektdelen som presenteras här har inriktats på VOS-metoden och modifieringar av den som möjliga vägar. Resultaten har sedan jämförts med referensmetoden med våminkubation. Totalt har 476 prover analyserats, varav 380 vallprover och resten jämnt fördelade mellan majs, helsäd och kraftfoder.
VOS-metoden kunde uppskatta iNDF-värdet med en genomsnittlig skillnad mot referensmetoden med 18 g/kg organisk substans. Det motsvarar att en ko som mjölkar 30 kg ECM/dag behöver äta ungefär 0.2 kg ts mer eller mindre ensilage för kompensera för skillnaden. Om de 476 proven delades upp med egna ekvationer efter fodertyp minskade den här skillnaden till 16 g/kg organisk substans för vallprover, 13 g för rena gräsprover och ned till 5 g för enskilda gräsarter. Bland vallbaljväxterna avvek lusern mycket om inte baljväxtekvationen användes.
VOS-metoden är en inkubation in vitro med våmvätska under 96 timmar som ger en osmält rest av organisk substans, både fiber och andra beståndsdelar, som de mikrober som brutit ned provet och samtidigt växt till. Referensmetoden med våminkubation pågår i 12 dygn och innehåller också en avslutande behandling med en neutral lösning (neutral detergent – ND) för att ge en rest som enbart består av fullständigt osmältbar fiber – iNDF. Längre in vitro-inkubation och behandling med ND-lösning borde då ge ett resultat som ligger närmare referensmetoden. När VOS-metoden förlängdes till 192 timmar (8 dygn) och kompletterades med en behandling med neutral lösning visade det sig dock att sambandet med referensmetoden istället blev något sämre. Den vanliga VOS-metoden är den lämpligaste av de båda in vitro-metoderna att använda för att uppskatta iNDF-vädret i foderprov.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev