Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

NORDISK VIDAREUTVECKLING AV LABORATORIEMETODER FÖR OSMÄLTBAR NEUTRAL DETERGENT FIBER (INDF) I FODERPROVER

Status: Avslutat
Projektnummer: V1030063
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 15 maj 2014
Huvudsökande: Torsten Eriksson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: torsten.eriksson@slu.se
Telefon: 018-671643
Beviljade medel: 435 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
I projektet jämfördes resultat från NorFors referensmetod för osmältbar neutral detergent fiber (iNDF) som är 288 h våminkubation dels med VOS-metoden, dels med en sådan inkubation förlängd till 192 h följd av behandling med neutral detergent (ND). Totalt analyserades 476 prover (380 vallprover, 29 majs, 29 helsäd och 37 kraftfoder) med referensmetoden och med VOS. Regressionen för alla prov blev: iNDF(g/kg OS) = 0.61 x VOS-rest (g/kg OS) – 7.4 med R2 0.87 och Root Mean Square Error (RMSE) 17.6 g/kg OS. En separat vallregression gav RMSE 16.5 g och uppdelning av renbestånd i gräs (RMSE 13 g) och baljväxter (RMSE 16 g) minskade variationen, allra mest för lusern. Artvis uppdelning gav RMSE 5-13 g för olika gräsarter och 13-19 g för baljväxtarter. För de 273 vallprover som analyserades med 192 h inkubation och ND-behandling blev resultatet sämre än för VOS med samma prover,1.5 g högre RMSE. VOS-metoden är den lämpligaste av de två in vitro-metoderna för iNDF-bestämning.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Ett vallfoders energivärde för idisslare avgörs framförallt av fiberns smältbarhet. När man i Sverige har lämnat in ett vallfoderprov för energianalys så har det egentligen inneburit en smältbarhetsbestämning med våmvätska (VOS), direkt eller indirekt via ett NIR-instrument kalibrerat mot VOS. Svaret har kommit i form av omsättbar energi, som bygger på sambandet mellan smältbarhet och vallfoders energivärde hos får utfodrade på underhållsnivå. Det har gett ett slags arbetsvärden som i regel har fungerat bra som hjälpmedel i utfodringen. Att smältbarhet och energiutbyte varierar med utfodringsnivån har man hanterat med olika behovsrekommendationer.
I verkligheten är smältbarheten hos ett foder eller en foderfraktion som fiber resultatet av två konkurrerande processer. Nedbrytningen i våmmen tävlar med utflödet av ofullständigt nedbrutet foder. En högre utfodringsnivå innebär i regel större utflöde och sänkt smältbarhet. Norforsystemet är gjort för att ta hänsyn till det här och beräknar energivärdet i en viss foderstat till ett visst djur utifrån en rad egenskaper, analyserade eller från tabell. De egenskaper hos ett vallfoder som avgör hur mycket fiber som smälts i en viss situation är dels med vilken hastighet fibern smälts, dels och framförallt, hur stor andel av fibern som överhuvudtaget är smältbar. Det sistnämnda måttet kallas potentiellt nedbrytbar NDF (Neutral Detergent Fibre) men av praktiska och historiska skäl talar man i analyssammanhang i regel om motsatsen, osmältbar NDF (iNDF). Medan VOS-analysen svarade på vad smältbarheten (och energiutbytet) var i en standardsituation så är iNDF en ändpunktsmätning, ett mått på hur stor andel av fibern som är osmältbar även om den stannar i våmmen under obegränsad tid. Som referensmetod för iNDF används en 12-dygnsinkubation av foderprovet i våmmen och därifrån har kalibreringar för NIR-instrument utvecklats för gårdsprover.
Referensmetoden med våminkubation i 12 dygn är relativt dyr och bara möjlig på forskningslaboratorier. Den är dessutom tidsödande. Det finns därför ett stort behov av alternativa metoder som antingen kan ersätta våminkubationen eller användas som komplement. Ett samnordiskt projekt har undersökt olika alternativ. Den danska projektdelen har varit inriktad på utökad kemisk analys av fodrets fiberdel och den svenska projektdelen som presenteras här har inriktats på VOS-metoden och modifieringar av den som möjliga vägar. Resultaten har sedan jämförts med referensmetoden med våminkubation. Totalt har 476 prover analyserats, varav 380 vallprover och resten jämnt fördelade mellan majs, helsäd och kraftfoder.
VOS-metoden kunde uppskatta iNDF-värdet med en genomsnittlig skillnad mot referensmetoden med 18 g/kg organisk substans. Det motsvarar att en ko som mjölkar 30 kg ECM/dag behöver äta ungefär 0.2 kg ts mer eller mindre ensilage för kompensera för skillnaden. Om de 476 proven delades upp med egna ekvationer efter fodertyp minskade den här skillnaden till 16 g/kg organisk substans för vallprover, 13 g för rena gräsprover och ned till 5 g för enskilda gräsarter. Bland vallbaljväxterna avvek lusern mycket om inte baljväxtekvationen användes.
VOS-metoden är en inkubation in vitro med våmvätska under 96 timmar som ger en osmält rest av organisk substans, både fiber och andra beståndsdelar, som de mikrober som brutit ned provet och samtidigt växt till. Referensmetoden med våminkubation pågår i 12 dygn och innehåller också en avslutande behandling med en neutral lösning (neutral detergent – ND) för att ge en rest som enbart består av fullständigt osmältbar fiber – iNDF. Längre in vitro-inkubation och behandling med ND-lösning borde då ge ett resultat som ligger närmare referensmetoden. När VOS-metoden förlängdes till 192 timmar (8 dygn) och kompletterades med en behandling med neutral lösning visade det sig dock att sambandet med referensmetoden istället blev något sämre. Den vanliga VOS-metoden är den lämpligaste av de båda in vitro-metoderna att använda för att uppskatta iNDF-vädret i foderprov.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev