Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Ökad konsumtion hos mjölkkor, genom anpassning av stärkelsekvalitén till gräsensilagets nedbrytning i våmmen

Status: Avslutat
Projektnummer: V0730303
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2007
Datum för slutrapport: 4 juli 2013
Huvudsökande: Mårten Hetta
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: marten.hetta@njv.slu.se
Telefon: 090-786 87 47
Beviljade medel: 2 250 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Vi har i två utfodringsförsök undersökt hur kornas foderkonsumtion och mjölkavkastning påverkas av valet av stärkelsekälla (korn, vete, havre och majs) i kraftfodret. Möjligheten att öka avkastningen genom att komplettera grovfodret med olika stärkelsekällor tycks vara begränsad. Om ensilaget har hög smältbarhet är dessutom utbytet av stora spannmålsgivor litet. Korna mjölkade lika bra oavsett om ensilaget var kombinerat med korn/havre eller majs, krossat eller lutat vete. I projektet utvärderades även en analysteknik som gör det möjligt att beskriva olika stärkelsekällors nedbrytning i våmmen. Tekniken fungerade bra, och bekräftade att skillnaderna mellan olika typer av spannmål är mindre än vad som framkommit i tidigare studier med in sacco tekniken. Det finns fodervärderingssystem som övergått till gas produktionstekniken för att beräkna nedbrytningen av stärkelse, något som bör övervägas även i Norden

Populärvetenskaplig sammanfattning
Ökad konsumtion hos mjölkkor genom anpassning av stärkelsekvalitén till gräsensilagets nedbrytning i våmmen

Syfte med studien

Syftet med den här studien var att undersöka möjligheten att öka mjölkkornas avkastning genom att komplettera grovfodret med olika stärkelse kvaliteter.

Resultat

Möjligheten att öka avkastningen genom att komplettera grovfodret med olika stärkelsekällor som bryts tycks vara begränsad. Korna mjölkade lika bra oavsett om ensilaget var kombinerat med korn/havre eller majs, krossat eller lutat vete. Vår in vitro screening av nio olika fodermedlen stödjer slutsatserna från tidigare studier som ifrågasätter användandet av in sacco tekniken för att karakterisera nedbrytning av spannmål. En slutsats som även stöds av de två produktionsförsöken i projektet med relativt små skillnader i produktionsresultat mellan de olika spannmålssorterna. Till exempel så var mjölkproduktionen med havre/korn blandningen var likvärdig i relation till utfodring med krossat vete, vilket tyder på att fodermedlen i praktiken har jämförbara egenskaper för mjölkkor, något som inte stöds av nuvarande fodervärderingssystem som rankar vete högre än havre/korn.

Metod

Vi har i en serie utfodringsförsök undersökt hur kornas foderkonsumtion och mjölkavkastning påverkas av valet av stärkelsekälla (korn, vete, havre och majs) i kraftfodret. Det vi framförallt har undersökt är om det är en fördel att använda stärkelse som inte bryts ned så snabbt i våmmen, så att en del av nedbrytningen förskjuts till tunntarmen. Enligt teorin skulle detta bland annat minska belastningen på våmmen, och leda till ett bättre utnyttjade av energin i fodret.

I projektet utvärderades även en teknik som gör det möjligt att beskriva olika stärkelsekällors nedbrytning i våmmen utan att använda djurförsök. Fodret placeras i en "artificiell våm" med våmmvätska, och nedbrytningen bestäms genom mätning av de gaser som produceras av mikroberna. Analystekniken visade sig fungera bra, och bekräftade att skillnaderna mellan olika typer av spannmål är mindre än vad som ofta framkommit i tidigare studier med annan teknik (in sacco). Dessutom visade det sig att gasproduktionstekniken gav resultat som stämde mycket bra överens med smältbarhet som uppmätts i utfodringsförsök.

Slutsatser och råd till näringen och behov av vidare studier

En övergripande slutsats är att det är mängden spannmål som har störst betydelse för foderkonsumtion och mjölkavkastning. Om ensilaget har hög smältbarhet är nyttan med en ökad spannmålsgiva dock begränsad. Huruvida stärkelsen gavs i form av korn/havre, vete eller majs hade mindre betydelse än väntat, vilket antyder att valet av fodermedel kan göras utifrån tillgång och pris. Vidare visar resultaten att näringen bör ifrågasätta nuvarande fodervärderingssystem som rankar de olika fodermedlen relativt olika i relation till de uppnådda produktionsresultaten, som visar på relativt likvärdiga foderegenskaper. Det finns fodervärderingssystem som övergått från in sacco tekniken till gas produktionstekniken för att beräkna nedbrytningen avstärkelse, något som bör övervägas även i Norden.

 

Antal träffar i projektbanken: 1722

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev