Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Ny metodik för sortprovning av ensilagemajs Avkastning, fodervärde och odlingssäkerhet

Status: Avslutat
Projektnummer: H0841006
Kategori: Research program | Pasture and forage crops
Ansökningsår: 2008
Datum för slutrapport: 17 september 2012
Huvudsökande: Mårten Hetta
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: marten.hetta@njv.slu.se
Telefon: 090-786 87 47
Beviljade medel: 158 600 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Fodermajs är idag ett viktigt fodermedel i svenskt lantbruk, därför satsas det stora resurser på sortprovning av majs. För att förbättra metodiken att utvärdera majssorters har SLU genomfört ett forskningsprojekt på tre olika platser i Sverige, Kristianstad, Skara och Västerås. Studierna har visat att skillnaderna mellan sorterna är större i Kristianstad i förhållande till Skara och Västerås. Vi har i detta perspektiv även visat att majsens morfologi påverkas av odlingsplats och mognad. Projektet har även studerat betydelsen av tillsatsmedel vid ensilering och visat att tillsatsmedel minskar problemen med varmgång vid uttag och utfodring. Slutligen har vi i projektet utvärderat olika analysmetoders förmåga att skatta majsens kvalité. Resultaten visar att nära infraröd reflektans(NIR), är den metod har högsta potentialen, men att NIR modellerna måste utvecklas vidare för att vara underlag för en rättvisande sortprovning, som i sin tur är nödvändig för svensk majsodling.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Fodermajs (ensilage) är idag ett viktigt fodermedel för mjölk- och köttproduktion, en gröda som har ett växande odlingsområde i Skandinavien. Majsodlingen i Sverige omfattar idag omkring 20 000 hektar och representerar ett värde som foder motsvarande 200 miljoner kronor. Det som skiljer majsen från andra typer av grovfoder, är växtens unika morfologi och tillväxt. I relation till andra foderväxter utmärker sig även majsen genom den stora variationen i sortmaterial avseende, avkastning, kvalitet och tidighet. Nya sorter introduceras varje år och samma i takt ersätts gamla, vilket skapar ett behov av en omfattande sortprovning. Näringen, Hushållningssällskapen och SLU satsar därför tillsammans stora resurser på sortprovning majs, en aktivitet som har stor betydelse för den praktiska odlingen. De sorter som når topp-10 i sortprovningen representerar omkring 90 procent av marknaden för utsäde. En marknad som är värd 20 miljoner kr i omsättning för utsädesföretagen och en stor utgift för lantbruket. För att förbättra metodiken att utvärdera majssorters prestanda har SLU genomfört ett större forskningsprojekt omfattande, odling, analysmetoder och modeller för sortjämförelser. Projektet har jämfört tre sorter på tre olika platser i Sverige, Kristianstad, Skara och Västerås under två odlingssäsonger. Studierna har visat att skillnaderna mellan sorterna i kvalitet och avkastning är större i Kristianstad i förhållande till i Skara och Västerås, vilket gör att man kan dra slutsatsen att sortvalet har större betydelse för odlingen i söder än i norr. I nordliga områden gäller det i första hand att odla så tidiga sorter som möjligt för att odlingen av ensilagemajs skall lyckas. I projektet har vi ändvänt oss av internationella mått på majsens kvalitét så som majsen utvärderas i Danmark och USA. På så sätt har vi jämfört resultaten med internationella normer och publikationer. Projektet har även studerat majsensorterna behov av värme för att mogna. Studien visade att tidiga sorter behövde mindre värme än sena, men även att det finns olika värmebehov hos sorterna mellan platserna. I Västerås behövde majsen mer värme för att nå samma mognadstadier som i Kristianstad. Vi har i detta perspektiv även visat att majsens morfologi påverkas av odlingsplats och mognad. Majsen i Skara och Västerås hade mycket mera blad och stam i relation majsen i relation till som odlats i Kristianstad som hade mera kärnor. I projektet har vi även studerat betydelsen av tillsatsmedel för att konservera grödan vid ensilering vid SLU i Skara. Studierna där visar att åstadkomma en god fermentering av majs utan tillsatsmedel men att tillsatsmedel behövs för att förhindra värmeutveckling i ensilaget under lufttillträde, som alltid sker efter öppning av silon. Slutligen har vi i projektet utvärderat olika analysmetoders förmåga att prediktera majsens kvalité. Resultaten visar att nära infraröd reflektans (NIR), är den metod har den största potentialen att bestämma kvalitén på majs. För att metoden skall bli mer tillförlitligt krävs dock att man utvecklar en ny NIR kalibreringsmodell som bygger på korrekta våtkemiska analyser. Korrekta analyser är av yttersta vikt för en rättvisande sortprovning, som i sin tur är nödvändig för utvecklingen av svensk majsodling. Projektets resultat ingår i en doktorsavhandling som presenterats av Zohaib Mussadiq i september 2012 vid SLU i Umeå.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Nya hortikulturella substrat från den fasta fraktionen av biogas produktion
Håkan Asp, Sveriges lantbruks universitet

Projektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev