Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Nya virus påvisade hos gris - pilotundersökningar om deras kliniska betydelse

Status: Avslutat
Projektnummer: H0850396
Kategori: Research program | Meat
Ansökningsår: 2008
Datum för slutrapport: 29 juni 2012
Huvudsökande: Caroline Fossum
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: caroline.fossum@bvf.slu.se
Telefon: 018-4714056
Beviljade medel: 310 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
I en metagenomisk studie identifierades DNAsekvenser från ett nytt grisvirus, porcint bocalikt virus (poBoV), i lymfknutan från en svensk gris med postweaning multisystemic wasting syndrome (PMWS). Även stora mängder av DNA från porcint circovirus typ 2 (PCV2) och mindre mängder av DNA motsvarande Torque Teno virus (TTV) påvisades. En utökad analys av lymfknutematerial från 34 grisar med PMWS och från 24 friska kontrollgrisar visade att de tre virusen förekommer hos såväl kliniskt friska som sjuka grisar men att saminfektion med samtliga virus var vanligast hos grisar med PMWS. Metodikerna för att förutsättningslöst kunna påvisa (okända) virus i arkiverat obduktionsmaterial kan vara mycket betydelsefull i en fortsatt kartläggning av infektionsämnen hos lantbrukets djur.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Nya virus påvisade hos gris – pilotundersökning om deras kliniska betydelse
En ny grissjukdom, postweaning multisystemic wasting syndrome (PMWS), konstaterades i Sverige år 2004. Man vet att ett virus, porcint circovirus typ 2 (PCV2), är nödvändigt för att grisarna ska insjukna i PMWS men långt ifrån alla grisar som smittas med PCV2 utvecklar PMWS. Mycket ansträngningar har därför gjort för att identifiera faktorer som bidrar till att PCV2-infekterade grisar utvecklar PMWS. Syftet med denna studie var att med moderna teknologi förutsättningslöst leta efter (okända) virus i prover från grisar med PMWS. Ett helt nytt grisvirus, porcint bocavirus (poBoV), kunde påvisas i material från en svensk gris med PMWS. Vi fann också att svenska grisar med PMWS ofta har en saminfektion med poBoV, PCV2 och TT-virus. Våra utökade studier visade att dess tre virus är vanligt förekommande i svenska grisar och anses inte orsaka någon klinisk sjuklighet var för sig men det kan inte uteslutas saminfektionerna bidrar till sjukdomutvecklingen.
Ett viktigt resultat av studien är att avancerad metodik för att förutsättningslöst kunna påvisa okända virus i arkiverade prover kunnat tillämpas på material som samlats in vid ordinarie obduktioner utförda på SVA eller i Svenska Djurhälsovårdens regi. Metoderna baserar sig på att all nukleinsyra (DNA och/eller RNA) i provet isoleras på ett sådant sätt att nukleinsyran från mikroorganismer tas till vara för analys medan grisens egen nukleinsyra förstörs. Med hjälp av molekylärbiologiska metoder kan den genetiska koden hos delar av nukleinsyran bestämmas och likheter med andra kända sekvenser identifieras med hjälp av bioinformatik.
Metoderna som etablerats inom projektet kommer med stor sannolikhet fungera som värdefulla verktyg i en framtida kartläggning av infektionspanoramat i svensk djurproduktion. Detta är inte minst viktigt när vi kan förvänta oss en ökad spridning av mikroorganismer som tidigare inte förekommit i Sverige.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Kolfastläggningspotential i matjorden och alven - analys av markdatabaser och långliggande försök
Thomas Kätterer

Projektnummer: O-18-23-141 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Humus is an important indicator of soil quality and soil organic carbon (SOC) sequestration is a cost-effective measure to reduce the climatic impact of food production systems. The national soil-monitoring program (SMP) show an upward trend in SOC during the past 20 years, mostly attributed to an …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev