Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Nutritions- och hälsoindikatorer inom Livscykelanalyser (LCA) av livsmedel

Status: Avslutat
Projektnummer: R-18-26-133
Kategori: Strategic program | Integrated milk production
Ansökningsår: 2018
Datum för slutrapport: 31 mars 2021
Huvudsökande: Ulf Sonesson
Organisation: RISE Research Institutes of Sweden
E-postadress: ulf.sonesson@ri.se
Telefon: 010-5166617
Medsökande: Elinor Hallström
Medsökande: Marta Angela Bianchi
Beviljade medel: 1 676 691 SEK

Food is a central component for a sustainable society, environmentally but also for public health. To make sound decisions on sustainable food choices, methods that combine environmental impact, nutritional supply and health impacts need to be developed. Currently, evidence based methods for such analyses are lacking. Scientific methods needs to be developed, compared and evaluated to support policy decisions and recommendations. To be used, this knowledge needs to be transformed to simplified tools that facilitate use in broader contexts. This project aims at identifying nutrition and health metrics that can be used within the Life Cycle assessment (LCA) frame. These metrics will then be validated against health outcomes using epidemiological methods, where data from an established diet intervention database will be used. The outcome will be a set of recommendations for users in the food sector. Based on the results, proposed tools will be developed by the participating companies.

Livsmedel är centralt i ett hållbart samhälle. Genom kosten påverkas både näringsintaget, hälsan och vilka livsmedel som produceras. Beslut om hållbara livsmedelsval kräver metoder för kombinerad analys av alla tre aspekter. Idag saknas evidensbaserade metoder för sådana analyser. Att ta fram robusta underlag om hållbar produktion och konsumtion av livsmedel kräver dels utveckling av tvärvetenskapliga metoder, dels att föreslagna metoder jämförs och utvärderas. För att vetenskapliga metoder ska bli användbara krävs verktyg som kan användas av olika aktörer. Projektet syftar till att identifiera och utveckla indikatorer som mäter livsmedels näringskvalitet och hälsopåverkan, och som är relevanta inom LCA, för en integrerad analys. Dessa kommer att utvärderas med validering mot hälsoutfall med hjälp av epidemiologiska metoder, där kostdata från en etablerad kostintervention utnyttjas. Förslag på hur resultaten kan användas och implementeras kommer att utvecklas av deltagande företag.

Projektet syftade till att vidareutveckla området närings- och hälsoindikatorer för användning vid hållbarhetsbedömningar av livsmedel och koster, utifrån ett sedan tidigare identifierat behov av indikatorer för näringskvalitet av livsmedel som kan användas vid LCA av livsmedel. Projektet omfattade såväl vetenskaplig validering av ett näringstäthetsindex på kostnivå som diskussioner avseende användbarheten av de föreslagna metoderna, sett ur ett produktutvecklings- och kommunikationsperspektiv. Näringstäthetsindexet NRF9,3 (Nutrient rich food) var utgångspunkten. Många varianter av detta analyserades och varianten NRF11.3 – som är skräddarsydd för den svenska kostkontexten, identifierades som den variant som har högst överensstämmelse med kostråden på en livsmedelsnivå. Denna variant av indexet visade sig också vara den variant som bäst korrelerade till dödlighet i befolkningen baserat på epidemiologiska data

Diskussionen om vad som är hållbar mat är intensiv i samhället. En viktig aspekt är att olika livsmedel har olika näringsinnehåll och därmed olika roller i en hållbar kost. Särskilt tydligt är detta i debatten om animaliska produkter, som är näringstäta men oftast har ett högre miljöavtryck. Dessutom finns hälsoeffekter som en komplicerande faktor. Dessa är delvis kopplade till näringsinnehåll men inte enbart. Här syns effekter på produktnivå, alltså att hälsopåverkan av exempelvis konsumtion frukt och grönt kan påvisas även om näringsinnehållet i olika koster är detsamma.

Målen med projektet var att undersöka möjligheterna att använda förenklade index på näringsinnehåll i produkter som ett sätt att utveckla hållbarhetsanalyser av mat, främst livscykelanalyser. Dessa index skulle också utvärderas hur väl de fångade upp skillnader i faktiskt hälsoutfall i en befolkningsgrupp. Vi ville också undersöka hur näringsanalyser och miljöanalyser kan kombineras och därmed leda till en större förståelse om konceptet hållbara och hälsosamma livsmedel. Slutligen så skulle användbarheten av metoderna i företags hållbarhetsarbete utvärderas.

Vi har analyserat ett antal olika metoder för att väga samman näringsinnehållet i en produkt till ett näringstäthetsindex. Sådana index har visat sig ge god överensstämmelse med faktiskt hälsoutfall vid olika kostmönster. Alltså indexen fungerar när man räknar på hela koster. Vi applicerade olika index på enskilda produkter och såg hur väl resultaten stämde med kostråd. Beroende på hur indexen utformades (antal näringsämnen, hur överintag hanterades, referensenhet och om olika näringsämnen viktades) så varierade överensstämmelsen. Totalt testades 45 olika varianter av index. Ett index som skräddarsyddes efter svensk konsumtion och där näringsämnena viktades samt beräknades per 100 kcal. visade sig fungera bäst. I Sverige har vi ofta brist på vitamin D och folat, vilka adderades till den ursprungliga metoden med nio positiva näringsämnen och tre negativa.

Ett urval av de olika indexen användes sedan på ett stort antal koster, här användes data från en befintlig epidemiologisk studie, ”Västerbottens interventionsprogram (VIP). I VIP har individuella kostdata från cirka 150 000 individer samlats in med 10 års intervall och denna populations hälsoutfall och dödlighet följt kontinuerligt. Kort sagt kan vi säga att vi beräknade indexvärdet för alla koster och jämförde med den totala dödligheten i gruppen. Även här visade det sig vara god överensstämmelse med det skräddarsydda svenska indexet.

Det index som visade sig fungera bäst användes sedan i nästa steg. Här beräknades näringsindex för kosterna i VIP på samma sätt som ovan. Dessutom kvantifierades klimatavtrycket för kosterna baserat på LCA-data. Sedan grupperades alla koster i fyra grupper: 1) låg näringskvalitet och lågt klimatavtryck, 2) låg näringskvalitet och högt klimatavtryck, 3) hög näringskvalitet och lågt klimatavtryck samt 4) hög näringskvalitet och högt klimatavtryck. Resultaten var inte helt entydiga. För kvinnor hade båda grupperna med hög näringskvalitet lägre dödlighet. För män så skiljde gruppen med låg näringskvalitet och lågt klimatavtryck ut sig med högre dödlighet. Ett annat resultat av detta arbete var att vi kunde ska en ”karta” där vi kunde visa enskilda produkters prestanda i form av klimatavtryck på en axeln och näringsindex på den andra. Detta ger en bra överblick, om än förenklad.

Slutligen så diskuterades användbarheten av resultaten och metoden. De företag som ingick i projektet diskuterade detta inom sina respektive organisationer och deras rekommendationer sammanställdes. Företagen såg potential, framför allt sättet att presentera nutritionsindex på en axel och miljöpåverkan på den andra. Att integreratill ett index bedömdes mindre meningsfullt. Kommunikation till konsumenter bedömdes som riskfyllt, området är både komplext och metoden ger inte hela bilden.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev