Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Odlargenererade kunskapssystem och lärgemenskaper – ett sätt att identifiera och nå outnyttjade potentialer

Status: Avslutat
Projektnummer: H1044083
Kategori: Research program | Sugar
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 6 oktober 2015
Huvudsökande: Robert Olsson
Organisation: Nordic Beet Research foundation
E-postadress: robert.olsson@nbrf.nu
Telefon: +4640537260
Beviljade medel: 2 500 000 SEK

Främsta syftet var att hitta nya databaserade metoder att öka odlarens medvetenhet kring utfallet i egen odling och motivationen att bli bättre. Vidare att underlätta förmedlingen av kunskap både mellan odlare och från odlare in i forskning o försök.
Odlingsdata samlades in från sockerbetsodlare. Med dessa som grund utvecklade vi ett antal databaserade produkter. Mätning av reflektans provades som ett enkelt sätt att mäta tillväxt och skörd. Tre olika utrustningar jämfördes.
Ingående odlares bedömning av upplägget var överlag positivt men metodik och slutprodukt kräver vidare utveckling för en bredare praktisk användning.
Beräkning av “skördegapet” definierat som skillnaden mellan observerad och potentiell möjlig skörd gav mersmak. Vi fann det vara ett relativt enkelt sätt att använda odlarbaserade data i forskningssammanhang.
Grundkonceptet i projektet har nu inkluderats i det pågående 5T projektet.

Kan vi hitta och nå outnyttjade potentialer?

Kan vi hitta outnyttjade potentialer och nå högre skördar genom att metodiskt mäta vad som händer och sker i praktiken, sammanställa och paketera våra data på ett enkelt sätt och löpande träffas för att utbyta erfarenheter på sal eller i fält? Om det är så, kan vi idag eller åtminstone inom en nära framtid göra det på ett sätt som är ekonomiskt och praktiskt intressant?

Ungefär så är tankarna bakom rubriken och detta projekt som genomfördes i sockerbetor. Principiellt är frågeställningen grödövergripande. Vi testade konceptet tillsammans med tolv sockerbetsodlare i Skåne åren 2011–2014.

Vädret, marken och våra åtgärder i marken avgör skörden.

Vi hade koll på vädret via väderstationer på eller nära gården kompletterade med odlarmätningar av främst nederbörden.

Vi provtog och analyserade marken med avseende på textur, växtnäringsinnehåll och jordboende skadegörare.

Odlarna förmedlade fältens odlingshistoria, använda maskiner, insatta produktionsmedel och åtgärder med mängder och datum.

Slutligen följde vi tillväxten löpande hela säsongen genom vägning och analys av rot och blast vid fem tillfällen från etablering till slutskörd. Vi provade också alternativa metoder för tillväxtmätning, bland annat i form av löpande reflektansmätningar och foto av grödan.

Odlarna träffades i sina smågrupper ute i fält under vår och sommar tillsammans med konsulenter från Nordic Sugar och utvecklare från NBR. Därtill höll vi ett antal möten på sal för hela gruppen.

Övergripande slutsatser

- Vi måste veta var taket ligger för att veta vår förbättringspotential. Vår tillväxtmodell utvecklad i England kunde som medel över platser eller år mäta potentialen, men för att fånga entalsprocent på gårdsnivå behöver precisionen förbättras.

Den provade modellen verkar underskatta sockerskörden på höga skördenivåer. Med en bra tillväxtmodell kan vi identifiera lokaler med en avvikande tillväxtrytm, både uppåt och neråt.

- Vi och odlarna tror på kunskap via datainsamling från odlare. Men projektet pekar på både problem och möjligheter.

Datainsamlingen måste vara enkel och av rimlig omfattning. Allt smidigare system via telefon talar för att detta krav kommer att bli enklare och enklare att uppfylla.

Odlaren förväntar sig hjälp med tolkningen av utdata. Användarvänlig utdata är ett måste. Här nådde vi inte ända fram, vilket inte heller var ambitionen.

Fotodokumentation av grödan gav ofta en aha-upplevelse.

Det krävs många deltagare för att kunna hitta säkra kopplingar till insatta åtgärder. I en grupp med enbart duktiga odlare kommer det sällan ”stekta sparvar” flygande. Att närma sig sin potential är oftast en process i många små steg över flera år.

De fysiska mötena i smågrupper var välbesökta och uppskattade. Förtroende liksom ambitionen att både lyssna och dela sin egen kunskap med andra betraktades som mycket viktigt för ett fruktbart utbyte.

Någon uttryckte sig så här: ”Ibland är det ju inte det viktigaste vad som förhandlas vid mötet utan vid kaffebordet”. Det handlar om att lära och diskutera.

Det tydligaste beviset på att vi i sockernäringen fortsatt tror på odlargenererad kunskap och lärgemenskaper är starten av projekt 5T 2014. Namnet 5T står för Tillsammans till 20 ton 2020. Här följer vi tillväxten hos elva toppodlare i Sverige och Danmark.

Vi mäter tillväxt och slutskörd via handskördade parceller i juni, september och november. Vi jämför slutskörden från handskörd med odlarupptagen direktleverans och ställer dessa båda mot den potentiella skörden. Inspiration och motivation hämtas från fysiska möten, personliga konsulenter och gemensamma studieresor. Varje år provar vi nya odlargenomförda åtgärder. På en gård årligen satsar vi på omfattande test och demoverksamhet med visning för alla odlare. Projektet har en egen hemsida www.projekt5T.nu. Fram till 2020 hoppas vi ”stänga gapet”, närma oss 20 ton socker och den potentiella skörden på varje gård.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev